07. juli 2014

Beskära tomatbladen?

Samplantering av kålväxter och tomat i Skillnadens Trädgård.

Sluta tjyva sidoskotten och satsa på att beskära bladen istället. Är det något du provat på för att få rik tomatskörd?

Som grönsaksodlare upptäcker jag hela tiden att det finns minst tio sätt att göra allting på. En av de riktigt stora behållningarna med att dela mitt arbete i köksträdgården både i sociala medier och live i trädgården är att jag blir lite klokare varje dag. Lusten och nyfikenheten blir bara större och större då jag får höra om för mig nya sätt att odla på.

Under Tusen Trädgårdar stod vi och hängde några stycken över tomatplantorna i samplanteringen av just tomater och kål (bilden) då en äldre herre från byn lite försynt berättade hur han odlade sina tomater för att få kanonskörd. Ingen hade hört om liknande sätt tidigare och vi var alla nyfikna på att testa.

Mannen låter i princip plantan växa ostört och binder bara upp den. Tjyvarna får sitta kvar och utveckla frukter de med. Men för att plantan ska orka förse alla delar med vatten och näring tar han bort cirka hälften av alla stora blad. Klipper av dem helt enkelt. De nedersta bladen på plantan tar han också bort förstås. 

Enligt mannen blir skörden av frukt mycket större, fler tomater - om än inte fullt så stora som då plantan tjyvas.

I växthustunneln har jag ont om plats. Plantorna är gigantiska jämfört med friland så där tänker jag inte prova det här sättet att odla tomater. Men på friland har jag på en del plantor släppt fram tjyvarna. Är mycket nyfiken på hur det ska gå!

/Sara Bäckmo

4 svar till “Beskära tomatbladen?”

 1. cecilia lejon skriver:

  jag brukar släppa fram de första tjuvarna som kommer, alltså de längst ner, speciellt om tomaterna är bifftomater, jag har ju odlat mot vägg med gamla fönsterrutor framför o då är det inte alltid att jag ser när alla tjuvarna kommer, efts jag gödslar mina tomater med kissvatten, blir de stora o frodiga o jag får mååånga stora tomater, ska odla i tunnel i år, kanske att jag gör på annat sätt då.

 2. Benni skriver:

  Jeg tar ikke bort tomattyvene i starten, men lar tomaten få flere kraftige hovedstengler. Når planten er blitt større fjerner jeg alle de nederste bladene slik at det blir en barriere mellom jord og de nederste bladene. Når planten har fått 3-4 hovedstengler med blomster i flere rader først da fjerner jeg tomattyvene som kommer.
  På slutten av vekstsesongen fjerner jeg store blad, slik at planten har nok energi til å modne tomaten. Jeg lar litt blad være igjen for fotosyntesen.
  Jeg er spent på å høre hva som ble resultatet på ditt forsøk med å ikke fjerne noen tomattyver under hele vekstsesongen.
  Kan du anbefale metoden?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ha, ha! Det försöket hade jag helt glömt bort. Tack och lov. Tomatplantorna blev gigantiska och kvävde allt annat. Nu växte de i det här fallet tillsammans med kålen och då var det inte så lyckat med stora yviga tomatplantor just där. Möjligen skulle det fungera bättre på en plats där de får råda precis som de vill, men jag har inte provat igen att göra så. Det blev för okontrollerbart. Och tomater blev det heller inga, men det kan ju bero på att de odlades tillsammans med kålen. Hälsningar Sara

 3. Ingela skriver:

  Tack för tipset om tomatbladen!
  Jag lär de flesta bladen vara kvar på mina tomatplantor och tog bort många av dem i augusti då jag såg att blommorna inte blev tomater. Fick tyvärr bara fem små tomater!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *