Den första fönster-skörden - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Den första fönster-skörden

Tidigare än någonsin har jag kunnat skörda gurka och tomat i fönstret. Tidig sådd och noga valda sorter ger fint resultat. Här beskriver jag hur jag gjort.

Så här tidigt har jag aldrig kunnat skörda i fönstren tidigare. En liten gurka och en liten tomat fick det bli, som en hälsning till familjen från bortresta mamman till onsdagens frukost. Jag hoppas de uppskattar skörden och att gurkan inte är en besk historia.

Jag odlar inte särskilt mycket inomhus i år. De första månaderna hade jag en blad-odling i köket som gav lite grönt till smörgåsarna, men nu finns ingen mening med det när tunnelväxthuset ger alla blad vi kan önska. Istället har jag tomat, paprika, chili och aubergine under mina extrabelysningar. Och lite lök, tamarillo, kronärtskocka och selleri.

 

Tidig sådd
För att få tidig skörd av smörgåsgrönsaker sådde jag tomater i december och gurka i januari. Tomatsorten heter 'Vilma', det är en pytteliten tomat som bara blir cirka 40 centimeter hög på väldigt kompakta plantor. Se klippet nedan.
Gurkan är en hybridsort som heter 'Katrina', det är en mycket tidig och snabbväxande sort. Innan har jag odlat till exempel 'Beit Alpha' och andra småväxta gurkor men den här toppar alla gurkor jag odlat tidigare när det gäller snabbhet.

 

Tomat utan ljus
Tomaten såddes som vanlig, under extrabelysning och stod där under hela sin första växtperiod. I februari hade de blivit så stora att de inte längre fick plats under ordinarie växtbelysning. Då planterades de om, i höga plastkrukor (sådana som bärbuskar brukar köpas i). Den långa plantan sattes längst ner i krukan och jord från en tömd varmbänk fylldes på hela vägen upp. Då bildas nya rötter från den långa stammen och plantan blir snabbt kraftig och fin.

 

Tomatplantor nyss omplanterade.

Tomatplantor sätts djupt i jorden och bildar nya rötter längs stjälken.

 

Redan där i februari hade plantorna fina blommor, som jag ruskar på emellanåt för att förbättra pollineringen. Om det gör någon större skillnad eller ej vet jag inte. Det blir snabbt bättre pollinering senare på säsongen när plantorna kommer ut på friland.

Efter omplanteringen har tomaterna stått på vår veranda i söderfönster, alltså sedan i februari. Ingen extra belysning, bara befintligt solljus. Hade jag haft plats under belysning hade de fått stå där, men så var inte fallet. 28 mars skördade jag första tomaten.

 

Närbild på tomatens blomma.

För att förbättra pollineringen inomhus brukar jag ruska lite på plantorna. Gurkorna sköter sig själva.

 

Dyra frön
Gurkan 'Katrina' är en snordyr historia. 4-5 frö kostar 40 kronor. Men å andra sidan kostar det att köpa gurka i butik med.  Jag kommer att kunna skörda långt mycket mer på plantorna än vad som motsvarar 40 kronor i inköp från affärens grönsaksdisk, så jag knorrar inte.

Fröna såddes inomhus med undervärme i januari. Gurkfrön kan vara kinkiga med temperaturen och behöver ordentligt uppvärmd jord för att gro. De har stått under extrabelysning fram till omplantering i februari och har sedan dess bott på verandan de med. Utan ljus.

 

Gurka och ohyra
Gurka är svårt att odla inomhus. Plantorna drabbas mycket lätt av ohyra, bladen klappar ihop och växten ser efter en tid mycket anskrämlig ut. Det är svårt att bekämpa ohyran på ett bra sätt i ett bostadshus, tycker jag. Jag känner mig tveksam till att plantera ut nyttodjur i till exempel ett sovrum. Oftast låter jag plantan hållas och ser den bara som en möjlighet att få riktigt tidig skörd. Jag sår nytt senare till växthusodling och frilandsodling och kasserar de första plantorna när de gjort sitt.

Det enda jag gör med gurkan är att vattna och gödsla (precis som med tomaterna förstås) och knipa bort sidoskotten. Jag behåller alltså bara en enda ranka av gurkan, för att den ska lockas att utveckla frukterna ordentligt istället för att lägga kraft på en massa blad. Principen för att beskära gurka är densamma som för melon och pumpa, det kan du läsa om i inlägget Jag beskär gurkväxterna, men jag behåller alltså alla frukter längs huvudrankan.

I klippet nedan visar jag förresten var jorden jag använt till planteringen av gurka och tomat kommer från:
Egna smörgåsgrönsaker
Ja, så nu är min fönsterodling igång. Jag har sex tomatplantor och två gurkplantor. De mognar lite då och då och skörden blir till smörgåsgrönsaker. Tillsammans med färsk nyskördad spenat, sallat, ärtskott och ramslök behöver vi alltså inte köpa några smörgåsgrönsaker. Det känns fantastiskt! Nu gäller det bara att ligga i med vattning och gödsling. Och att hålla ungar med sax borta. Ett år klippte en glad tvååring av alla gurkplantor på verandan där i april-maj, just när de börjat ge skörd. Snopet.
/Sara Bäckmo

 

29. mars 2017

8 svar till “Den första fönster-skörden”

 1. Sanna skriver:

  Kul med tidig skörd! När börjar du gödsla plantorna? Är det med kissvatten?

 2. Sara skriver:

  Hej! Odlar oxå Vilma inomhus. När började du gödsla? Och vad?

 3. Charlotta Alvehed skriver:

  Hur varmt ungefär har det varit på verandan. Sådde mina fröer 1a jan, under vanlig lampa. De är lååångt ifrån skörd. Är det kanske dags för ett ljus inköp!!? Kul att följa dig då jag själv är en 4barns mamma som odlar för självhushåll. Har odlat sedan -03 i olika omfattning.

 4. Emelie Kihlgren skriver:

  Vilken rolig läsning!! Det där med att gurka kan vara kinkiga - jag har sått gurka i två omgångar nu men inget kommer upp! De står på en självbevattnande odlingsstation med belysning, köpt på Impecta. Förra året var det inga bekymmer!! Varför tar de sig inte tro?

 5. Tant Grön skriver:

  Inspirerande läsning ?

 6. Sanna Olsson skriver:

  Hur odlar du dina meloner? Har du något klipp/video hur du gör det?

  Tack för en inspirerande vlogg!

  Mvh Sanna

 7. Helena skriver:

  Wow! Härligt med egen gurka i mars. Du är verkligen en stor odlingsinspiratör!

 8. Pia skriver:

  Tack för att du delar med dig av all din kunskap! Din blogg har gett mig så mycket inspiration!
  Hälsningar,
  Hon vars 2017 års odling växer för varje besök här på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *