Att vattna vintersådderna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att vattna vintersådderna

När jag sår under vintern vattnar jag sparsamt och låter allra helst regn eller snö väta sådden. Vattningen är väldigt enkel och ett minimalt jobb.

Vattning är ett knivigt kapitel oavsett vilken tid på året det är. I den bästa av världar kan jag ligga ett steg före och vattna innan det egentligen behövs. Det mår växterna bra av. När det gäller vintersådderna behöver jag inte tänka så mycket. Det mesta sköter sig självt.

Under vintern sår jag på många ställen; inomhus, i tunnelväxthus, i plastbackar utomhus, på friland och i odlingslådor ute. En fråga som alltid återkommer när jag berättar hur jag sår handlar om vattningen. Hur ska vintersådderna vattnas?

De flesta sådder under vintern gör jag när det är mildväder, jorden är alltså inte frusen. Det är det enklaste eftersom jag kan använda jord som finns på växtplatsen istället för att tillföra jord från andra ställen. Det gäller förstås inte försådder, där jag använder påsjord.

 

Vintersådd utomhus
När jag sår direkt i bäddar och odlingslådor under vintern brukar jag inte vattna sådden alls. Det kanske låter konstigt? Ofta är jorden sedan tidigare fuktig eftersom det regnat eller snöat och då behövs ingen extra vattning. Skulle det vara torrt litar jag på att regn eller snö ganska snart fuktar jorden. Alltså låter jag sådden ligga utan något skydd i form av duk eller lock, då vattnas den på naturlig väg och det är mycket bättre och enklare än att själv vattna med kanna. Naturen sköter den biten. Vattnar jag med kanna är risken stor att det blir väl blött i jorden och det tar lång tid för den att hjälpligt torka upp.

Extra glad blir jag förstås när jag lyckats tajma en sådd med nederbörd. Bilden överst i inlägget visar en sådd/plantering av bladgrönsaker som gjordes i helgen. Strax efter jag gått in strilade ett sakta regn, som övergick i snö. Igår täckte jag lådan med en plast.

 

En kallbänk med lock på av plast.

En sådd av spenat i pallkrage, gjord i februari. Här har snö lagts över jorden. Den smälter i fin takt och absorberas av jorden.

 

Om jag sår när marken är nästan frusen och det ligger snö så brukar jag lägga snö på sådden. Snön smälter i sakta takt och gör inte jorden så genomblöt som en vattning.

Vintersådderna av bladgrönsaker utomhus brukar gro i början av mars. Därför ser jag till att lägga på lock över vintersådderna i god tid så att jorden värms upp och sådden de får det där försprånget jag är ute efter. Om sådden ligger utan lock eller annat täcke i form av plast eller väv fram till januari eller början av februari brukar det bli toppen. En del sådder täcks tidigare än så också.

 

skillnadenstradgard_vintersadd_friland

När större områden på friland sås brukar jag täcka med kompostgaller under vintern för att inte katter och fåglar ska förstöra. I februari-mars täcker jag med fiberduk. Från och med maj kan jag skörda spenat.

 

Vintersådd i tunnelväxthus
Sådder som görs i tunnelväxthuset under vintern behöver ofta vattnas lite eftersom jorden inte alls är så fuktig där som utomhus. Om det är snö ute passar det fint att bära in en hink eller en skyffel och sprida ut över sådden. Annars brukar jag helst vattna innan jag sår, en dag eller två före så att fukten hinner sprida sig jämt i jorden och torka upp lite innan sådden görs. Så gör jag också i varmbänken.

 

Vintersådd i plastback
De sådder som görs i tråg ståendes i plastback utomhus vattnar jag bara vid sådden. Och då genom att lägga på snö eller vattna mycket sparsamt med kanna med stril, eller ännu hellre genom att speja.

 
 

Sådder i tråg som står i en ljus plastback.

I plastbackarna trängs vintersådd av bland annat kål. Tidigt på våren behövs ingen vattning, de får nog fukt genom kondens i lådan.

 

Vidare vattning
Min erfarenhet är att vintersådderna, oavsett var de görs, är väldigt enkla att sköta. Jag sår, vattnar lite och sen sköter de sig själv. Eftersom växtplatserna ofta är inkapslade med lock bildas kondens som fuktar jorden och därför vattnar jag väldigt lite, om ens något, den första tiden. Det är först när grönsakerna kommer upp lite i storlek som det brukar behövas. Men det är först fram i mars, april beroende på när sådderna görs.

Alltså. Låt nederbörd fukta vintersådderna, snö eller regn. Eller vät sådden genom att lägga snö som sakta smälter över jorden. I växthus/tunnelväxthus vattnas sparsamt.
/Sara Bäckmo

12. december 2016