Stäng menyn

Philips sallad på bönor och spenat

Bönsallad är alltid ett toppentillbehör. Perfekt med bra vegetariskt protein, ljuvligt gott och enkelt att ha ingredienser till hands året om även för den som odlar sina egna grönsaker.

Tre fat med med gröna blad, dill, fetaost och ljusa bönor står ett bord. En hand syns i bilden och häller dressing över dem.
Ingredienser
  • vita bönor, gärna cannelini-bönor
  • färsk spenat
  • fetaost
  • färsk dill
  • oliv- eller rapsolja
  • örtsalt

Många av våra bönor får torka i sina baljor och pillas ut när det finns tid under vintern. De håller länge! När det är dags att äta blötlägger vi dem och kokar sakta, sakta tills de mjuknat. Med hemodlade kokbönor går säsongerna hand i hand - det sista i skafferiet från förra säsongen med det färska och nyskördade från i år.

Gör så här:
Blötlägg några deciliter vita bönor, gärna cannelini-bönor, över natten.
Häll av vattnet från bönorna och lägg dem i en kastrull.
Häll på rikligt med nytt vatten och koka upp försiktigt. Låt bönorna sjuda i knappt en timme eller så länge att bönorna blir mjuka. Observera att bönorna inte ska koka, endast sjuda.
Häll av vattnet och låt bönorna svalna något.
Blanda i strimlad färsk spenat, fetaost och lite färsk dill.
Häll över en god raps- eller olivolja och örtsalt.

En sallad på bönor är gott som tillbehör till en vegetarisk gryta eller plockmat. Perfekt till lunch med några små rester från kylen eller till middag.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth