13. maj 2014

Det gula guldet

Primör i form av gulbeta, skördeklar mitten av maj 2014.

Egenodlade gulbetor i mitten av maj! Det trodde jag inte var möjligt då jag började gräva Skillnadens Trädgård för drygt tre år sedan. Glad att min envishet ger mig detta tillbaka!

Betorna växer i varmbänken och såddes inomhus i pluggar 14 januari. Imorgon skördar vi en till oss var. Små. Goda. Gula. Igår sådde jag fler betor, fast röda, i ny pluggbox. Suveräna att fylla skördade hål i landen med, sätta som kantväxt eller ersätta nyss överblommade sommarblommor under säsongen. Betor är grejen!

Ett extra plus när det gäller betor som är försådda i pluggar är att de inte kryper upp ur jorden på samma sätt som direktsådda. De som såtts på plats verkar tryckas upp ur jorden under tiden de växer och blottar så småningom en stor del av rotknölen. Det gör inte de som försåtts och sedan planterats ut. 

Betornas frön innehåller många frön. Från varje sått frö blir det uppåt fyra plantor. Då fröna försås på annan plats än där de slutligen ska växa går det att dela på plantorna. Då får jag fler plantor. 

Just nu äter vi från egen köksträdgård: 
Grön sallat
Rucola
Trädgårdssyra
Piplök
Gräslök
Nyzeeländsk spenat
Rädisor
Spenat
Vitlöksblast
Majrovor
Kryddor
Rabarber

Vad skördar du?
/Sara Bäckmo

Ett svar till “Det gula guldet”

  1. Anki Karlsson skriver:

    Jag blev inspirerad av dig och gjorde en varmbänk för några veckor sen. Det fungerade finfint och just nu har vi en massa ruccola och sallad som är färdig. Igår kväll blandade jag en smoothie av hallon, banan, yoghurt och mycket ruccola och sallad. Mina tre ungar åt med god aptit 🙂
    Ha en toppendag! /Anki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *