Stäng menyn

Söt sockerkaka med kardemumma och bär

Bär och kardemumma smakar otroligt gott tillsammans. Den här kakan vispar jag gärna ihop och bjuder barnen på en eftermiddag när vi ska fira stort eller smått.

Smarrig kaka med massor av röda bär på.
Ingredienser
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl smält smör
  • 1 dl yoghurt, fil eller mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 tsk mortlad kardemumma
  • 1-1,5 dl rabarber eller bär från trädgården

Jag planterar många bärbuskar och fruktträd. De går att klämma in nästan var som helst och vi kommer ha glädje av dem hela livet. Med många buskar får jag också skörd både tidigt och sent. Min med kardemumma går att variera med vilka sorts bär som helst, eller kanske med den tidigaste rabarbern för en riktig smakeufori på våren.

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg och socker till ett fluffigt skum.
Blanda i smör och yoghurt, samt en blandning av vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
Smöra en fin kakform och strö rikligt med socker över smöret.
Häll i smeten i formen och toppa med bär eller frukt. Om bären är ordentligt mogna och saftiga tar du den mindre mängden. Rabarber och frukt i tunna skivor kan man ha lite mer av.
Strö gärna lite extra socker över kakan.
Grädda mitt i ugnen i minst 35 minuter. Det kan behövas lite längre beroende på hur hög kakformen är och hur mycket bär som den innehåller. Prova med en sticka emellanåt.

Lägg upp kakan på ett fint fat, låt svalna och garnera med några ätliga blommor från trädgården, kanske mer bär och en klick grädde.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth