Börja odla i höst!

Spill ingen tid. Om du har den minsta lilla önskan om att börja odla kan du lika gärna sätta igång nu. Här är tre punkter som hjälper dig att börja odla.

En läckert grön och ganska stor sallatsplanta

Sallat 'Cegolaine' är en av mina favoriter. De här små plantorna har övervintrat i mitt tunnelväxthus och ger skörd våren därpå.

 

Det här är ett inlägg till alla er som med avund gått och kikat på grannar, vänner och familj som med lätt hand trollat fram läckra grönsaker under sommaren. Som bestämt dig för att du banne mig också ska bli grönsaksodlare och förvandla tomten till en prunkande grönsaksfabrik, gemensamhetsytan i bostadsrättsföreningen till en välmående stadsodling och den efterlängtade, kanske nyss fådda lotten till det finaste paradis av ätbart grönt. Nästa år.

Stopp!

Nästa år är visserligen en bra tid att börja. Men om du gjort en stor del av arbetet redan nu kan du gräva dig upp ur startgropen mycket tidigare. Börja odla i år istället, så kan du svepa in dig i din efterlängtade titel som odlare redan nu.

Bilden ovan är tagen i mars förra året och visar övervintrad sallat 'Cegolaine' i tunnelväxthuset. Nästan alla mina växtplatser som ger tidig skördar är förberedda på hösten.

 

Varför på hösten?

Den som vill börja odla grönsaker måste först se till att ha någonstans att odla. I land. I bäddar. I jord. Eller utan jord. Men någonstans måste det finnas yta. På vintern när längtan är som störst är det fruset. På våren när man redan vill vara igång är det trevligt att ha de där ytorna, just för att komma igång tidigt. Visst vore det skönt att kunna pinna ut med planen som gjorts under vintern, med fröpåsarna och termos med choklad, och bara sätta igång?

Hösten är en fantastisk tid att bygga nytt på, även om det är på gränsen till vinter. Det är fortfarande inte för kallt för att vara ute, det är lätt att se strukturen i trädgården när mycket vissnat ner, det är lätt att gräva när marken är fuktig och det finns jättemycket material som ligger och väntar på att användas i trädgården. Så varför avvakta?

 

Viktigast att börja!

Det är mycket enkelt att komma igång, det gäller bara att bestämma sig och sedan gå ut och genomföra. Min uppfattning är att vi ofta skjuter upp starten för att vi tror att vi behöver ha en fullständig plan över vår framtida superproffsodling innan vi börjar. Det är fel. Det allra viktigaste med att börja odla är inte att ha en plan - det är att börja! Den där planen kommer mest sannolikt att göras om både en och sju gånger, så du kan lika gärna gör en plätt redan nu. Och ställa in dig på att den kommer att göras om flera gånger under de kommande åren.

Jag har en liten utmaning i tre punkter till dig som vill börja odla. Du får gärna dela det här till vänner du tycker ska börja odla, som har pratat om att börja odla men som inte fått tummen ur. Nu är det dags!

 

ETT

 • Mät ut en ny odlingsplats, till exempel i storlek 1 x 3 meter.
 • Gräv ett litet dike runt platsen.
 • Täck marken, innanför och ner i diket, med tidningar.
 • Ös på mängder med trädgårdsskräp, grova grejer i botten, finare grejer i toppen.
 • Täck högen, som bör vara 20-50 cm hög, med kompostgaller, presenning eller annat som håller högen på plats.

 

TVÅ

 • Ställ ut en pallkrage i anslutning till landet som beskrivs ovan.
 • Lägg tidningspapper i botten och utanför kanterna.
 • Häll i två påsar väl gödslad trädgårdsjord på påse och jämna till.
 • Fixa en plastskiva, plast eller glas som kan täcka pallkragen.

 

TRE

 • Gör en lista på alla grönsaker du/ni tycker om att äta.
 • Välj ut tio av grönsakerna.
 • Leta upp en fröbutik på nätet och köp tre olika sorter av favoritgrönsakerna.
 • Läs på om hur du ska odla dem.

 

Så. Nu har du gjort en bra grund. Utan att alls veta vilka fröer du kommer att bestämma dig för är jag nittionio procent säker på att minst tre av dem kommer att kunna sås mitt i vintern, i det som kallas för vintersådd. Vintersådderna börjar göras i december-januari, vilket betyder att du har drygt en månad kvar innan du kan börja så. Visst är det fantastiskt! Så arbetet i de tre stegen ovanför borgar för att du kan börja odla, och titulera dig odlare, flera månader tidigare än om du börjat ta några försiktiga spadtag enligt regelboken i april.

Jag ska själv göra några nya odlingsplättar i trädgården i höst. Dessa ska jag visa både på bloggen och på YouTube om några veckor, hoppas jag. Vore kul om vi kan jobba lite parallellt. Glöm förresten inte att dokumentera! Det är så roligt att kunna gå tillbaka och se hur det såg ut före och sedan jämföra med efter.
/Sara Bäckmo

 

10. november 2017

9 svar till “Börja odla i höst!”

 1. Linda skriver:

  Har just haft högläsning av detta inlägg för barnen, då de gärna ville veta vad jag var så intresserad av... Nu är vi taggade att gå ut efter frukosten och börja gräva det jag låg och planerade i sängen innan jag somnade igårkväll. Jag har dessutom ett gammalt potatisland (14*3m) där kvickroten tagit över till hälften och jag vet inte hur jag ska komma vidare. Jag vill täcka det med ensilage, men står och stampar angående huruvida jag ska täcka med tidningar först eller bara försöka gräva efter kvickrot innan. Dock finns inte tiden till detta mastodontprojekt med grävning så täckning borde väl vara givet. Sen har vi rådjur runt knutarna och jag vill ju inte att de ska äta all ensilage, så det måste hägnas in på nåt sätt, vilket också hämmar mig, för de är så listiga de där rådjuren och tar sig igenom allt utom höga stängsel, vilket jag inte vill ha där. Största funderingen gäller nog om jag ska göra en bred bädd med breda flisade gångar runt eller två smala bäddar med smalare gångar runt. Men! Nu när jag suttit och funderat och skrivit ner det så kom jag på hur jag ska göra. 🙂 Så, nu går jag ut och..... bara börjar.

  • Kristin Niklasson skriver:

   Hej Linda,
   Har också problem med rådjur och måste säga att högt nät nog är det enda som verkligen funkar. Vi har en ganska stor tomt så vi har valt att sätta upp en inhägnad runt fruktträden (ganska små, så de hade inte en chans när rådjuren kom och fejade hornen på våren) för några år sen och runt odlingsplatsen i år. Jag var tveksam till hur det skulle se ut estetiskt, men tycker att det blev helt ok faktiskt. Vi har allox nät, det är ganska diskret ändå. Lycka till!

   • Bodil Fredriksson skriver:

    Hejsan Angående problem med rådjur o andra ovälkomna djur i odlingarna tipsar jag om Guldvatten. Det hjälpte mig när jag bodde med mycket rådjur omkring.
    Häll ut familjens Guldvatten runt tomten, vid ingången eller runt de växter du vill skydda.

 2. Totte skriver:

  Har du på locket redan nu från start när det inte är nåt planterat?

  • Sara Bäckmo skriver:

   I pallkragen menar du? Jag vill gärna att ett regn ska vattna jordytan först, men sedan får locket gärna ligga på. Då är det inte lika stor risk att djur kommer och krafsar sönder jorden så den blir gropig och dan. /Sara

   • Ebba skriver:

    Funderar på varför trädgårdsavfallet ligger i en hög med presenning över och pallgragen står bredvid. Ska du ösa ner komposten i pallkragen sedan? Kan en inte lägga det grova avfallet i botten på kragen och fin-påsjorden direkt ovanpå och så så på toppen? Och lägga på locket (?) när det är genomvattnat? När tar jag bort locket? Tack Sara!

 3. Agneta skriver:

  Täcker du med tex löv efter du sått?

 4. Peter Örtvall skriver:

  Du beskriver otydligt, tycker Jag, När man ska Så...Dec-Jan, då har man 1 mån kvar....? Vad menar Du ? Rekommendation på fröer som lämpar sig för Frösådd ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är nog inte så otydligt som det kanske först verkar. Inlägget är publicerat i november 2018, vilket ger en månad kvar till start av vintersådd. Om du vill prova så på vintern kan du kika på min frökollektion Så året runt som finns i de flesta större trädgårdsbutiker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Bak på fröpåsarna finns rekommendation om sådd för respektive årstid. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *