Stäng menyn

Det stora #spenatupproret

Var med i en vintrig trädgårdsutmaning. Låt oss gå ihop och odla tidig spenat över hela landet!

När jag gjorde en föreläsning för en tid sedan ifrågasattes mina sådder av tidig spenat. Det går ju inte, var huvudargumentet. Man kan inte. Det ligger ju snö. Jorden är frusen. Tänk på spenatens naturliga mönster, åtminstone.

Att odla är att vara finurlig och hitta bra sätt att lösa saker och ting på. Jag tänker i första hand inte på spenatens väl och ve när jag sår den, jag odlar den för min skull. För att jag är sugen både på spenat och att odla.

Är det något jag lärt mig de senaste åren är det att spenat är otroligt samarbetsvillig. Det må stå i trädgårdsböcker (inte i min förstås…) och på fröpåsarna att spenaten bäst sås i april-juni, men jag vet att spenaten blir finast hos mig när den sås på vårvintern. Hur är det hos dig?

Så, låt oss gå ihop och odla tidig spenat för att samla info om sådd, grodd och skörd. Och kanske viktigast av allt – kan en tidig sådd av spenat göra någon nytta? Det vore så kul att se exempel från hela landet, och gärna från er som följer i Norge, Finland och Danmark med.

 

Gör så här:
Så spenat så snart du kan om du inte redan gjort det, gärna en hel påse i pallkrage, på friland, i en större back eller liknande.

Anteckna när spenaten såddes och var, vilken sort du använt, samt när den gror och när du börjar skörda.

Kommentera det här blogginlägget med uppgifterna så snart du börjat skörda. Extra bonus förstås om du vill bifoga bild.

 

Dela vidare!
Sprid gärna uppmaningen om att så tidig spenat i dina kanaler, som blogg, Facebook, Instagram eller liknande. Använd hashtag #spenatupproret. Länka till det här blogginlägget så vi får uppgifterna samlade på en och samma plats.

 

Tips:
Saknar du plats att så på kan du enkelt fylla en back eller annat tråg med köpt jord att så spenaten i. Ställ sådden utomhus eller i växthus, med eller utan lock/fiberduk på toppen.

Själv sådde jag spenat till #spenatupproret den 13 januari i tunnelväxthuset. Sorten var 'Merlo Nero'. Sådden fuktades med några skopor snö härom dagen. Nu är det bara att vänta.

Vill du veta mer om vintersådd av spenat kan du med fördel kika på inläggen under taggen Spenat här på bloggen.

Tänk om den som odlar sin trädgård för allra första gången möts av det glädjande beskedet att hen kan knalla ut med en påse spenat redan i februari och så. Vilken glädje! Låt oss så!
/Sara Bäckmo

09. februari 2017