04. november 2017

Alla borde odla vintersallat!

Jag har en grön matta av vinterblad i tunnelväxthuset. Ska du satsa på en grönsak att vinterodla nästa år så är det vintersallat. Världens bästa!

Det här med vintersallat har jag grunnat mycket på sedan jag odlade den första gången hösten 2011. Hur kommer det sig att inte alla som har en plätt jord odlar vintersallat? Vem vill inte odla vintersallat? Och varför då, i så fall?

Den heter mâche i butiken, men vintersallat när vi köper den som frö. Eller fältsallat.

Det här är den mest ultimata bladgrönsaken. Den är otroligt lättodlad, växer snabbt, kan odlas tätt, kräver väldigt lite under växtperioden och ger sedan en mycket efterlängtad skörd mitt i vintern.

 

Vintersallat och salladskål bredvid varandra i en tät plantering.

En del av årets vintersallat står i tunnelväxthuset och flankeras av ett gäng fina plantor salladskål.

 

Den kompletterar alla andra grönsaker i trädgården, genom att den växer så fint på hösten och står så otroligt bra på vintern när det är kallt. Outstanding. Nu är det för sent att så nytt för skörd i år, men jag vill passa på att visa vilken fin grönsak det är så att du kommer ihåg att beställa fröer när det är dags.

Vi äter inte vintersallat nu. Det är den näst sista färska bladgrönsaken vi ger oss på, när allt annat är uppätet utom vintersallat och grönkål. Vi äter inte heller vintersallat på sommaren när det finns så mycket annat gott att äta. Istället är bladen öronmärkta för skörd när det är kallt, till och med isigt. Då är det tid för vintersallat.

 

Med jordiga fingrar håller jag en planta vintersallat.

Ett litet frö utvecklar en bladrosett som är stor och kraftig. Det behövs inte så många för en matig sallad tillsammans med lite andra grönsaker.

 

På bilderna här är sorten 'Verte De Cambrai', som jag hade fröer kvar av från en fyndad storpack. Jag odlar också sorterna 'Baron' (ny för i år) och 'Vit'. Vit är min favoritsort. Bladen är fantastiskt krispiga, smakar underbart och är superläckra.

I tunnelväxthuset just nu står sex väldigt täta rader med vintersallat och väntar på att det blir kallt och vi behöver blad. Jag har också en gammal varmbänk som såddes med vintersallat i september, för skörd under våren.

 


Och. När skördar man då vintersallat? Jag vet att många av er som odlar för första gången undrar när det är dags för skörd av olika grönsaker. Dessbättre finns inga regler. Man skördar när man är sugen och tycker att grönsakerna är lagom stora. Men ett ord på vägen kan alltså vara att vänta tills dina andra bladgrönsaker ätits upp, helt enkelt för att vintersallaten sannolikt är den som du kommer att behålla längst. Tips om skörd kan du se i videon ovan, där en av förra årets planteringar visas.

Vintersallat frösår sig mycket lätt om det står kvar stora plantor på växtplatsen till våren. Eftersom jag vill skörda vintersallat på vintern är jag dock lite kinkig med var de ska växa och ofta passar det inte alls att de gror ännu en gång på de plats de stod föregående vinter. Därför sår jag alltid nytt.

Om jag ska tipsa om en sagolikt god grej att göra med vintersallat, så är det på temat enkelt är gott. Knäckemacka med smör, en näve vintersallat, lite rapsolja och örtsalt. Löjligt lätt, men så in i vassen gott. Lycka till med din vintersallat!
/Sara Bäckmo

4 svar till “Alla borde odla vintersallat!”

  1. Leva Hållbart skriver:

    Älskar också vintersallat men jag inser nu att jag sådde lite för sent för vinterskörd. De septembersådda plantorna har kommit upp fint men är små ännu så jag får försöka övervintra dem för vårskörd, som du skriver. Borde jag plantera ut dem med bättre plats redan nu kanske? De är bredsådda i ett tråg.
    Tack för fin inspo som vanligt. /Maria

  2. Har en planta vintersallat Verte de Cambrai som frösår sej. Men Hur ser småplantorna ut? Hmm, har en pallkrage, Stadsodling, där är det tätt, mycket frösådd dill och tagetes från förra året så jag behöver veta hur fröplantan ser ut. Finns nåt foto?

  3. Selma skriver:

    Hej, jag sådde mache förra sommaren. Den har fått stå över vintern och har kunnat skörda under våren. Nu har allt gått i blom och blivit ganska höga. Hur tar jag frön från machen? Och går den att äta även om den blivit 30 cm hög? Tack! mvh Selma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *