Bli en groddare - tre tips för att grodda - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bli en groddare - tre tips för att grodda

Jag har blivit en person som älskar att grodda! Nu på vintern passar jag på och njuter av snabbväxande groddar på smörgåsen och i maten. Här delar jag några tips som kommit att göra det kul för mig att grodda.

Flera olika små kärl med läckra groddar tillpiffade med violblommor.

En fin skörd av broccoligroddar i olika stadier.

 

Vägen till att bli en groddare var ganska lång för mig. Dessvärre. Jag har provat flera olika grodd-metoder och sätt att blidka smaklökarna på, men det har varit förgäves. Det var först när jag köpte ett bra lerkrus för groddar och ett helt gäng olika groddfrön som det lossnade. Ett år har gått sedan dess och jag är så himla glad över att jag till slut lyckades bli groddfrälst.

Här ska jag ge dig några tips utifrån min egen väg till att erövra grodderiet.

 

Recept: Fiskburgare med böngroddar och curry

 

Odla lite åt gången

Ett av mina största misstag tidigare har varit att jag har odlat så sjukt stora mängder av groddar. Det är väldigt svårt att uppskatta hur mycket groddar det egentligen blir av en ganska liten mängd frö. Jag drunknade i groddar! Det blev svårt att äta upp innan de blev dåliga och det kändes förstås helt onödigt att odla till komposten.

I mitt fiffiga lerkrus (som ej verkar finnas till försäljning längre) har jag bara frön så att det täcker botten i kruset, ändå växer groddarna upp och fyller ut hela "lådan". Då hinner jag äta upp allt inom några dagar och det är perfekt.

Också i andra tråg går det att odla lite åt gången. Börja med en matsked frön i varje omgång och försök prova dig fram till en mängd som är lagom för din takt att äta. Då är det lätt att sedan öka på mängden.

 

 

Hitta din favorit

En sak jag inte alls förstått innan jag gick igång på allvar med groddning, är hur många olika sorter det finns att pröva. Och hur olika de smakar! Broccolifrön sägs vara en bra för nybörjare, med en ganska neutral, enkel och god smak.

Köp några olika sorter och prova dig fram. Kanske föredrar du en viss sort att blanda i sallader till maten, och en annan ovanpå smörgåsen?

Min favorit sedan starten har varit frön som säljs som vitlök. Vi som odlar vet ju att vitlök inte odlas från frö, men tydligen säljs groddarna som vitlök i groddvärlden. Efter en fråga på mail till ett groddföretag fick jag till svar att det är kinesisk gräslök som används, men att de oftast kallas för vitlök eftersom smaken påminner om det. För min del blir groddarna bara ännu bättre när jag vet att det är kinesisk gräslök som används. Jag älskar nämligen kinesisk gräslök! Bladen, knopparna, blommorna och fröna kan användas till mat - det är ju strålande.

 

En kruka med groddar fotograferad ovanifrån.

Det här är min favorit på smörgåsen just nu - kinesisk gräslök i form av groddar.

 

Grodda två eller tre sorter samtidigt

När jag groddat tidigare har jag groddat alldeles för mycket av en enda sort och ganska snabbt tröttnat. Det senaste året har jag istället satt i system att ha varje "låda" i mitt lerkrus fyllt nästan hela tiden, med en variation av groddar. Det kan till exempel vara broccoli, "vitlök" och en blandning av bönor och linser.

Om jag skulle råka få ett överskott av groddar brukar jag baka bröd på dem. Det är fantastiskt gott! Brödet blir mustigt och smakrikt, extra fint med groddar av linser och bönor som precis börjat gro.

 

Groddar fotograferade utomhus i olika kärl.

Groddarna får en fin grön färg om man lyfter av locket på groddburken eller ställer den lite soligt.

 

Det finns många sätt att grodda på. Min vän Katinka groddar sina frön i ett vanligt durkslag i en skål. Hon langar in durkslaget under vattenkranen några gånger per dag och skakar om, that's all. Det blir kanonfint! Själv älskar jag mitt lilla lerkrus och tycker det är så fint där det står på diskbänken.

Om du har några bra groddtips får du gärna dela med dig, både av sort du gillar att grodda och om du har tips på sätt att lyckas extra bra.
/Sara Bäckmo

12. februari 2020

17 svar till “Bli en groddare - tre tips för att grodda”

 1. katinka skriver:

  Jag gillar också att grodda och tycker det funkar bra i en upp- och nervänd glasburk med nät istället för lock. Har du lyckats grodda sojabönor? Hur?? Jag gör exakt som det står på påsen men det blir aldrig några groddar.

 2. Karin skriver:

  Jag har testat att grodda gula ärtor några gånger. Dom kommer upp men långt ifrån alla. Har testat att blötlägga före och att inte göra det. Blötlägger du och i så fall vilka ärtor/linser?

  • Sara skriver:

   Jag brukar blöta grön tät mossa och lägga gula ärtor på det sen, lagom fuktigt och så gror de och blir ärtskott utan att bli jordiga.
   Brukar inte blötlägga ärtorna och tycker att de flesta gror ändå.

 3. Nina skriver:

  Hej,

  Börjat grodda i höst. Det är ju så enkelt och roligt att ha grönt på vintern.

  Provat mig fram med olika sorters groddar men än så länge är alfa favorit för barnen och vi vuxna gillar rättika. Ej lyckats på vete än.

  Har denna variant som är superenkel och bra att kunna starta igång en Omgång i taget. Egentligen emot plast men min hitta jag och återvann från mina föräldrar.

  https://www.svensktkosttillskott.se/a-vogel-biosnacky-germinator-platt-lock?gclid=EAIaIQobChMI5-OI1rXO5wIVio4YCh3QCwAmEAQYGiABEgIZI_D_BwE

 4. Helena i Medevi skriver:

  Jag groddar mungbönor. Gror snabbt och har mild lite nötig smak.

 5. Inspirerande att se hur du använder lerkrusen! Jag har precis likadana lerkrus som du, köpte på mig flera stycken när de såldes ut för flera år sedan. Men de senaste åren har jag inte använt krusen utan plockat in grönkål och annat från trädgården för att få tillgång till det färska. Däremot har jag spirat frön från både broccoli och senap så familjen kan välja vad de gillar bäst. När första omgången är färdig så vänder jag bara jorden upp och ned och spirar nya frön i samma jord.
  Jag brukade däremot att grodda mängder av alfalfa frön för de kommer upp snabbt och barnen uppskattar smaken och ville alltid ha tillgång till dem. Till mig groddade jag mungbönor för att stoppa både råa i både sallader och grytor. Jag groddade även bovete som vi kokte gröt eller bakade bröd med. Precis som du så tröttnade jag också på att grodda mycket av få sorter. Men snart är både nässla, kirskål och många andra perenna grönsaker här men till nästa år så kommer jag att plocka fram mina lerkrus och grodda flera olika groddfrön 🙂

  //Ylvali

  • Birgitta Burman skriver:

   YlvaLi
   Har du lerkrus du inte använder köper jag mer än gärna ett eller ett par av dig. Är så ledsen över att de inte finns längre och verkar som om de är svåra att hitta begagnade. Hör av dig om och i fall.

 6. Birgitta skriver:

  Hej! Även om era lerkrus inte längre säljs vore det intressant att få se dem utan groddar i så man kan förstå hur de fungerar och kanske dra lärdom därav. Är det bara en burk utan dränering eller har den några hål i botten?
  Groddade mycket alfalfa för flera år sedan men kan inte hitta frön längre, någon som har tips?

 7. […] Tre tips för att komma igång med groddning Fiskburgare med böngroddar och currymajonäs […]

 8. Sol-Beitt Hellsved skriver:

  En fråga. Om man har en lergryta, i två delar. Används för att laga mat inignen.
  Skulle man kunna gro i den då kanske?

 9. Yvonne skriver:

  Det finns groddtorn i terrakotta att köpa. Har just beställt och fått hem från jordklok.se
  Ha det gott

 10. Mar skriver:

  Jag har odlingsburkar från Gefu och är jätttenöjd med dem. Tar dessutom liten plats och går att diska i diskmaskin.
  Har alltid lyckats med mina odlingar.

 11. Marlene skriver:

  Sprout har mycket frön att grodda och massa tillbehör.

 12. Magdalena Anderås skriver:

  Kul att du fastnat för att grodda! Groddade redan som tonåring och har hittat tillbaka till det på senare år. Tycker att det är så smidigt med mina tre glasburkar med lock med nät (GEO groddningsburk) som jag sköljer fröna/linserna i och har också kommit på att det gäller att inte ta för mycket frön åt gången. Min favorit är belugalinser men precis som du skriver är det bra att variera för att inte tröttna.

 13. Karin Söderström skriver:

  Var säljs frön för groddning? Tänker främst på broccoligratäng?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *