Byt fröer i helgen! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Byt fröer i helgen!

I helgen är det premiär för föredraget Mina bästa grönsaker! Jag delar med mig av idéer kring favoriter i landet och ordnar fröbyte för alla som deltar.

På lördag gör jag årets första föredrag! Jag längtar jättemycket och tycker att det ska bli fantastiskt att komma iväg och träffa alla sköna odlare efter det här långa vinteruppehållet. Det blir lite av en semester och en välbehövlig paus i det intensiva jobbet med att avsluta nästa bok.

Redan förra våren bestämde jag mig för att jag skulle ta en längre paus från föredragen den här vintern. Då låg vi däckade i fyra (!!!!) omgångar med magsjuka och det var jättejobbigt. Vår yngsta var inte ens ett år och behövde vänja sig av vid nattamningen vid tre tillfällen, stackarn. Varje jädra gång vi drabbades av vinterkräk fick vi göra det enklast möjliga och se till att han fick i sig hjälpligt genom att åtminstone amma. Och så alla andra influensor på det, och att lilleman och jag fick ligga på sjukhus en vecka efter en pärs med kraftig förkylningsastma. Vintern är ju knölig med alla sjukdomar i barnfamilj. Det var pressande för hela familjen att ha ett reseschema att ta hänsyn till och efter lillemans sjukhusbesök ställde jag in de långväga resorna för att snabbt kunna åka hem om det blev sämre igen. Nu har det stabiliserat sig och alla är glada och nöjda.

 

Sara sitter med en massa fröpåsar i händerna.

 

Fröbyte i pausen
Förra året gjorde jag sista föredraget tidigt i december och först nu i slutet av februari är det dags att packa väskan. Och nu känns det - bara roligt! Som semester! Jag längtar efter tanketiden i bilen, spänningen inför att möta publiken på varje ny plats och att få berätta om grönsakerna jag älskar att odla allra mest.

För att lyxa till det lite gör jag ett extra långt föredrag i vår, med gott om tid för mingel, prat och frågor. Och så ordnar vi fröbyte på nästan alla platser!!! Jag har sorterat fröer i helgen och vikt fina paket att ta med till helgens premiär på Donsö i Göteborgs södra skärgård.

Så, du som också tänkt komma till Donsö - glöm inte ta med dig fröer att byta bort!

Jag har varit på en del fröbyten och sett olika varianter på organisation. En gång messade jag Lena Israelsson och frågade hur de brukade göra på sina fröbyten. "Vi lägger fröerna på ett bord och sen blir det kaos", löd svaret. På andra platser har jag varit med om omständliga byten där små grupper väldigt ordentligt väntar på sin tur att få ta en runda runt bordet eller att paket helt sonika lottats ut. Har du varit på något fröbyte där det hela ordnats på bra sätt?
Jag tror vi kör kaos-varianten på lördag, det känns roligast.

Vill du läsa mer om helgens föredrag på Donsö (ett fåtal platser finns kvar att boka, tror jag, men Landvetter dagen efter är helt fullbokat redan) kan du läsa mer här: Föredrag i februari - Donsö och Landvetter.

Alla platser jag besöker under våren, med länkar till info och anmälan, kan du läsa här: Föredrag våren 2018.

Och vill du boka föredrag till hösten, då jag släpper min nya bok om vinterodling, kan du läsa mer om det här: Välkommen att boka föredrag till hösten 2018.

Hoppas vi ses vid något av föredragen i vår och kanske till och med redan på lördag på Donsö!
/Sara Bäckmo

22. februari 2018

2 svar till “Byt fröer i helgen!”

 1. Kissing-Lady skriver:

  Hej! Vi har Fröloppis. Folk tar med sig frön och skänker till Matfors Trädgårdsförening som är arrangör. Vi bjuder på fika och förtjänsten på fröna går till föreningen.

 2. Mia skriver:

  Hej!
  Snälla fröbytare.
  Förutom sort, ange ifall fröet är "EKO" och/eller "Hybrid" eller "Vet ej".
  Vi ses!
  /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *