13. september 2014

Dill växer fint på hösten

Underbar dill, fin och skördeklar nu under hösten.
Äntligen blir det nån dill! Under sommaren har jag bara precis kunnat skörda det vi behövt till matlagningen, men det har inte direkt handlat om någon lyxkonsumtion. Nu växer sommarens sena sådder till sig och ger mig hopp om en välfylld frys.

Dessa plantor står i den rad där vi skördade potatis i juli. Här planterade jag ut små torpedlökar under senare delen av juli och sådde sedan dill över hela ytan. Nu växer både lök och dill fantastiskt fint under varma höstdagar med ömsom regn ömsom sol. 

För mig funkar det bäst att bredså dill på en yta som upptas av andra grönsaker. Långt mycket bättre än att så fina rader på väl vald plats. Av någon anledning vill det sig inte lika bra under kontrollerade former. 

Jag använder gärna dill i matlagningen och tycker att det passar särskilt gott till lamm och fisk. Här är dillkött på lamm en favorit. 

Har du provat att använda dill i en vanlig grön sallad? Det provade jag första gången för fem år sen eller så då vi var bortbjudna till ett odlarpar. Frun gjorde grön sallad med dill och lökstjälksringar i. Så gudomligt gott! Riktig vårsallad. Nu gör vi den här hemma så ofta vi kan och kompletterar med andra grönsaker från skafferiet som står färdiga. Dillen höjer smaken och tillsammans med en rapsolja med citron och eget grönsakssalt är salladen oftast bland det godaste på matbordet. 

Nu frossar vi i dill under hösten. Och jag passar också på att frysa in så mycket jag kan. Stjälkarna fryser jag i en påse märkt "potatisdill" (att koka tillsammans med potatis) eller skär i mindre bitar, torkar och mixar till pulver. 

I tunneln har jag nyss planterat ut ännu ett gäng plantor som jag hoppas ska ta sig och ge en liten skörd under sena hösten. Friskt vågat - hälften skördat!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *