Beskära tomatbladen? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Beskära tomatbladen?

Samplantering av kålväxter och tomat i Skillnadens Trädgård.

Sluta tjyva sidoskotten och satsa på att beskära bladen istället. Är det något du provat på för att få rik tomatskörd?

Som grönsaksodlare upptäcker jag hela tiden att det finns minst tio sätt att göra allting på. En av de riktigt stora behållningarna med att dela mitt arbete i köksträdgården både i sociala medier och live i trädgården är att jag blir lite klokare varje dag. Lusten och nyfikenheten blir bara större och större då jag får höra om för mig nya sätt att odla på.

Under Tusen Trädgårdar stod vi och hängde några stycken över tomatplantorna i samplanteringen av just tomater och kål (bilden) då en äldre herre från byn lite försynt berättade hur han odlade sina tomater för att få kanonskörd. Ingen hade hört om liknande sätt tidigare och vi var alla nyfikna på att testa.

Mannen låter i princip plantan växa ostört och binder bara upp den. Tjyvarna får sitta kvar och utveckla frukter de med. Men för att plantan ska orka förse alla delar med vatten och näring tar han bort cirka hälften av alla stora blad. Klipper av dem helt enkelt. De nedersta bladen på plantan tar han också bort förstås.

Enligt mannen blir skörden av frukt mycket större, fler tomater - om än inte fullt så stora som då plantan tjyvas.

I växthustunneln har jag ont om plats. Plantorna är gigantiska jämfört med friland så där tänker jag inte prova det här sättet att odla tomater. Men på friland har jag på en del plantor släppt fram tjyvarna. Är mycket nyfiken på hur det ska gå!

/Sara Bäckmo

07. juli 2014