Bokashi blir jord direkt i landen

Under ett halvår har jag komposterat 1130 liter mat- och grönsaksavfall genom Bokashi.

Det skulle bli ett test av en ny komposteringsmetod. Men under ett halvår har jag bokashi-komposterat 1130 liter mat- och grönsaksavfall. Hur blev det så?

I slutet av förra sommaren konstaterade jag att vi behövde utrusta oss med en ordentlig varmkompost. När komposterna vändes våren 2013 stötte vi nämligen på en hel musfamilj som byggt bo bland matresterna. Det var oväntat. Mitt mellanbarn blev som tokig och jagade musungarna med bräda över gräsmattan. Jag kände mig som världens sämsta mamma som inte kunnat förutse det hela och pratat med barnen om en lämplig strategi. Vilken den nu hade varit.

Varmkompost alltså, istället för att ha en trädgårdskompost som varvas med matavfallet. Men sen var det ju det där som alla skrev så bra om i trädgårdsgrupperna på nätet. Bokashi. Jag var rätt skeptisk men blev peppad av odlarvännerna att i alla fall prova. Det gjorde jag. Och sen var jag fast.

Min stora vinst med att kompostera på detta sätt (läs på www.bokashi.se om du är nyfiken på hur det går till) är att jag inte låter matavfallet passera genom komposten, utan gräver efter två veckors processande i hinkar ner avfallet direkt i kökslandet eller i en liten jordfabrik. På bara några få veckor har avfallet förvandlats till jord. Det låter som verkligt hokus-pokus men det funkar faktiskt så! Det betyder att jag får mindre att gräva runt i komposterna och sedan flytta ut i landen som jord. Det blir jord på plats. Det rimmar väl med min tanke om att låta så mycket som möjligt komposteras i köksträdgården, genom till exempel täckodling.

Nu har det gått drygt 6 månader sedan starten. Jag har komposterat mängder. Inte nog med att vårt hushåll, med tre ganska små barn, producerar en ganska stor mängd avfall, jag komposterar också allt vårt kisspapper, samt allt grönsaksavfall från lanthandeln i byn. Det har på 6 månader gett mig 113 tioliters hinkar, sammanlagt 1130 liter kompost.

Under hösten samlade jag gräsklipp varvat med löv i säckar. Detta har jag varvat med bokashi-kompost i pallkragar. En liten jordfabrik. Nu värms materialet upp och börjar förvandlas till jord. I juni odlar jag mina näringskrävande nakenfröpumpor i de komposterade matresterna.

Den kompost som blir färdig nu att transporteras ut i köksträdgården gräver jag ner där jag inte sått, eller kommer att så än på några veckor. Bland annat har jag på detta sätt kunnat bygga upp lite högre odlingsbäddar på en del håll. Jag kommer också att förbereda en liten jordfabrik i köksträdgården.

I bilen nu ligger ytterligare en låda grönsaksskräp från lanthandeln. Men nu är det ljust då barnen somnat om kvällarna och jag har fullt upp att skola om plantor. Jag inte tid att skära gurkor och selleri i småbitar och lyxkompostera. Därför åker de i kökskomposten under vår och sommar. Men matavfallet komposteras enligt bokashi-metoden. Dessutom testar jag lyxvarianten nu, i form av specialhink med en kran nertill. I den hinken rinner överskottsvätska ner i en separat del och behöver inte bindas i till exempel tidningspapper. Då går det i mängder med mer material i hinken och den är betydligt lättare att fylla. Dessutom kan jag använda vätskan till att göda växter med.

Kisspappret? Det luktar absolut ingenting! Det går åt mängder med papper i en stor familj och med enskilt avlopp har vi sparat den extratömning av trekammarbrunnen vi behövt göra tidigare. 600 kronor kostar en extratömning. Istället för att orsaka fylld brunn har pappret (impregnerat och klart med urin) blivit fin jord.

Bokashi tillsammans med täckodling gör att jag inte behöver underhålla en separat kompost längre. Det är helt suveränt. Nedan kan du se ett klipp där jag visar hur jag använder trädgårdens material till att täcka odlingen med.
/Sara Bäckmo

01. april 2014

18 svar till “Bokashi blir jord direkt i landen”

 1. Du är så fantastiskt duktig, Sara! Även jag har sneglat på Bokashi - det låter ju jättesmidigt. Blev lite osäker på vad jag ska köpa dock - både hink och behållare med kran eller räcker det med behållaren med kran?

  • Testa vanlig 10-litershink först kanske och kör på den andra varianten om du tycker metoden passar dig. Vanlig hink med lock går att köpa 20 kronor eller så i butik nära dig, så det räcker att köpa strö via nätet. Jag gör mitt strö själv, då blir det väldigt billigt. Det är mycket enkelt att göra strö! /Sara

 2. Pia Gustafsson skriver:

  Spännande! Jag vet inte ur det skulle fungera här, men visst värt att prova ändå. Kraaam Pia

 3. Anonymous skriver:

  Din blogg är mycket inspirerande. Tack Sara!
  Jag tänkte för första gången göra eget bokashiströ. Vad använder du som strö? Det ska tydligen helst vara grövre än vetekli vad jag förstår, men det verkar vara svårt att få tag på, om man inte vill köpa pyttesmå och dyra påsar på mataffären.

  Hälsningar Yvonne

 4. Hur gör du ditt strö, Sara? Jag har länge kört med vanlig hink, på sommarhalvåret, som jag slänger på vanliga komposten ute - men med detta kan jag ju köra året runt...

  • Det är väldigt enkelt att göra strö. Jag gör som Johannes "Farbror Grön" Wätterbäck. Googla bokashi och Farbror Grön så hittar du hans recept. De två flaskor med innehåll som behövs köper jag från bokashi.se. Lycka till! /Sara

 5. […] med bokashi. Blir jord på plats i landen. Det skulle bli ett test av en ny […]

 6. […] The Humanure Handbook. Bokashi blir jord direkt i landen | Skillnadens trädgård | Sara Bäckmo. […]

 7. Benni fra Norge skriver:

  Hei Sara.
  Jeg er nylig begynt med bokashi og bruker de bøttene som har tappekran i bunnen.
  Jeg har samlet opp endel bokashi-væske på brusflasker og oppbevarer de i kjøleskap.
  Ennå er det vinter, så jeg har ikke fått testet bruk av væsken ennå - bare på noen innomhusplanter (physalis stiklingsplanter).
  Du skriver ikke så mye om hva du bruker væsken til i dine innlegg. Ser at du bruker både bøtter med og uten tappekran. Uten tappekran vil jo væsken bli absorbert i avispapiret i bøtten og man får ikke væske til å tappe av.
  Jeg er usikker på hvor mye næring det er i bokashivæsken, da jeg ikke ser noen supervirkning på de plantene som får væske med vann (1 til 100)nå innomhus.
  Har du erfaringer å dele om hvor du bruker væsken innomhus, på friland og i veksthus?
  Væsken er ganske lys når den tappes av, men etter en tid på flaske i kjøleskap blir den helt mørk på farge og jeg lurer litt på om den mister virkning etter en tid.
  Skriv gjerne mer om bokashi på bloggen. Har inntrykk av at dette er noe mange lurer litt på.

 8. Annika Syrén skriver:

  Hej!
  Kajsa i bokashifrämjandet brukar skriva att man inte bör lägga mycket papper i bokashin. Hur gör du med kisspappret? Blandar du med matavfallet (hur mycket ungefär per hink?) eller tar du det i separat hink?
  Mvh Annika

 9. Christina skriver:

  Hur djupt gräver du ner bokashin? Och hur långt måste det gå innan man kan plantera något i det landet alltså ovanpå bokashin?

 10. Christina skriver:

  Hur djupt ska man gräva där man lägger ner bokashin och hur länge måste man vänta innan man planterar/ sår något ovanpå?

 11. Christina skriver:

  Hur djupt gräver du ner bokashin och när kan du plantera/så ovanpå?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag gräver så djupt jag kan, lägger ner komposten och täcker med jorden. Sen odlar jag i bädde direkt.

 12. Finns det inte risk att katter, fåglar eller möss gräver fram matavfallet i jorden?Hur gör du för att unika detta?

 13. Olivia Olsson skriver:

  Hej,

  Körde bokashi förra sen förra sommaren, men blev bara några hinkar då vi drog igång ett jätteprojekt i trädgården och det då inte fanns några odlingar kvar (tillfälligt).

  Har en varmkompost i trädgården som fick agera jordfabrik, men nu när jag gräver upp den - så har fortfarande mycket inte blivit till jord.

  Tänkte köra ner hinkar nu varvat med den jorden direkt ner och odlingslådor

  Något du råkat utför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *