09. februari 2017

Det stora #spenatupproret

Var med i en vintrig trädgårdsutmaning. Låt oss gå ihop och odla tidig spenat över hela landet!

När jag gjorde en föreläsning för en tid sedan ifrågasattes mina sådder av tidig spenat. Det går ju inte, var huvudargumentet. Man kan inte. Det ligger ju snö. Jorden är frusen. Tänk på spenatens naturliga mönster, åtminstone.

Att odla är att vara finurlig och hitta bra sätt att lösa saker och ting på. Jag tänker i första hand inte på spenatens väl och ve när jag sår den, jag odlar den för min skull. För att jag är sugen både på spenat och att odla.

Är det något jag lärt mig de senaste åren är det att spenat är otroligt samarbetsvillig. Det må stå i trädgårdsböcker (inte i min förstås…) och på fröpåsarna att spenaten bäst sås i april-juni, men jag vet att spenaten blir finast hos mig när den sås på vårvintern. Hur är det hos dig?

Så, låt oss gå ihop och odla tidig spenat för att samla info om sådd, grodd och skörd. Och kanske viktigast av allt – kan en tidig sådd av spenat göra någon nytta? Det vore så kul att se exempel från hela landet, och gärna från er som följer i Norge, Finland och Danmark med.

 

Gör så här:
Så spenat så snart du kan om du inte redan gjort det, gärna en hel påse i pallkrage, på friland, i en större back eller liknande.

Anteckna när spenaten såddes och var, vilken sort du använt, samt när den gror och när du börjar skörda.

Kommentera det här blogginlägget med uppgifterna så snart du börjat skörda. Extra bonus förstås om du vill bifoga bild.

 

Dela vidare!
Sprid gärna uppmaningen om att så tidig spenat i dina kanaler, som blogg, Facebook, Instagram eller liknande. Använd hashtag #spenatupproret. Länka till det här blogginlägget så vi får uppgifterna samlade på en och samma plats.

 

Tips:
Saknar du plats att så på kan du enkelt fylla en back eller annat tråg med köpt jord att så spenaten i. Ställ sådden utomhus eller i växthus, med eller utan lock/fiberduk på toppen.

Själv sådde jag spenat till #spenatupproret den 13 januari i tunnelväxthuset. Sorten var 'Merlo Nero'. Sådden fuktades med några skopor snö härom dagen. Nu är det bara att vänta.

Vill du veta mer om vintersådd av spenat kan du med fördel kika på inläggen under taggen Spenat här på bloggen.

Tänk om den som odlar sin trädgård för allra första gången möts av det glädjande beskedet att hen kan knalla ut med en påse spenat redan i februari och så. Vilken glädje! Låt oss så!
/Sara Bäckmo

122 svar till “Det stora #spenatupproret”

 1. Lena - lageshus skriver:

  Kul upprop och uppror! Jag har varit på väg ut med fröpåsen för sådd på friland i flera dagar nu, men det har inte blivit av. Plötsligt blev det ju vinter. Och inte för att jag tänkt låta det hindra mig, men jag har ingen tinad jord att strö över. Däremot sådde jag ett tråg av sorten Viking i plastback den 15/1. Och, det roligaste, jag har ett gäng övervintrade plantor på friland! Ser visserligen lite ledsna ut nu, men det skulle inte förvåna mig om dom sätter fart bara det blir lite vår.

 2. Sanna skriver:

  Whoop whoop! Vilken bra idé med spenatuppror!

  Jag vintersår mycket, bland annat spenat. Försöker oftast hämta ut tre skörder per odlingsplats och säsong, så då gäller det att komma igång tidigt. Bifogar några länkar där bilder finns, mest i den första länken:

  https://growerflow.com/forum/raised-bed-plan-spinach-and-three-sisters-sweet-corn-beans-pumpkin-t155.html
  https://growerflow.com/forum/raised-bed-plan-spinach-soybeans-edamame-beans-zucchini-autumn-spinach-t156.html
  https://growerflow.com/forum/raised-bed-plan-lettuce-red-onion-winter-carrots-and-beetroot-t145.html

  Först ut i år var sorterna Bazaroet och Nores, 15/1.
  Planerar att så resten nu i helgen, och ber att få återkomma angående dem.

  Söker ständigt inspiration och tips på vad som går att vinterså och inte, och det blir några nya experiment i år. Jag har ritat upp en plan för den kommande säsongen, en hel del vintersåddsexperiment i den. 🙂 Lägger upp den länken också här. (Om du tycker att den är off topic får du ta bort den Sara. Bifogar den för att jag tycker att den sätter spenatsådden i sitt sammanhang):
  https://growerflow.com/forum/garden-plan-raised-beds-2017-t146.html

 3. Whoop whoop! Vilken bra idé med spenatuppror!

  Jag vintersår mycket, bland annat spenat. Försöker oftast hämta ut tre skörder per odlingsplats och säsong, så då gäller det att komma igång tidigt. Bifogar några länkar där bilder finns, mest i den första länken:

  https://growerflow.com/forum/raised-bed-plan-spinach-and-three-sisters-sweet-corn-beans-pumpkin-t155.html
  https://growerflow.com/forum/raised-bed-plan-spinach-soybeans-edamame-beans-zucchini-autumn-spinach-t156.html
  https://growerflow.com/forum/raised-bed-plan-lettuce-red-onion-winter-carrots-and-beetroot-t145.html

  Söker ständigt inspiration och tips på vad som går att vinterså och inte, och det blir några nya experiment i år. Jag har ritat upp en plan för den kommande säsongen, en hel del vintersåddsexperiment i den. 🙂 Lägger upp den länken också här. (Om du tycker att den är off topic får du ta bort den Sara. Bifogar den för att jag tycker att den sätter spenatsådden i sitt sammanhang):
  https://growerflow.com/forum/garden-plan-raised-beds-2017-t146.html

 4. Ia skriver:

  Så kul! 25 minus o snö o djupt tjäle här nu i zon 6 - Men jag är absoult med! Återkommer med resultat?

 5. Sorter sådda: Bazaroet och Nores, 15/1
  Planerar att så resten i helgen, och återkommer med mer information när det är klart.

 6. Valentin skriver:

  Bra idé & bra tajming för mig -- jag har dels en massa spenatfrö över, dels har jag funderat på att prova vintersådd igen.

  Det är ca. -2 söder om Stockholm, och jag har gjort en spontan sådd i en back nu 9/12. Frö eget, av sort Matador och/eller korsningar mellan Matador och grannarnas spenat: http://minifarmen.se/2017/02/09/vintersadd-spenat-spenatupproret/

 7. Benni fra Norge skriver:

  Bra "utmaning"!!
  Jeg sådde spinat 'Verdil' i drivhus i desember da jeg hadde minusgrader. I januar kom det mildvær og de spirte den 20 januar. Mulig dette blir fiasko - vi får se. Jeg skal også så flere sorter nå i januar.
  Sortene blir 'Medania', Palco og mer av 'Verdil'
  Elles har jeg overvintrede planter ute i pallekarm under lokk, som ikke er døde ennå her i sone 4. Kanskje det er håp hvis det snart kommer mildvær.

 8. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Självklart är jag med på detta upproret, skall bara få till lite ledig tid för detta. Planen är att så i växthus kring den 20:e men skulle nog vilja få till en kallbänk i köksträdgården också.

 9. stella skriver:

  åh hen med trädgård för första gången är jag! (Nu är det förvisso en odlingslott och jag tänkte så på balkongen men ändå!) tips på bra fröer? bor i zon4 (gävle). heja spenaten!

 10. Gunilla Lundh skriver:

  På nyårsafton sådde jag en pallkrage med lite "gott och blandat", däribland spenat. Har en halvpallkrage som jag skulle kunna så med spenat, i helgen kanske 🙂

 11. Susanne skriver:

  Förgrodde spenat inne den 9/11 o satte ut i varmbädden i växthuset den 1/2. Varmbädden kom upp i temp bra(87 grader) o gick ner som den skulle men har nu tappat värmen(4grader). Men hoppas att plantorna klarar sig. Är täckta med fiberduk.

 12. Evelina skriver:

  Hej Sara! Det här har inget med spenat att göra men hoppas på svar ändå. Jag var med på föreläsningen i Uppsala och utöver att bevittna den märkliga kritiken mot ditt koncept med vintersådd noterade jag att du sa att du varit dålig på att svara på frågor på bloggen (full förståelse! ). Du sa också att den vanligaste frågan är av typen "har du inte problem med...". Här kommer en till!

  Förra året fick jag trips i mina försådder. Jag fick kasta massor av plantor, dessutom spred sig tripsen till mina pallkragar så det kryllade av kryp! Jag tror att de från början kom från påsjord , men är inte säker. Jag blev otroligt nedslagen av detta och övervägde starkt att sluta odla (trädgården är dessutom full av sniglar)... i år har jag påbörjat sådd av chili, vilma, aubergine och sparris bla. Igår såg jag en trips i chilikrukan och nu känner jag att jag inte orkar en till säsong av förstörd odling.
  Har du någon erfarenhet av trips? Jag googlar och googlar men det finns inte någon överflöd av info och bot. De verkar riktigt svåra att bli av med. Jag såg också fortsatt mängder av trips i mina pallkragar långt efter frosten intåg i höstas så jag vågar inte börja vinterså där. Det är inte bara att odla, inte. Jag förstår att folk ger upp när de inte får ha sina plantor ifred. Jag drömmer dock fortfarande om att vara delvis självförsörjande på grönt till min familj. Drömmen känns bara längre och längre bort.
  Tack för underbar blogg och tonvis med inspiration!

 13. Lisa skriver:

  Jag har sått! 31/1 i pallkrage, medania. Dock inte en hel påse utan efter anvisningarna på förpackningen.
  Bor söder om Växjö.
  Hälsningar Lisa

 14. Solveig Löfstrand skriver:

  Sådde i går, dessvärre även mangold.

 15. Lotta Nordqvist skriver:

  Toppen, sådde min spenat i kallbänk den 28/1, detta är första gpngen o jag håller tummen för att det skall lyckas?

 16. Ida Popa skriver:

  Jag sådde spenat de sista dagarna i januari i pluggbox 🙂 dem ställdes såklart på utsidan efter en skvätt kallt vatten 🙂

 17. Eva Möttus skriver:

  Sådde första spenaten i mindre låda som står utomhus i en back med lock och hål den 4 januari och i kallväxthuset den 26 januari. Spännande!

 18. Sara Eitrem skriver:

  Har småplantor som såddes i sept/okt kvar i kallbänk. De mår fint trots några dagar med -14. Nya sådden väntar på uppkomst.

 19. Cecilia skriver:

  Så spännande det låter. Så fort jag kan hitta ut i landet i snön så ska jag så spenat. Är det valfritt vilken sort man använder?
  Cilla♥

 20. Anne-Marie skriver:

  Nu ska jag gå ut och så. 😀 .- 15 ute och - 4,9 i växthyset. Det är där jag kan komma åt att odla i dag.. Har blandat en kompott av allsköns frön och i morgon ska jag köpa spenatfrön som jag har slut på. Kul efter sådd är det bara att vänta. Så irriterande att det tar sån tid. Men man kan inte skynda på bara att vänta.

 21. Marianne skriver:

  Jag har sått I pallkragen ute idag! -1 ca. Spenat, mache o lite morot. Ska bli spännande att se vad det blir av det. Hör av mig när det börjar gro!

 22. Filippa skriver:

  Har på din inrådan köpt fröer som ska klara tidig och sen skörd 🙂 Måste bara slå ihop några odlingslådor först, ska odla i min "kirskålsodling" och har en trädgård helt invaderad av sniglar så det är bara att gå all in med allt skydd jag har kunnat googla mig till! Har en liten tiomånaders hemma och en sjömanskarl som inte är hemma så går och väntar och väntar och väntar tills kan kommer hem så att jag kan bege mig ner i källaren och snickra lite. Men på sportlovet - då jädrar! Bor mellan Växjö och Kalmar så vi borde ju ha ungefär samma förutsättningar, temperaturmässigt i alla fall!

  Har förresten också tänkt på att du inte besvarar så många frågor och fattar att du måste få en miljon ungefär - du skulle inte kunna samla ihop några av dem och göra inlägg lite då och då med frågor? Ibland har du ju gjort det med olika teman och sånt... Det skulle vara toppen 🙂

 23. Benni fra Norge skriver:

  Evellna - Har du prøvd gule eller blå limfeller for å fange opp trips? Fungerer også mot hærmygg. Kjenner ellers ikke til noe økologisk middel. Det er nok vanskelig å få tak i rovmidd.

 24. Evelina skriver:

  Jag vet om orius och klisterfällor. Jag är mest nyfiken på att höra om andras erfarenheter. Tack ändå för era svar. Jag känner att jag behöver höra andras solskenshistorier typ. Att jag inte borde bränna upp hela trädgården och lägga den i träda 10 år 🙂 nu är det vinter och svårt att beställa biologisk bekämpning.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Visst handlade ditt första inlägg om trips? Kolla nyttodjur.se och beställ smådjur/insekter som patrullerar odlingen och sköter det åt dig. Lycka till!

 25. Margaretas hantverk skriver:

  Sådde spenat i pallkrage i oktober! Mycket spännande

 26. Katarina skriver:

  Jag är självklart med!!! Sår i helgen!
  Kicki

 27. Cecilia skriver:

  Utmaningen antagen. Sådde idag 11/2 Monnopa i en back i vårt uterum. Ska bli spännande att se resultatet.

 28. Monica skriver:

  Jag är med. Sådde spenat för ca 1 månad sedan i balkonglåda. Står i uterummet med bubbelplast över.

 29. cecilia skriver:

  jag är med, sådde spenat Butterflay, 27/1 i godislåda, fuktade lite o med lock på, står i skuggan bakom garaget, zon 2, sv Östergötland, sår idag, kallbänk, samma sort, m kycklingnät över..för att jag har katt, täcker m plastlock i början av mars. Lägger 1:a varmbänken idag i tunneln, samt sår sommarmorötter..några rader i tunneln o i en kallbänk utanför tunneln, får nog rum med några rader m rädisa o sallad oxå, täcker den kallbänken m plastlock i början av mars.

 30. susanne skriver:

  Nu har jag sått spenat i en tunnel inuti växthuset. Lagt snö på :-). Tack för inbjudan. Så här tidigt har jag aldrig sått spenat tidigare. Bor i växtzon 4/5

 31. Eirin skriver:

  Da har jeg sådd spinat av typen Matador den 17. februar i drivbenk. Skal bli spennende å følge med fremover!

 32. Monica skriver:

  Sådde spenat i
  Kallväxthus idag den 17 februari. Ca zon 3
  Jorden var nollgradig. La på dubbel fiberduk. Spännane!

 33. Karolina skriver:

  Jag är med! Sådde idag 18/2 i byttor i växthus och i odlingslåda i trädgården. Sorten Medania och zon 5.

 34. Karolina skriver:

  Jag är med!
  Sådde idag 18/2 spenat "Medania" i byttor i kallväxthus och i odlingslådor (typ pallkrage). Jag bor och odlar i zon 5.

 35. Cecilia skriver:

  Jag är med, i senaste laget, men vågar inte tidigare med tanke på de svajiga vårarna här nere. Idag 19/2 har jag har sått i kallbänk både sorten viking och Bloomsdale long standing. Ska bli spännande att se hur det går!

 36. Sofias Lantliv skriver:

  Jag har vintersått spenat av sorten Monnopa i plastbyttor och satt ut dessa i en stor låda utomhus. Ska bli så spännande att se om detta kan lyckas! Skrivit om detta på min blogg och kommer förhoppningsvis skriva mer om det framöver! ?

 37. Ingrid skriver:

  ...räknas självsådd? Jag låter ett antal plantor av den sena sådden (slutet av augusti bland skördad mangold) stå kvar varje år och fröså sig - brukar få fin spenat & andraårsskörd a mangold i slutet av april innan "vårbruk" & nysådd.

 38. Maria skriver:

  Tack för inspirationen, kul idé! Jag sådde spenat 19/2 i västerås i kallbänk. Återkommer med resultat.

 39. Nu är vi på Gröna Land också med i #spenatupproret! Vi har kladdat med jord och fröer på Lands redaktion och åstadkommit en låda som sedan placerats på Land-kontorets terrass. Spänningen stiger! Vi återkommer när det gror.
  Kristina Bäckström och Annika Boltegård på Land.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi hi! Ja vad roligt!!!! Vilket gensvar spenatupproret fått. Det ska bli så kul att sammanställa info från odlare över hela Sverige!

 40. 1/2 pallkrage m Minnopa, 26/2 i snöslaskigt Nordvästskåne.

 41. Gunilla skriver:

  Idag gror både spenat och ruccola som såddes 18:e februari! Zon 2, Trollhättan utomhus i plastback vid husvägg. Blir alldeles lycklig! Ruccola såddes bara på test. Kan det funka även framöver tro?

 42. Marianne Cederwall skriver:

  Jag sådde den 11 februari i en låda i mitt kallväxthus. Idag har den grott. Jag har odlingszon 2 i Sörmland. Marianne

 43. Alma skriver:

  Jag sådde spenat (Giant America) i kallbänk 19/2. Jag bor i norra Stockholm, enligt kartan i zon 2 men nära en gräns till zon 4, så jag brukar räkna mig som zon 3. Nu i slutet av mars har den precis börjat titta upp. Vi har rena värmeböljan här just nu, runt 10-12 grader på dagarna, men härom morgonen snöade det och var fem minus. Störde inte spenaten det minsta.

 44. Nina Gustafsson skriver:

  Jag sådde spenat (Monnopa) 19.3, och nu en vecka senare har den grott. Jag har dem i pallkragar i kallväxthus, bubbelplast ovanpå. Vi bor i finsk zon 3-4, dvs svensk 5-6.
  /Nina Jakobstad Finland

 45. Hannah skriver:

  Sådd 1 mars är nu 2-3 cm i Göteborg (under plast) ?

 46. Monica Stridh skriver:

  Jag sådde spenat i pallkrage ute i november och nu har den börjat titta upp. Har haft lock över (ram med byggplast ) sen början av mars. Har även spenat i tunnelväxthuset som övervintrat och som vi nu äter av. Bor i Heby, Uppland växtzon 4.
  http://mstridh.blogspot.se/2017/03/spenatupproret.html#links

 47. Marianne Cederwall skriver:

  Jag sådde 12 feb och började skörda igår 8 april. De står i ett kallvöxthus utan värme. Sort är Monnopa från Nelson gardens ekologiska sortiment.

 48. Pernille Pedersen skriver:

  Sådde spenaten F1 palco i mitten av december och skördade igår 8/4. Spenat och nässelsoppa blev det. Jag bor på orust och jag sådde i växthuset.

 49. Lena eckerberg skriver:

  Sådde på frikand i oktober. Skördar nu 9/4. Friland utan täckning. Ingen vattning. Inget duttande. Kommer fint ändå. Bor på gränsen mellan zon 1 och 2.

 50. Annica Holmstedt skriver:

  Jag sådde två plastbackar med Spenat i bokashijord i växthuset 10 februari. Den ena backen som står på en stol vegeterar och jag kan börja skörda några blad nu i början av april , men den andra backen som står på stenplattorna på golvet nedanför stolen har precis börjat visa att spenaten tagit sig.
  Så olika förhållande på så nära avstånd för sådderna . Den ena backen blir kall av stenplattorna medans den andra får varmare en liten nivåskillnad upp på en stol.
  Det blir bra skördemässigt med fördröjning på sådden i ena backen .
  Foton finns i mitt blogginlägg :

  http://angelsinmygreenhouse.blogspot.com/2017/04/spenatupproret.html

 51. Elisabet Johansson skriver:

  Kareby(Kungälv), känt köldhål, sådd i pallkrage i januari, min sambo snickrade fina lock för någon månad sedan och jag skördade första spenatbladet i fredags, den 7:e april!!! ? Hade aldrig kommit på tanken om det inte varit för dej, Sara Bäckmo!!????

 52. Lena eckerberg skriver:

  Psst glömde. Jag bor mellan Oskarshamn och Hultsfred. (Sådd okt. Skörd 9/4. Friland utan nån täckning eller omsorg)

 53. Åsa skriver:

  Sådd i kallväxthus den 10 februari, sorten heter Matador. Grodd 2 mars och skörd av babyspenat skedde den 7 april ?

  Småland, zon 4 ?

 54. Inger skriver:

  Nu, 9/4 kan jag skörda min (baby)spenat som jag sådde i en plastback i ett oisolerat uterum mitt i Småland den 5/3!
  Jag bor i zon 5.

 55. Zandra Lundgren skriver:

  Jag sådde min spenat i kallbänk 20/2. Jag bor i zon 2, Linköping. Inspirationen fick jag från dog. Jag började skörda 7/4.

 56. Anna skriver:

  Jag sådde Matador i kallväxthus den 16 februari, bor i Rimforsa Östergötland (söder om Linköping)
  Började skörda den 3 april.

 57. Vendela skriver:

  'Nores' såddes i höstas i kallväxthus. Blev inget. Förrän i februari! Pillade upp det som grot och flyttade ihop och av det blev det två rader som snart kan börja skördas. Detta i zon 3-4 i Borås.

 58. Ulla Trosng skriver:

  Jag sådde spenat i november i kallbänk och lade glas över. Började skörda 15 mars. Sådde i kallbänk i januari. De börjar titta fram nu, 4 cm stora. Platsen är Mariefred

 59. Tina skriver:

  Sådde i backar i mitten av februari mot södervägg, idag skördade jag de första babyleafen, smaskar på dem just nu och de är så mjälla och goda.
  Fantastiskt i zon 5 - 6 Vireda i norra Småland
  Viking är störst, sedan är det Medania och Toucan.
  Har lärt mej att jag har för mycket jord, bladen är ju redan uppe i locket.

 60. Lisa Runeqvist skriver:

  Vintersådd 14/1 zon 4 och omplanterade 1/4 i kallbänken börjat äta sedan en vecka.
  Varmbänk 14/2 och äter sedan två veckor.

  Mvh Lisa

 61. Lantisen skriver:

  Sådd 17 februari i kallbänk. 'Nores', 'Palco', 'Viking', 'Monnopa' och 'Bloomsdale long standing'.
  Skörd 10 april.
  Odlar i zon 3, i Västergötand.
  Foton finns på min instagram "fran_stadsbo_till_lantis"

 62. Hanna skriver:

  Sådd 13 Februari på markbädd i glasväxthus. Började skörda den 9 April. Tjörn på västkusten, Zon 2. Grymt kul och gott! Tack för tipset!

 63. Emma Franzén skriver:

  Idag 15 april har jag skördat de första bladen av spenaten som såddes på min inglasade balkong i syd-västläge 23 februari 2017. Sort Matador. De växer ganska tätt tillsammans med frösådd sallat. Jag odlar i Karlstad, och zonen är II-III.

 64. Lena skriver:

  Idag den 16e april har jag skördat de första babybladen ifrån tunnelväxthus, sådda i början av mars (zon 3 Västergötland) sedan mitten på mars har vi skördat från övervintrade plantor i tunneln.

 65. Veronica skriver:

  Sådd 11 januari, `Palco` i pallkrage med lock.
  Började komma upp runt 1 mars.
  Skördade stora fina blad 16 april.
  Zon 3 i Dalsland.

 66. Karin skriver:

  Bredsådde spenat "Medania" 15/2 i kallväxthus. Grodde ca 4/3 och tog första skörden idag 17/4. Ca zon 4, i Buskerud, Norge.

 67. Lena Mahrle skriver:

  Jag låter sista höstspenaten gå i blom och när fröna är klara mula jag bara ut dom i bädden. Sen får vintern sköta om sådden alldeles själv. På våren får jag superfin plantor att plantera om i nästa pallkrage i fina rader. Tidigare än så finns inte, direkt utomhus utan täckning eller växthus ?

 68. Kerstin Waltersson skriver:

  Sådde spenat i kallbänk 23/11. Började synas 26/2 ock går nu att börja skörda så smått men vi hade - 9 grader 2 nätter denna vecka så den har sett lite ledsen ut. Sådde även 15/3 i en kallbänkden har grott men ej skördeklar ännu. Hoppas värmen kommer snart. Idag är marken vit efter nattens snöfall. Kram Kerstin

 69. Ulla Karlsson Andersson skriver:

  Jag sådde spenat i kallväxthus den 19 februari, det kom upp 19 mars och jag började skörda blad 2.a veckan i april och nu 18 april är det rejält stora blad.

 70. Barbara Eriksson skriver:

  13/1 sådde jag min spenat i kallväxthuset. Den har kommit upp fint men ej för att ätas ännu. Zon 2-3 Oxelösund

 71. Paula skriver:

  Den 19:e februari sådde jag medania i ett köttfärstråg som jag stoppade i en plastpåse och ställde i skuggsidan vid huset. Sen dess har väl detta fruset o tinat omvartannat... Tidigare i påskhelgen ser jag att det grott (några frön iallafall).
  Bredsådde mer medania igår den 17:e april (då det snöade) i mina nyanlagda pallkragar.
  Får se vilken av sådderna som vinner!
  (Zon 2)

 72. Karin Sjögren skriver:

  Jag byggde en låda o fyllde med torra löv, påsgödsel o jord 3 mars. Sådde sallad , dill o spenat. Lade på ett plastlock. Soligt läge i närheten av Malmköping Sörmland . I påsk har vi bjudit barnbarn på fina spenarblad o glatt oss åt att även dill o sallad kommer o klarat kylan under en extra fiberduk.

 73. Frida U skriver:

  Sådde i pallkrage ute med plastlock över den 6/2, plockar jättefina blad sen ungefär en vecka tillbaka! Zon 5.

 74. Karin Sjögren skriver:

  Sådde spenat, sallad o dill i kallbänk med plastlock 3 mars. I påsk har vi bjudit barnbarn på spenat varje dag. Härligt ,sallad o dill på gång men det dröjer ett tag till att skörda. Bor utan för Malmköping Sörmland . I Uppsala har jag också en kallbänk med spenat som går att skörda men den är lite senare pga mindre soligt läge.

 75. Monica Gustafsson Berg skriver:

  Sådde spenat i balkonglåda i slutet på januari- början på februari. Bredsådd. Det hade nog varit bättre att så i pallkrage utomhus. Men nu är den ganska kraftig och jag började skörda babyspenat vecka 15. Bor i Halmstad.
  Ska så en ny omgång i pallkrage endera dagen.

 76. Jutta Järvinen skriver:

  Sådd 12.3, grodd 19.3 skörd 18.4, zon 3 Eskilstuna. Sådd i pallkrage med kanalplast som skydd.

 77. Tina skriver:

  Sått i kallbänk 24/2, skörd idag 19/4, kunde skördat några blad mycket tidigare. Bor en mil öster om Halmstad.

 78. Eva skriver:

  Hej! Nu ska jag dela med mig av mina erfarenheter av vintersådd av spenat 2017
  Förutsättningar:
  Falun zon 5, växthus 18 kvm med 10mm polyckarbonat i väggarna.
  Sådd 23 februari:
  Bredsådd av spenat 'America', rucola, koriander, rädisor mm i plastlådor som ställdes inne i växthuset täckt med snö och lite bubbelplast.
  Grodd:
  Först livstecknet kom från rucolan 2 mars, spenaten 12 mars, koriandern 1 april och rädisor 2 april.
  Därefter har lägsta temperaturerna i växthuset växlat mellan 0 och -8, vilket bara är en eller två grader varmare än utomhus. Det har alltså varit en ganska varm och beskedlig vårvinter här, och samtliga plantor har varit helt oberörda förutom att de växt låååångsamt 🙂
  Skörd:
  10 april kunde jag skörda 1-2 babyblad, vi pratar blad i 3-4 cm storek, från varje planta av spenaten, men den växte verkligen långsamt.
  11 april sattes frostvakten in, som jag gör varje år, för att kunna fytta ut lite tåliga växter som såtts inomhus. Fläkten går på vid 10 grader, men förmår bara att hålla nollan, frostfritt, när utetemperaturen sjunker mot -8 -10 grader.
  Efter det så blev det lite mer tillväxt och jag har kunnat skörda lite fler babyblad, nu även av rucolan.
  I och med att fläkten nu är på så anser jag att vintersådds experimentet är över. Nu är det ju "som vanligt" igen.
  Utvärdering:
  Jag satsar på sådd i växthuset under andra halvan av mars nästa år. Planen är att göra i ordning sålådorna på hösten när växthuset är urstädat och fläkten avstängd, senast 1 november.
  Nästa år ska jag så en större låda med spenat, då kanske skörden av babyblad blir mer meningsfull, gäller även rucolan. Koriandern är fin men pytteliten, rädisorna har fått karaktärsblad i alla fall. Men det har även de som såddes i växthuset 2 april fått.
  Just nu är jag i valet och kvalet om jag ska plantera ut spenatplantorna i bädden i växthuset och hoppas på stora fina blad, eller nöja mig med babyblad...

 79. Carolina skriver:

  Sådde Giant America och Bloomsdale i pallkrage med lock i början av mars. De grodde den 17 mars och jag skördade de första bladen den 17 april. Hade inte påskveckan varit så kall hade jag kunnat skörda tidigare. Plats Knivsta strax söder om Uppsala. #spenatupproret

 80. Ulrica Sporrsäter skriver:

  Idag ska jag börja skörda min spenat som jag sådd i kallbänk den 27/2 i Hallands inland.

 81. Lillemor skriver:

  Spenat Medania sådd 12/2 i pallkrage med lock, zon 3 Växjö. Pallkragen står i gynnsamt läge! Har glömt notera datum för när fröna grodde. Första skörd 22/4, kunde ha börjat skörda för två veckor sedan, men inväntat något större blad. Jag har erfarenhet av att så spenat ännu tidigare, och det ger alltid tidig skörd! #spenatupproret

 82. Linda skriver:

  Spenat 'Nores' sådd 13/12-16 i kallbänk. Har inte antecknat datum för när de började gro. Men gjorde första stora skörden 16/4-17.

 83. Monika Kull skriver:

  Sådde spenat i varmbänken 24 februari. Nu är dags att skörda ?Bor i Södermanland

 84. Helene skriver:

  Idag har jag skördat de första spenat bladen som jag sått i mitt kallväxthus i själva landet därinne. Ingen värme på bara skyddat med fiberduk i flera lager nu när det blivit så kallt. Fantastiskt att kunna skörda till lunchen idag. Spenat, ruccola och ärtskott blev det. Tack för att du visat att det går! Har bild på skörden men lyckas inte bifoga den.

 85. Nina skriver:

  Jag skördar nu i varmbänk spenat sorten Matador. Sådd 14/3 i Stockholm. Kan också skörda i kallbänk med lock sådd 10/2 likaså sådd i plastback du vet metadonspenaten? 10/2 trängs rejält och dessa plantor sätter jag nu att växa till sig på friland el i pallkragar här och var.

 86. Lollo Tinnerholm skriver:

  #spenatupproret
  14 feb sådde jag spenat i kallväxthuset - zon 5 Falun Dalarna, och idag skördade jag första gången ?
  Ingen värme eller täckning.
  Tack Sara för inspiration!
  En ny odlingsvärld har öppnat sig - nu kommer jag fortsätta att vinterså och ska också höstsådd.

 87. Margareta Nyman skriver:

  Spenatupproret.. sådde ute i pallkrage 15/2 hällde ett lager jord på snö o sådde. Pallkrage lock m plast på... grodde 23/3 och idag 28/4 skördade jag första gången.
  Södermanland Björkvik

 88. Margareta Nyman skriver:

  Glömde skriva att jag sådde sorterna Monopa och Early Giant?

 89. Margareta Nyman skriver:

  Glömde skriva att jag sådde sorterna monopa och early giant.. samma dag o skördade samma dag enl förra inlägget...

 90. Marion skriver:

  Spenat sådd i pallkrage 25/2 odlingszon 4-5. Går inte att skörda än men har överlevt de senaste veckornas kyla m bl a 2-3 dm snö på långfredagen. Då lade jag på en fiberduk men innan var den helt utan skydd.
  Utanför Sthlm sådde jag spenat i pallkrage i slutet av september. Den har stått under plastlock under vintern och fått ngn giva snö. Nu har jag plockat blad till sallad i över en månad, så härligt?

 91. Hanna skriver:

  Spenat Medania, bredsådd i godislåda 26/2, stått i ouppvärmt uterum hela tiden. Hög tid att skörda! Dalarna, Ludvika zon4 #spenatupproret

 92. Nina Labbart skriver:

  Av mina två sorter spenat grodde bara den ena. Jag sådde i zon 5 i tunnel i februari sorerna viking som grodde och amerikana som inte grodde. Har inte skördat än. Bara hjärtbladen har kommit. Nu står de utanför tunneln i sina byttor.

 93. Erika Roos skriver:

  Sådde Medania i en pallkrage med lock 26/12. Grodde mitten av mars och idag 2/5 skulle jag kunna ta första skörden. Men jag har övervintrad spenat som ger skörd i rasande fart, så vi äter den först. Zon 4, norra Uppland, men bor i lite av ett köldhål. 🙂
  Ska bli superkul att se den här sammanställning.

 94. Sofia skriver:

  mitten av december såddes mediana i pallkragar. (julmusik i lurarna...)
  Fick skyddande lock i början av mars och grodde någon vecka in i mars. den kalla april bromsade tillväxten men idag är det dags för första skörden.
  Zon 2-3 norra mälardalen

 95. Ann-Louise skriver:

  Hej Sara!
  Vi bor straxt utanför Vasa och det är odlingszon III här i Finland. Jag sådde spenaten 'Palco' i mitt lilla glashobbyväxthus i mitten på februari. Samtidigt sådde jag i plastkrukor som jag satte i en plastback med lock (helt enligt dina anvisningar) och den fick stå i vår inglasade veranda. Båda sådderna täcktes med snö.

  Växthusspenaten kom opp i början av april, plastbackspenaten ca en vecka tidigare. I mitten av april planterade jag ut plastbackspenaten i odlingslådor med lock. Vi har här haft en väldigt kall april med många köldnätter så först denna vecka har vi kunnat skörda de första bladen och dom är små så ännu äter vi inga stora lass men det har varit stor glädje att följa och se dom växa och klara sig trots kölden. Tusen tack Sara för all inspiration du ger oss.

 96. Ingrid sturesson skriver:

  Sådde i back i växthuset 6/3. Grodd 9/4 och skörd 6/5. Ganska precis två månaders utveckling. Kalix, zon 6.

 97. Paula Ludvigsen skriver:

  Hej! Jag sådde Viking i pallkrage 26 februari i Spånga, Stockholm zon 2. Idag börjar vi skörda. / Paula

 98. Marianne skriver:

  Jag sådde spenat i pallkrage den10/2. Bor i Borås zon 3-4 tror jag . Har haft fiberduk på. Började komma upp 16/3 och nu den 6/5 skördar jag de första bladen som är som babyspenat ungefär. Mycket fina! Men mycket är på gång. Samtidigt sådde jag Machetsallad, som också börjar bli skörden larsson. Detta har varit eTT roligt experiment!

 99. Lena skriver:

  11/2 Sådd, Spenat "Nores"
  30/3 Börjar gro
  7/5 Börjar skörda som babyspenat
  (Kunde inte klistra in bilden)

 100. Kristin Hedman skriver:

  Spenat sådd 22 januari. Bor i en kall zon 4, platsen är i söderläge intill en tegelvägg och en fiberduk har legat på. Fröna hade grott 26 mars och 7maj kunde så mycket blad skördas att det blev en sallad, tidigare har jag nallar enstaka blad. Sorten matador.

 101. Hannah Zindseni skriver:

  Äntligen skördedags denna kalla dag för spenaten jag sådde 1 mars. Odlad i låda på balkongen i Göteborg.

 102. Malin skriver:

  Sådde i februari i samband med detta inlägg.
  I Kävlinge, Skåne så precis mellan zon 1/2
  I pallkragar utomhus.
  Grodde i slutet av mars
  Skördade bladspenat igår

 103. Maria Herlin, Västra gårda trädgård skriver:

  Kallväxthus, odlingszon 1-2
  Spenat 'Viking'
  13/2 sår
  12/3 gror
  15/4 skördar enstaka blad

 104. Joakim skriver:

  Såd av "nores" 15:februari och började skörda fina spenatblad idag. Zon 1-2 i en odlingslåda.

 105. Hannah Zindseni skriver:

  Nu är jag jätteirrterad och besviken. Skulle precis börja skörda och så går den i blom. Nu!!??!!
  Älskar och avskyr spenat. Sådde 1 mars. Tydligen för sent. Enda gången jag egentligen fått någon skörd är när jag sådde i januari/februari. Men bara en skörd. Fattar inte hur du gör, Sara, för att få skörd en längre period.
  'Nares' (som "går sent i blom") utomhus i Göteborg
  Tacksam för svar

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh Hanna, du måste bara tänka om. Spenat ÄR sån. Den ger inte skörd under en särskilt lång tid. Därför måste man göra många sådder, en räcker inte. Min spenat går också i blom, men jag märker det knappt för jag har typ tio sådder att ta av. Alla är sådda vid olika tidpunkter och går olika sent i blom. Det är bara att gilla läget. Så nytt till hösten! Lycka till! /Sara

 106. Stephanie F skriver:

  Hej! Dottern (4 år) och jag sådde spenat i en hel pallkrage den 17 februari, sorten heter Viking. Vi bor i Bergby, mellan Gävle och Söderhamn i zon 4. Vi har haft fiberduk på ungefär halva tiden men inte i början. Vi har plockat småblad redan för några veckor sedan men nu finns det många fina blad att skörda som är som babyspenat. Sonen (6 år) sådde spenat i sin pallkrage (utan fiberduk men i söderläge mot vägg) en månad senare och den sådden är inte långt efter. Tack för tipset med att så spenat tidigt och all annan inspiration!

 107. Linn Löfqvist skriver:

  28/2 sådd
  Började gro i mitten på mars
  28/4 skördade till en sallad
  Pallkrage med fiberduk
  Tranås -gränsen mellan zon 3 och 4
  "American" .. (har jag för mig.. ?)

 108. Lillemor skriver:

  Uppdatering: Spenat Medania sådd 12/2 i pallkrage med lock, zon 3 Växjö. Första skörd 22/4. Slutskördat all spenat 22/5. Skörden vägde 2,4 kg, har tidigare skördat ca 1 kg, alltså ca 3.4 kg spenat i en pallkrage. Hade kunnat skörda ännu mer om jag hade väntat med slutskörd, men behövde platsen till annan gröda! #spenatupproret

 109. Annette Westerberg skriver:

  Byggde varmbädd för första gången i år och sådde bl a spenat den 17/3. "Early giant" och "Fabris". Sådde samtidigt i kallbänk. I varmbänken kom det upp efter ca 7 dagar. Eftersom värmen hade gått ner (trodde jag) så hade jag nästan gett upp och skulle bara titta till och testa nya termometern. Ett litet glädjerop blev det då för när jag lyfte på plasten hade det börjat gro. Bleka, rangliga... men efter några dagar i ljus hade plantorna rätat på sig och växte fint.
  I kallbänken kom spenaten upp ca 10 dagar senare så det blev inte så stor skillnad. Spenaten i varmbänken har dock växt på sig mycket bättre eftersom jag har kunnat täcka och skydda den bättre. Nu skördar vi för fullt och jag letar efter olika recept. Visst pratade du om spenatpesto Sara?
  Tack så mycket för all inspiration!
  Annette

 110. Marica Nilsson Granlund skriver:

  Hög tid att skörden bladspenat sådd ute i slutet av febr. I zinkbalja och har haft en glasskiva över större delen.

  https://instagram.com/p/BUfRJpuA50Kl6HJBXNAdOo7g7-ZJkfsViWv6S00/

  https://instagram.com/p/BUfQsvsFHK-/

 111. Emma Bond skriver:

  Så himla roligt uppror, jag är verkligen taggad att fortsätta vintersså!
  Jag bredsådde sorten Monnopa i en plastback med lock i planteringsjord 27 februari. I Falun. Den 6 april hade den grott och plantorna var då 3-4cm stora. 24 maj skördade jag alltihopa genom att klippa ner plantorna. Nu hopas jag på att de ska växa på sig igen o jag kan skörda en omgång till! Jag hade kunnat börja skörda för nån vecka sedan.

  Nästa år ska jag vintersså andra grejer med!

 112. Nina Labbart skriver:

  Jag vintersådde två olika spenatsoeter var äv en sort som heter Amerikan grodde inte alls. Nu när jag sådde så hade den dålig grobarhet. Spenat viking grodde fint

 113. Eva Omagbemi skriver:

  Tack Sara för inspiration till #spenatupproret jag har nu skördat spenat flera omgångar sen april. Nu börjar spenaten gå i blom så alla plantor ska upp. Jag har aldrig fått så fin spenat som nu. Sådde i början av mars i Malmö.

 114. Terese Einarsson skriver:

  Zon 5, Järvsö, Hälsingland. Sådde Virofly den 12 mars. Såddes i kallbänk som haft lock på sig 2 veckor innan sådd. Tinat upp ytligt. Toppade sådden med "varmjord" och vattnade. Hade ingen snö på backen. 26 mars var jorden +15 grader, 15 cm ner dagtid. Grodde 2 april. Bytte till fibervävslock början maj. Tog av locket någon gång i mitten maj. Skördade till liten sallad 23 maj. 28 maj är spenaten stor. Skördade massor 4 juni, tendens till blom. Idag 6 juni kan jag skörda igen. Nästa år sår jag tidigare. Locket har varit på länge för att skydda palsternackan som såddes i samma bänk den 27 mars. Men en jättelyckad samplantering. Palsternackan är superfin kommer få hela bänken när jag slutskördar spenaten. Ja hela bänken tillsammans med brytbönan förstås. Ifjol sådde jag samma sort i slutet april och det blev pannkaka. Små plantor och blommade innan utdelning i juli.

 115. Sara skriver:

  Sådde början av feb i kallbänk. Bloomsdale Lond Standing. Har skördat sedan 1 april, kommer fortfarande lite blad från andra- och tredjeskörden.

 116. Maria skriver:

  Hej! Jag vintersådde i februari i pallkrage zon 1. Är dock inte imponerad över resultatet. Ca 75% grodde (helt OK) men plantorna har varit rätt "tunna" (inte så många blad) och hr gått i blom tidigt. Det här kan såklart bero på för lite gödning....

 117. […] Första mars åker fröna i jorden. Nu har jag förstått, bla från Sara Bäckmos ”spenatuppror” och från andra odlings-fantaster på nätet, att man visst kan så tidigare än så. Särskilt […]

 118. […] läsare berättat om både i Sverige och i grannländerna. Som exempel nämner jag det fantastiska #spenatupproret vi gjorde tillsammans vintern 2017. En läsare i zon 8 sådde spenat i sitt tunnelväxthus och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *