Den stora sommarsådden av höstgrönsaker - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Den stora sommarsådden av höstgrönsaker

Efter sommarens heta och torra väder kändes det som en lättnad när omslaget kom. I ett huj blev det närmast höstlika dagar. Jag laddade om. Fick ny energi. Såg framåt och kände hopp om hösten. Och ordnade till min djupbädd.

Sara Bäckmo sitter på en kant till en odlingsbädd i en somrig trädgård.

Egentligen är min långa djupbädd tio meter, men i år har jag delat av den med en liten gång emellan. Den ligger i skyddat läge bakom både stenmur och staket.

 

På många platser i köksträdgården har det vuxit så dåligt att skörden omöjligt kommer att räcka till det jag vill. Morötterna är få och små. Kålen har inte vuxit alls så bra och den har blivit hårt angripen av rapssugare. Löken har gått åt fanders och lökmal äter på purjon. Av bönorna blev det ingenting alls, men i ärlighetens namn gör det inte så mycket just nu - jag har ungefär fyra stora pappkassar kvar av opillade torkbönor från skörden 2017. Vi kommer att klara oss.

När jag sår nytt inför hösten blir mycket en kompensation för det jag inte har med mig från sommaren. Av det som ändå finns vill jag kunna lagra så mycket som möjligt till senvinterns skördeglapp. Alltså är det toppen att kunna frossa i höstgrönsakerna som inte går att lagra. Och de sår jag nu. Arbetet i min köksträdgård är verkligen ett pussel och läggs på olika vis varje säsong, varje år.

 

Viktiga förberedelser

I första hand tömmer jag odlingsbäddarna nu. Jag skördar slut och plockar bort. Allt som rensas bort läggs på bäddar intill som en del av täckodlingen. Läs mer i inlägget Täckodling för bästa kålen. Ytorna förbereds därefter och sås på nytt.

 

 

På friland sår jag större ytor med i första hand spenat. Det är en grönsak som jag kan frysa överskottet av och det gör alltså inte något om jag odlar för mycket. Vi äter minst ett kilo färsk spenat per vecka och jag har aldrig lyckats odla för mycket.

I övriga bäddar sår jag lite av varje. Jag har funnit att det är en väldigt bra metod att sprida ut sådderna, över olika yto och dessutom sådda med några veckors intervaller. Då fördelar jag riskerna.

I augusti har jag bland annat sått sommarmorötter, dill, pak choi, tatsoi, spenat, rucola och rädisor. En fullständig lista på vilka grönsaker jag sår och på vilka platser finns i min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt.

 

Beställ signerat ex av Vinterodling här!

 

Platser att odla

Platserna jag sår är upphöjda bäddar på friland (gärna under fiberduk eller nät för extra skydd mot uttorkning och kalla nätter), pallkragar och andra odlingslådor.

Jag gör också många sådder i pluggbrätten och olika tråg, som får växa till sig och planteras ut efterhand det blir ledigt. Om sådden görs riktigt varma sommardagar får de stå utomhus i skuggan under ett träd, skyddade under till exempel fiberduk eller nät för att slippa angrepp av kålfjäril och kålmal, men nu när det varit svalare ute plockar jag in dem efterhand i tunnelväxthusen. Värmen får växterna att sätta fart och jag vill ju gärna ha snabb utveckling så jag får mat att skörda fort. Från pluggbrättena pillar jag sedan upp plantorna och sätter ut både i tunnelväxthusen och på friland.

Jag försöker vara ganska noga med växtföljden, särskilt för kålen. Den sommarsådda kålen får växa vidare i kålkvarteret på friland, då är det lättast att hålla ordning på hur växterna placerats. I tunnelväxthusen gör jag mitt bästa för att minnas var jag odlat eller inte odlat kål senste åren och sätter nya plantorna där jag inte odlat kål på ett tag.

Med en trädgård som producerar mycket växtmaterial och hushållskompost under året har en viktig odlingsyta kommit att bli krukor. På sensommaren när vissa paprikor, aubergine och tomater gjort sitt klipper jag ner plantorna och förbättrar sedan jorden med bokashi-kompost och växtdelar, så som jag visar i videon nedan. På toppen sår jag sedan nya snabbväxande bladgrönsaker eller planterar nytt från pluggbrättena.

 

Bild på den långa djupbädden inramad av trädetaljer.

Så här ser bädden ut när den är färdig för sådd och plantering. Innan jag sådde hann det komma lite regn som fuktade ytan ytterligare. Perfekt!

 

Tre tips för sensommarsådd

  • Så tätt - växterna hinner inte bli så stora och utrymmeskrävande på sommaren
  • Så på olika växtplatser - då har du mat även om någon odlingsplats skulle gå dåligt
  • Täck med fiberduk för att skydda växterna och locka dem till att växa snabbare

 

Fortsättningen

Här kan du se uppföljande delar i serien om höstsådd i djupbädd:


 

En av de absolut viktigaste lärdomarna från åren med vinterodlade grönsaker är att alltid är lönt att odla mycket. Det kan känns helknäppt att så fyra påsar spenat inom loppet av tre veckor, men jag har alltid igen det. Sent på hösten växer grönsakerna inte. När en växtplats är skördad, oavsett om det gäller spenat, rädisor, pak choi eller morot, så växer det inte upp på nytt. Där det är skördat är det tomt. Om jag vill skörda mer måste jag ha fler växtplatser. Ju större familj desto mer mat går det åt, vilket i sin tur betyder att jag behöver så mycket.
/Sara Bäckmo

28. augusti 2018

2 svar till “Den stora sommarsådden av höstgrönsaker”

  1. Katinka skriver:

    Inspirerande läsning och trösterikt just nu när jag känner stort missmod inför alla sniglar i nya odlingslotten. Fler pallkragar får det bli! Men länken ”Läs min guide osv” ledde tillen tom sida.

  2. - Sara Bäckmo skriver:

    […] kål till tunnelväxthus Sommarsådd av höstgrönsaker i låda Underbar mini-pak choi 'Green Fortune' Övervintra mangold Sommarsådda kålväxter i november […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *