Åke Truedssons tomater

Av tomatkungen Åke Truedsson handlade jag några tomatsorter när vi sågs på en mässa tidigare i år. Här är sorterna han valde ut till mig. Alla är nu sådda och ska få bo i en "Åkes hörna" i odlingen i år.

Åtta vita fröpåsar med handskriven text ligger på marken.

Handskrivna fröpåsar från en engagerad odlare är roligt att ha i sin hand!

 

När vi hade boksläpp på Vår Trädgård i Malmö passade jag förstås på att handla lite grejer till min trädgård. Det är roligt att möta entusiaster och jag brukar försöka be andra nördar att välja ur sitt sortiment åt mig. Det är liksom kul att komma hem med något som är handplockat just för mig. Från Vår Trädgård kom jag till exempel hem med tio pelargoner och tio sorters luktärter och nio sorters tomater.

 

Tomatkungen

Tomaterna kommer från Åke Truedsson som stod i montern bredvid oss och sålde både fröer och plantor. Han gav mig en varm kram och sade så fina saker om mitt jobb. Blev otroligt glad och stolt!

Åke brukar kallas för tomatkungen, helt enkelt för att han är en jäkel på att odla tomater. Han driver till exempel Tomatklubben och brukar skriva fina artiklar i bland annat Natur & Trädgård. Maken till erfarenhet och kunskap får man leta efter! Jag har flera av Åkes böcker och försöker läsa artiklar som han skriver om allt som har med trädgård att göra. Konstigt nog har jag ännu inte börjat odla tomater som Åke. Jag har lite andra förutsättningar och tycker att jag får hyggligt bra resultat just nu ändå. Men ett år ska jag följa hans metod till punkt och pricka!

När vi ändå träffades bad jag Åke att välja ut ett gäng av sina favoriter till mig. Jag köpte åtta sorters frö och en planta. I huvudsak ville jag ha sorter som funkar på friland. Han valde följande:

 

'Koralik' (busktomat)
'Fuzzy Wuzzy' (busktomat)
'Sibirjak' (busktomat)
'Black Sweet Cherry'
'Riesen Traube'
'Floridity'
'Ljoban'
'Merlot'

 

Plantan jag köpte var en liten kruktomat av sorten 'Prolyco'. Det är ju så roligt att odla tomater i fönstren nu på våren! Jag har mogna tomater i fönstret just precis nu, i min hydroponiska odling. Smakade den första igår och den var mumsig.

 

En Åkes tomathörna

Någonstans i min odling ska jag nu göra en Åkes tomathörna, är planen. De flesta sorterna ska stå på friland, utom 'Merlot' som tydligen passar bäst i växthus.

Jag odlar massor av tomater ute på friland i år, bland annat ett helt gäng bäddar med enbart ryska sorter. I vanlig ordning har jag lite för många plantor så jag kommer sannolikt att behöva fylla upp i något av växthusen med. Frodigt och härligt!

 

 

Är du nyfiken på att läsa mer om tomater i min trädgård kan du kika på följande inlägg:

Tomater från sådd till skörd
Sticklingar av tomater
Eftermogna tomater inne
Odla tomater på friland
Tjuva beskär och toppa tomater

Mina ryska tomatsorter har föresten vuxit fint inomhus och är snart redo för omplantering. Därtill har jag en hel del kruktomater som såtts i min såkalender här på sajten och i tunnelväxthuset står stora krukor med några vintersådda tomatfavoriter. Kul att se om det här året blir ett lika fint tomat-år som 2019!
/Sara Bäckmo

28. mars 2019

10 svar till “Åke Truedssons tomater”

 1. Nina Hansson skriver:

  Såg att du hade tomater i fönstret och tänkte prova i år med. Tack för all inspiration. Ha en fin vårdag kram från Nina

 2. annikagoffhe skriver:

  Åh jag har handlat tomatfrö av Truedsson i åratal. Han har en massa spännande sorter. Han är en guldgruva även på vitlökssorter kan jag tillägga. Tomaten Sibirjak som du har frö på nu har jag haft ett par säsonger. Supergod. Lycka till med Åkes hörna.

 3. Tina Kvastad skriver:

  Merlot har jag odlat i flera år. En favorit. Lagom stora söta tomater på en planta som inte blir allt för hög. Förra året bodde de inne hos majsen hela gänget.

 4. Daria skriver:

  Ska bli spännande att få läsa vad du tycker om Fuzzy wuzzy. Kul lite luden planta och ludna tomater! Odlade den själv förra året men blev inte jätteimponerad smakmässigt. Kan ha varit värmen som ställde till det. Riesentraube testade jag förra året med och gillade den mycket. Ska testa Koralik i år med.

 5. Leila Leppäjoki skriver:

  Hur många sorter har du nu??

 6. maryann.fargo skriver:

  Oh my God! Finns det en tomat som heter Fuzzy Wuzzy!?! Jag måste bara ha! Varför? Jo för att min pappa lärde mig detta rim när jag va liten:
  Fuzzy Wuzzy was a bear.
  Fuzzy Wuzzy had no hair.
  Fuzzy Wuzzy was not fuzzy.
  Was he?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ha ha ha! Så roligt. Det lät otroligt roligt när Åke på sin skånska sa Fuzzy Wuzzy. De har inte grott än men jag ska se om jag har några fröer kvar i påsen tills vi ses. =)

 7. Gull-Marie Ståhl skriver:

  Hej!
  Jag sådde Korzlic 2016 , som jag köpte hos Truedsson, förra året Nu skulle jag vilja få tag i fler frön. Var skall jag få tag i det. Är det någon som vet?

 8. Pierre Börtin skriver:

  Hej, vi var några som hade sett fram emot att få träffa Åke Truedsson för eko odling men föreläsningen blev inställd Henån 30 mars.
  Hur kan man få tag på Åke?

  Bästa hälsningar
  Pierre

 9. […] En av platserna är en täckodlad bädd vid mitt cykelstaket. Här växer purjolöken mellan tomat (alla är sorter från Åke Truedsson - tomatkungen) och rotselleri i en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *