Den tidigaste salladskålen - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Den tidigaste salladskålen

Titta vilken läcker salladskål jag kan skörda nu! Plantan kommer direkt från tunnelväxthuset - vår främsta skördeplats just nu. Här odlar jag krispig salladskål för tidig skörd under en begränsad tid. Dags att äta innen kålen går i blom.

Ett nyskördat huvud av salladskål ligger i en korg.

Så läckert och krispigt huvud av salladskål 'Natsuki'.

 

Så var det äntligen dags för skörd av min första salladskål för året. Jag älskar variationen som jag lyckas skapa i maten genom att tidigt på året använda växtplatserna i trädgården på smarta sätt. Det är egentligen bara spenat vi har riktigt mycket av på vårkanten, övriga grönsaker i mindre mängd. Just salladskål har jag ett tiotal plantor av, men just nu önskar jag förstås att jag hade fler. Så himla gott!

Jag började odla salladskål eftersom ett av barnen fastnat för det. Han hade ätit det i förskolan och försökt förklara den där krispiga salladen som ändå är som en kål. Det var klurigt att lista ut hur jag skulle odla den bäst, eftersom det är en av de asiatiska kålsorterna som har en tendens att gå i blom om den inte får precis rätt förutsättningar.

 

Ett litet salladskålshuvud ligger i en korg.

Sorten 'Natsuki' är liten och räcker lätt till en måltid för hela familjen.

 

Tidig och sen sådd

I min trädgård blir salladskålen fin vid sådd riktigt tidigt på våren, en slags senvintersådd i tunnelväxthuset i mars, och en sommarsådd i juli-augusti. Första sådden får växa vidare i tunnelväxthusen där jag är flitig med att vattna och hålla efter sniglarna. Den senare sådden får hålla till på friland.

Läs gärna: Äntligen kinesisk salladskål

 


Till den första tidiga sådden tycker jag att de småväxta sorterna av salladskål passar så fint. Det är förstås vanligare att sikta på de riktigt stora huvudena och kanske det som lockar mest i fröutbudet, alltså stora kålhuvuden. Men tidigt på våren riskerar den asiatiska kålen att gå i blom om det blir somriga dagar och då är det istället de små sorterna som hinner bli färdiga först, innan värmen blir övermäktig. Sorten på bild är 'Natsuki' som jag beställt från någon utländsk firma. Den bildar ett litet huvud redan som väldigt ung planta men växer till större om den kan stå längre i landet utan att blomma.

Det är viktigt att ge salladskålen näring och vatten så den kan växa i sin bästa takt. Om något haltar blir plantan stressad och då går den i blom. När jag lyckas med salladskål är verkligen lyckan total. Den är otroligt god! Barnen äter mycket!

Läs också: Plantornas fina rötter

 

Sara håller ett ljusgrönt huvud av salladskål i handen.

De yttersta bladen har jag vridit bort och lagt i täckodlingen i tunnelväxthuset, de är sticksiga och inte så goda att äta.

 

Själv tycker jag om den lätt stekt men barnen vill ha den strimlad färsk, utan någonting till. Jag brukar därför göra en stor skål salladskål och ställa fram olja, vinäger och örtsalt så får den som vill fixa dressingen själv.

Jag fick tips från en odlare om att så salladskålen i maj och att det gav fint resultat i hens odlingar. Var det Bossgården som tipsade om det, en liten kommersiell odling för prenumeranter? Kommer inte ihåg. I alla fall har jag bestämt mig för att prova det och har sått en ny omgång. Den här gången har jag valt sorten 'Kasumi' som växer galet fort. Sextio dagar efter sådd ungefär kan huvudet skördas. Får se hur resultatet blir.

Annars är det först i juli jag räknar med att så nästa omgång. I år hoppas jag kunna odla lite mer salladskål på friland, då av den rosa sorten 'Scarvita'. Den står i tunneln på tillväxt som ett test nu. Återkommer med bild. Rosa salladskål! Mums.
/Sara Bäckmo

26. maj 2018

2 svar till “Den tidigaste salladskålen”

  1. b.schimmer skriver:

    Natsuki fanns hos Frökungen.se utländsk firma som heter Suttons. Var det den du hade också? Det är ett F1 frö. Jag brukar hoppa över F1, hur gör du?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Det går att köpa direkt från Suttons, det funkar mycket bra och de har många fler sorter än som går att köpa via svenska leverantören. Jag odlar vissa sorter som F1. Det är inget fel på fröerna, de är inte behandlade på något vis. Men det är ju knäppt att man säljer fröer till plantor som inte går att föröka genom frösådd. Vissa sorter väljer jag F1 om de har särskilda kvaliteter som jag bedömer vara riktigt värdefulla i odling. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *