Dags för mycket grönt på tallrikarna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Dags för mycket grönt på tallrikarna

Alla tider det senaste året har varit skördetider. Nya grönsaker har mött tallriken och vi har glatt oss åt alla smakskatter som vår trädgård ger.

Det är en konst att äta upp allt som skördas i köksträdgården. Jag odlar i första hand för att äta här och nu – resten är bonusskörd som lagras till senare. Jag tänker mig trädgården som ett skafferi.

Nu på våren har vi ett stort utbud av gröna blad att sätta i oss. Jag har varit ganska bra på att så lagom mycket, tycker jag själv, och än så länge har jag inte behövt rycka upp annat än två rader blommande rucola för att ge till hönsen. Jag fyller på efterhand med småplantor och nya sådder som ska ge mer blad under försommaren.


Blivit bra på att äta grönt
Jag kommer ihåg hur mina två första säsonger med köksträdgården var. Hur jag stod lite förvirrad bland all mat i landet och grunnade på hur fanken vi skulle kunna äta upp allt. Nu odlar jag trädgården för sjätte säsongen och känner mig nöjd över att veta hur skörd och mat går hand i hand.

Något av det vi oftast gör för att äta mycket grönt är att plocka bort pasta, ris, potatis och annat tillbehör till måltiderna för att ersätta med färska grönsaker. Antingen serveras grönsakerna i små skålar som tillbehör var för sig, eller som en stor och matig sallad. Särskilt luncherna blir av den här typen, kombinerat med rester från gårdagens middag.

Bilden ovan gav en läcker blandad sallad, tillsammans med en dressing av ramslök och rucola, som vi åt till smörstekt lax. Lite knäckebröd till och apelsin till efterrätt.

Så, när du står med full skörd och plötsligt inte vet hur du ska använda den. Plocka bort riset till fiskbullarna, låt lunchen bli en sallad, fyll pirogen med spenat och mixa gröna dressingar.

 

Grön mat ger fina samtal
I många fall upplever jag att middagarna med mest grönsaker är de bästa. De är fräscha, känns hälsosamma, mindre stabbiga och är vackra på tallriken. Dessutom får de oss att prata om maten vi äter eftersom vi själva framstället en del av den. Var har den vuxit? Är det du som sått den? Var jag med och skördade? Kan vi odla det här igen? Särskilt barnen gillar att prata om det här och jag tycker att de blir uppmuntrade av samtalen till att äta mer av det gröna.

Det är roligt att framhålla att trädgården inte bara ger kanonmat och är rolig att odla, vi spar också pengar genom att äta hemodlat. Och det gör vi just precis som jag beskrivit ovan, genom att ersätta sånt vi annars köper med grönsaker. Många bäckar små, heter det ju. Och de där bäckarna gör att vi varje månad kapar våra normala matkostnader med nära hälften - bara genom att odla, skörda och äta hemodlad grönsaker.

 

Kolla våra matsedlar
I veckan börjar jag dela våra veckovisa matsedlar, bara för att visa hur vi använder grönsakerna som är i säsong. Säkert kan du få lite tips till hur du kan använda dina grönsaker där. Redan finns matsedlar från förra året, maj-december, att läsa här på bloggen om du är nyfiken: Skillnadens matsedlar.

På bilden ovan syns skörd från tunnelväxhuset i slutet av april: rädisa, svartkål, spenat, sallat, rucola, dill och röd trädgårdsmålla.
/Sara Bäckmo

 
02. maj 2016