24. november 2014

Att mata en djupbädd

Innan kylan kommer ska jag hinna höstgräva djupbädden. Den täckodlas under sommaren och matas full med växtdelar under hösten. Det blir fin näring.

Innan kylan kommer försöker jag klara av jobb som innebär längre sammanhängande arbete. Till dem hör att mata mina djupbäddar.

Hösten är en fin tid för att mata djupgrävda bäddar. Det gör jag någon gång då och då, men inte varje år. Om du undrar vad en djupgrävd bädd är och hur det går till att göra en, så kan du titta på videon nedan:

 

 

Under hela hösten har jag sparat trädgårdsmaterial i högar på strategiska ställen. Växtdelar från hallon, solrosor, majs, jordärtskockor och en hel massa annat.

Jag kommer också att låta bli att gräva om de bäddar som matats med grovt material kommande vår också så att det får lite extra tid att brytas ned.

Underhållet för en riktigt djupt grävd bädd består i att ge bädden massor av näring inför nästa säsong. Fjäsk, fjäsk. Jag gräver ett långt dike mitt i bädden då skörden är avklarad. Diket blir i princip så djupt som jag kan gräva. Och ett spadtag brett. Jorden lägger jag i vallar längs sidorna.

 
 
 
 

Diket i bädden kan fyllas med i princip vad som helst. Växtdelar, löv, gammalt täckmaterial, halvbrunnen kompost, hästskit, koskit eller annat. Tänk bara på att en del material kan stjäla energi från jorden för att brytas ner, snarare än att tillföra jorden energi. Jag väljer bort till exempel spån och halm eftersom jag vill att bädden ska vara en riktigt energibomb nästa år.

Om jag har material över lägger jag gärna ett täcke på toppen. Halm är bra eftersom det inte är så lockande för katter att krafsa i. En del bäddar låter jag dock vara utan täcke. Riktigt tidigt på säsongen vill jag kunna lägga på en väv eller duk som värmer upp bädden. Då kan jag så till exempel en supertidig vända med spenat under fiberduk och få tidig skörd.

När samtliga djupbäddar så småningom är matade börjar det se vinterprydligt ut i köksträdgården. Längtar! Själv har jag en bädd kvar innan jag är där.
/Sara Bäckmo

3 svar till “Att mata en djupbädd”

 1. Lena Lindberg skriver:

  Lägger du någon Bokashi i djupbädden?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oh ja, gärna! Om jag har. Under hösten brukar det bli ganska många hinkar som står och väntar på grävbart väder. Jag lassar ner det jag har. Det växer som tusan. Särskilt morötterna verkar gilla Bokashi. De blir stora och fina. Hälsningar Sara

 2. johan hertzberg skriver:

  hej Sara tack för bra videor.Vår förening har en fin gård en stor ruta ca 15x15 m en del träd runt om men mycket är i skugga på eftermiddagen kommer solen runt på hus sidan och går uppåt. Hur mycket av sol behöver en bädd med kommande grönsaker det handlar om var jag skall placera den hittills har det växt dåligt (då utan djupbädd)
  Tänker kanske bara ha vinbär/krusbär i stället Är det rätt tid nu att flytta buskar Tacksam för svar/Johan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *