Stäng menyn

Saras sommarmatjes

Låt gräslök och rapsolja sätta smak på sillfiléerna när det är fest. Här visar jag ett enkelt recept som ger matjessillen det där lilla extra.

På ett grått träbord står en rustik grå tallrik med tunt skivade matjesfileer, gräslök, picklad rödlök. Bredvid står en liten bukett med midsommarblommor.
Ingredienser
  • matjessill
  • rapsolja
  • gräslök

Ibland är uppläggningen grejen för hur smakerna sätter sig. På sommarbordet blir det en extra dimension på helt vanlig matjes om du skivar hela filéer tunt, tunt och marinerar i god olja och nyskördad gräslök.

Gör så här:
Skiva tunna, stora skivor av matjesfiléerna, precis som man skivar kallrökt, gravad eller rå lax.
Lägg upp fint omlott på ett tämligen platt fat.
Ringla över en bra rapsolja med mycket smak och strössla över rikligt med fint hackad gräslök.
Lägg en plastfolie över fatet och ställ ett annat fat ovanpå med en liten tyngd.
Låt stå i några timmar i kylskåpet.

Servera gärna till midsommar eller när som helst som en lätt lunch tillsammans med kokt färsk potatis, ägg, picklad rödlök och andra grönsaker från trädgården.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth