I snart tio år har jag odlat mycket grönsaker i min trädgård. Det blir mängder att skörda! Här är mina bästa tips på hur du tar hand om skörden - anpassat efter ett alldeles vanligt familjeliv 2019.
Det är inte riktigt sommar, men ännu inte höst. De disiga mornarna skvallrar om att en kyligare tid är på väg och plötsligt känns sommaren så väldigt kort. Nu finns massor att göra!
Den här veckan fokuserar vi på bönor att långlagra, nämligen kokbönor. Traditionella och uppskattade bönor, men inte alltid så lätta att använda i matlagningen.
Majs älskar värme och är inget att start tidigare på våren när det är kyligt ute. Det är kanske det viktigaste att känna till. Nu när det blivit varmt ute plockar vi fram fröerna och sår majs!
Ett fint betyg till odlaren är egen skörd av meloner. Smått overkligt att kunna odla och skörda i vårt klimat - men fullt möjligt. Veckans grönsak är melon. Varsågod att så!
Nytt medlemserbjudande; i maj kan vi handla svenska ekologiska hudvårdsprodukter från Medevi ProSalus. Fint ska det vara för ömma trädgårdshänder!
Välkommen att boka dig för årets medlemsträff i Kalvsvik. Hoppas på ett glatt gäng odlarvänner och fint väder!
Nu sår vi rädisor tillsammans och siktar på skörd lagom till #grönajuni. Detta är den sista grönsaken till det projektet i Veckans grönsak, sedan tar sommarens och höstens grönsaker vid.
Veckans grönsak är en utomordentligt vacker växt, som pryder odlingen och är en lagom utmaning; både att odla och att äta. Nu sår vi fänkål och hoppas på fin skörd till sommaren.
Satsa på en vit, en lila eller en gyllene gul. Majrova finns i olika färger och är en vacker kålväxt, ungefär som en gigantisk rädisa. Så i april - skörda i juni.
Mangold är en härlig växt som producerar massvis med stora gröna blad under lång säsong. Den hinner ge skörd redan i juni om vi sår nu. Häng med och så veckans grönsak - mangold!
Hur smart är det egentligen att så brytbönor i mars? Några få plantor kan ge en naggande god skörd tidigt på säsongen, så jag tycker det är en god idé att peta ner några fröer. Läs om både tidig och mer normal sådd här.