Den minsta sallaten jag odlat - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Den minsta sallaten jag odlat

Äntligen har jag skördat de pyttsmå huvudena av 'Tom Thumb'. Det här är en minisallat som jag odlat specifikt för att ett av mina barn är så förtjust i små sallatshuvuden att knapra på.

Ett litet grönt sallatshuvud är skördat och ligger på ett blekt och rundat vedträ.

Den lilla sallaten ryms på ett vedträ i skymninsljuset.

 

Ett stort ögonblick för något så litet. Jag föll ögonaböj för den här mini-sallaten när jag såg fröerna i en utländsk nätbutik och klickade genast hem både en och två påsar. Det är något särskilt med väldigt små grönsakssorter. De uppskattas stort av alla i familjen - inte minst för att de är så gulliga.

Sallat 'Tom Thumb' är en liten sallat som är ganska öppen i sitt växtsätt, men har en liten sluten kula i mitten. Den är väldigt lik min favorit 'Butterhead' - fast förstås mycket mindre.

 

Stående bild på två sallatshuvuden på ett vedträ.

Ett litet sallatshuvud räcker gott och väl till en person per måltid. Lite olja och örtsalt på gör den extra god.

 

Ett minihuvud i min hand.

I handen är det tydligt hur liten den är i storlek. De små huvudena kan odlas tätt tillsammans och tar inte stor plats.

 

Sallatshuvuden på ett vedträ med mobilen bredvid som jämförelse.

I jämförelse med mobilen. Små huvuden. Goda och lätta att äta mycket av.

 

Precis som de andra småväxta sallatssorterna jag gillar att odla, 'Intred', 'Little Gem' och 'Cegolaine' så är de här små huvudena perfekta portionsförpackningar redan när de lämnar landet. En planta per person och så lite tillbehör till det så är grönsakerna till maten fixade.

Det här är en första sådd av sorten som gjordes under vintern i tunnelväxthuset. Jag har provat att skörda sallaten i olika stadier. De små huvudena kan skördas innan de nått den här storleken med, då är de ännu mindre och nästan ännu gulligare. Nu när jag sett resultatet av de större plantorna kommer jag att så mer så snart jag kan. Ljuvligt!

 

 

Vill du ha tips om fler sallatssorter att odla kan du läsa inlägget Vilken sallat ska jag välja?.
/Sara Bäckmo

09. maj 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *