Höstså grönsaker | Skillnadens Trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Börja förbered nya sådderna

Höstsådderna har allt mer kommit att bli vintersådder. Förra året var det varmt långt in i december och jag vågade inte så någonting alls innan dess.

Det är väldigt smidigt att redan under hösten förbereda en del sådder inför nästa år. Om en del sådder görs långt innan säsongen börjat blir det mindre arbete till våren, dessutom kan skörden bli så mycket som fyra veckor tidigare. För vår familj betyder de veckorna mycket eftersom vi vill äta egenodlat under så stor del av året som möjligt.

Grönsaker och sommarblommor som sås under höst/vinter ska inte gro under den här säsongen. Det är hela poängen med de här sådderna. De görs nu, men gror först till våren (om det inte går åt pipan och mildväder gör att de gror redan kort efter sådd). Frön är finurliga och känner själva av när det är tid att börja växa, beroende på hur varmt och fuktigt det är i jorden.

Förvånande många grönsaker går att så under hösten/vintern. Många blir förskräckta när de hör om riktigt tidiga sådder och tror att fröna förstörs när de ligger i kylig jord. Men så är det inte. Om bara rätt grönsaker väljs klarar fröna fint en vinter i jorden.

 

Sara höstsår grönsaker i en odlingslåda.

Det är lätt att glömma bort vad som såtts. Jag brukar lägga ut fröpåsarna på jorden och ta en bild med mobilen för att ha som stöd när minnet sviker.

 
 

Mina erfarenhter
I min iver har jag gjort flera olika sorters sådder under höst och vinter och kan lätt summera vad som funkat bra och inte så bra. Även om det är praktiskt att göra en del av sådderna under hösten innebär själva vintern ett riskmoment som är viktigt att tänka på. Nederbörden är en faktor, besökande djur en annan och öppet läge ett tredje.

Om stora ytor sås under höst/vinter är det stor risk att sådden förstörs om det kommer riktigt mycket regn under höst eller tidig vår när jorden ligger helt bar. Jag har fått stora bäddar helt kraschade och blivit jättebesviken.

Älgar, rådjur, harar, mullvadar, katter, kajor och andra djur passerar här under vintern. Bäddar på friland kan lätt krafsas upp och bli förstörda om de inte skyddats på något sätt.

Om våren är sen och kall blir inte tidsvinsten särskilt stor om sådden står utan skydd.

Bäst resultat får jag om jag gör höst-/vintersådd i lådor eller bäddar som kan skyddas från både väder och djur. Pallkragar, odlingslådor eller ramar direkt på frilandsbäddar som enkelt kan täckas med lock är en jättebra variant. Här får sådden stå orörd, under vintern gärna med kompostgaller som skydd, som senare byts mot lock som håller kvar värmen i lådan. Då gror sådden fort när det blivit några plusgrader och växer sedan fint i den skyddade miljön.

Något annat jag lärt mig om höst-/vintersådder är att jag sällan behöver de stora mängderna. Poängen med de riktigt tidiga grönsakerna är att få mat just tidigt, men då behöver jag inte bunkra upp för flera månaders behov. Det räcker gott att så en låda av varje grönsak, eller en del av en bädd, för att få den tidiga skörden. Sedan ersätts skörden med mat från de tidiga vårsådderna. Men här är också balansen viktig. Det måste  finnas nog med mat för att höst-/vintersådden ska vara värt besväret.

 

Spenat i en odlingslåda.

Spenat är en grönsak som faktiskt kan övervintra om den gror efter sådd på hösten. Den här spenaten såddes hösten 2013 och gav fortfarande fin skörd i maj året därpå.

 

Saker som kan gå fel
Något av det vanligaste är att sådden gjorts så tidigt på hösten att grönsakerna hunnit gro innan vintern. Om det händer gör jag om sådden. Flera grönsaker övervintrar, men många rotsaker är tvååriga och börjar blomma efter en vinter, vilket gör att själva roten blir i det närmaste oätlig. Därför gör jag i så fall om sådden.

Vill det sig illa gror det inte alls under våren. Det kan bero på en mängd olika saker. Jag hakar sällan upp mig på det utan sår nytt istället. Men, det gäller också att ha is i magen. En del grejer kan ta tid på sig att gro vissa säsonger, särskilt rotsakerna. Vänta ett tag innan du kasserar sådden.

Många av de grönsaker jag odlar står kvar länge i landen och därför kan det vara svårt att hitta bra plats till de sena sådderna. Precis som under övrig säsong vill jag att också dessa sådder ryms inom växtföljden och det gör att möjligheterna är lite begränsade, särskilt när det gäller morötterna. I år har jag min vinterodling i tunnelväxthuset igång också, som kommer att ge mig mat både under höst och vår, så jag behöver inte lägga så mycket tid och plats på höst-/vintersådderna. Men en del blir det förstås, för det är ju så roligt att göra trädgårdsarbete också när det är kallt!

Följande grönsaker har jag provat att höst/vinterså med bra resultat:
Morot
Haverrot
Svartrot
Rotpersilja
Palsternacka
Spenat
Sallat
Dill
Persilja

Allt behöver inte sås nu till hösten, det finns gott om tid under både tidig och sen vinter att så många grönsaker. Nedan är tips på riktigt tidiga grönsaker för vårskörd.
/Sara Bäckmo

26. september 2015

4 svar till “Börja förbered nya sådderna”

 1. Therese skriver:

  Intressant! Jag fröodlar min egen palsternacka och den självsår sig lätt. Är det kanske till och med mest optimalt att höstså? Jag brukar behöva så den väldigt tätt på våren och slipper gallra ändå när den kommer upp. Fröna kanske inte alls vill ligga i en torr påse under vintern? 🙂 Jag odlar zon 5. Potatis ska jag prova att höstså någon gång. Förut fick jag alltid nya potatisplantor från potatisar jag missat året innan.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Egna frön från palsternacka lär gro väldigt bra! Det är när de lagras en tid som grobarheten försämras och det är därför det brukar rekommenderas att de sås i kluster. Jag gallrar inte heller mina palsternackor utan låter de stå tätt, då blir de lagom stora. Hälsningar Sara

 2. Margareta Berg skriver:

  Vore toppen om Du skriver litet om växtföljden i din trädgård! Hur planerar Du för att undvika växtföljdssjukdomar och andra liknande tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *