Dags för mycket grönt på tallrikarna

Alla tider det senaste året har varit skördetider. Nya grönsaker har mött tallriken och vi har glatt oss åt alla smakskatter som vår trädgård ger.

Det är en konst att äta upp allt som skördas i köksträdgården. Jag odlar i första hand för att äta här och nu – resten är bonusskörd som lagras till senare. Jag tänker mig trädgården som ett skafferi.

Nu på våren har vi ett stort utbud av gröna blad att sätta i oss. Jag har varit ganska bra på att så lagom mycket, tycker jag själv, och än så länge har jag inte behövt rycka upp annat än två rader blommande rucola för att ge till hönsen. Jag fyller på efterhand med småplantor och nya sådder som ska ge mer blad under försommaren.


Blivit bra på att äta grönt
Jag kommer ihåg hur mina två första säsonger med köksträdgården var. Hur jag stod lite förvirrad bland all mat i landet och grunnade på hur fanken vi skulle kunna äta upp allt. Nu odlar jag trädgården för sjätte säsongen och känner mig nöjd över att veta hur skörd och mat går hand i hand.

Något av det vi oftast gör för att äta mycket grönt är att plocka bort pasta, ris, potatis och annat tillbehör till måltiderna för att ersätta med färska grönsaker. Antingen serveras grönsakerna i små skålar som tillbehör var för sig, eller som en stor och matig sallad. Särskilt luncherna blir av den här typen, kombinerat med rester från gårdagens middag.

Bilden ovan gav en läcker blandad sallad, tillsammans med en dressing av ramslök och rucola, som vi åt till smörstekt lax. Lite knäckebröd till och apelsin till efterrätt.

Så, när du står med full skörd och plötsligt inte vet hur du ska använda den. Plocka bort riset till fiskbullarna, låt lunchen bli en sallad, fyll pirogen med spenat och mixa gröna dressingar.

 

Grön mat ger fina samtal
I många fall upplever jag att middagarna med mest grönsaker är de bästa. De är fräscha, känns hälsosamma, mindre stabbiga och är vackra på tallriken. Dessutom får de oss att prata om maten vi äter eftersom vi själva framstället en del av den. Var har den vuxit? Är det du som sått den? Var jag med och skördade? Kan vi odla det här igen? Särskilt barnen gillar att prata om det här och jag tycker att de blir uppmuntrade av samtalen till att äta mer av det gröna.

Det är roligt att framhålla att trädgården inte bara ger kanonmat och är rolig att odla, vi spar också pengar genom att äta hemodlat. Och det gör vi just precis som jag beskrivit ovan, genom att ersätta sånt vi annars köper med grönsaker. Många bäckar små, heter det ju. Och de där bäckarna gör att vi varje månad kapar våra normala matkostnader med nära hälften - bara genom att odla, skörda och äta hemodlad grönsaker.

 

Kolla våra matsedlar
I veckan börjar jag dela våra veckovisa matsedlar, bara för att visa hur vi använder grönsakerna som är i säsong. Säkert kan du få lite tips till hur du kan använda dina grönsaker där. Redan finns matsedlar från förra året, maj-december, att läsa här på bloggen om du är nyfiken: Skillnadens matsedlar.

På bilden ovan syns skörd från tunnelväxhuset i slutet av april: rädisa, svartkål, spenat, sallat, rucola, dill och röd trädgårdsmålla.
/Sara Bäckmo

 
02. maj 2016

4 svar till “Dags för mycket grönt på tallrikarna”

 1. Elin W skriver:

  När du säger att ni kapar matkostnaden med hälften, menar du då bara att ni handlar för hälften så mycket pengar i mataffären, eller har du även räknat ut kostnaderna för att odla själv (främst fröer, men även pluggbrätt, krukor osv)och dragit av det som en matkostnad?

  Sen förstår jag att man lika väl kan sätta odlingskostnader på hobby-kontot, trädgårs-kontot eller rent ut av friskvårdskontot. Jag är bara nyfiken på hur DU räknat.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Just nu räknar jag de få utgifter trädgården har, i år än så länge några påsar jord och kanske 1500 kronor på fröer, på nöjeskontot. Normalt sett har vi en kostnad på 8 000 kronor per månad i matbutiken (inklusive fryspåsar, nån kattmat, toapapper och sånt där, har inte räknat med blöjor då). Från maj-december ligger månadskostnaden på nästan exakt 4 000 kronor varje månad. Det sjunker kraftigt när vi äter grönsaker till lunch, ersätter pasta, ris, gryner oc annat med grönsaker och helt enkelt lagar mer grönsaksmat.

   Det är bra frågor om vilka konton trädgårdsbiten ska läggas på. Jag har sett det som att tunnel, grävjobb med maskin (som att lassa ut flis till exempel) och själva anläggningen helt enkelt går på huskontot. I stort sett alla som har hus lägger ju pengar på att ordna trädgården, men då kanske inte en köksträdgård utan istället en stenlagd uteplats, lusthus eller en massa andra trevligheter. Att just våra utgifter för trädgården skulle ligga på nöjeskontot eller matkontot bara för att det är en anläggning som producerar mat tycker jag är fel. Trädgård som trädgård.

   Hur tänker du med ditt?
   /Sara

 2. Ann-Mari skriver:

  Åh, vad jag längtar efter att mina tidiga vårsådder ska ge såna skördar som du visar! Min varmbänk blev först en succé när jag från några plusgrader fick upp den i fina 62 för att sen sjunka och jag sådde och satte ut försådda plantor. Sen vete tusan vad som hände... av rädisorna blev det bara blad och inga rädisor.. av salladen bara små, små pytteblad och morötterna har inte ens fått blast. Jag sådde i mitten av mars. Suck. Nåja, jag får odla annat där sen... eller är den FÖR välgödslad för att kunna ge något vettigt även nu i sommar tro?

  Hur som helst har jag behållit den pepp du gav mig i våras och nu grävt två djupbäddar varav en är sådd och det har börjat gro, jag har potatis i jord som försådd och jag kan snart sätta ut min förodlade spenat och sallad som stått i kallsådd i gamla smedjan. Inuti huset är varje fönster fyllda med mjölkförpackningar med grönkål, vårlök, chili, paprika och broccoli. Nu ska jag så gurkan också. Skam den som ger sig alltså!

  Undrar om du kan tipsa om hur mycket jag bör gödsla nu på våren? Jag har "jord" från dyngstacken som är väl multnad men även tillgång till brunnen men lite nyare dynga av häst, får och höns. La på ett tunt lager välmultnad dynga, den äldre sorten, på djupbädden innan jag lade på ett lager trädgårdsjord och sådde i. Jag har lerjord.

  Kram och grattis till bebis!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Bra attityd - på'att igen! Om du har gödsel tycker jag du kan gödsla på lite när du byter gröda i bäddarna så småningom. Själv gräver jag helst ner det jag gödslar med (oftast växtdelar) eftersom jag vill ha den fina jorden på toppen till att så och plantera i. Men jag vet andra som bara lägger rakt på ytan och låter maskarna göra jobbet. Välj det som är enklast. Svårt att säga hur mycket du behöver eftersom jag inte gödslar på det sättet, jag täckodlar ju. Men ett några centimeter tjockt lager borde nog räcka, om du gödslar mer nästa gång du byter gröda. Lycka till! /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *