'Filderkraut' - En rentav redig spetskål - Sara Bäckmo
Stäng menyn

'Filderkraut' - En rentav redig spetskål

Nu är det hög tid att börja äta kålmat! Jag har många fina kålhuvuden i landet och gjorde fin fredagsmat igår. Kåldolmar på hemodlad spetskål. Underbar skörd!

Sara håller ett nyskördat stort grönt kålhuvud i famnen.

'Filderkraut' ger maffiga huvuden som är goda att äta både färska och tillagade.

 

Den här härliga kålen har stått och stampat sig igenom hela sommaren i köksträdgården. Det är fjärde året jag odlar 'Filderkraut' och det är verkligen en magnifik spetskål. Storleken får vem som helst att höja på ögonbrynet och alla som är det minsta trädgårdsintresserade blir nyfikna. Hur kan man odla så stora kålhuvuden hemma?

 

Täckodling för torr sommar

Täckodling är svaret på hur kålen kunnat växa så fint i år, då sommaren varit kollossalt torr och het. Kålen växer i höga vallar av täckmaterial över kanonfin jord i årets kålland. Det är just vid den här tiden förra året som jag började förbereda kvarteret, genom att täcka i massor. Precis som jag gör i år. Nästa år har förhoppningsvis kålen väl förberedda bäddar att växa lika fint i. Helst finare, eftersom jag gärna ser att sommaren blir något svalare och framförallt betydligt fuktigare.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

En reslig kålplanta med massor av gröna blad.

Den här märkliga sommaren har spetskålen vuxit lite knasigt. Den har slutit sig till ett fint huvud senare på säsongen och är märkbart störd över lite av varje.

 

Ett kraftigt spetskålshuvud i ljusgröna nyanser som ligger ner på marken.

Ett annat kålhuvud har kollapsat under sin egen tyngd och vuxit liggande. Det är det jag skördat till kåldolmar.

 

'Filderkraut' är en sen spetskål som är större än de flesta. Vanligtvis är huvudet mycket långsmalt och superspetsigt, men den här sommaren har just spetsen fått sig en törn. Jag tror de blivit lite tilltufsade när jag oförsiktigt plockat larver på sommaren, ganska långt ner i själva huvudets innanmäte. Nåja. Det tar jag.  Hellre tilltufsat huvud än, av larverna, uppätet huvud.

Jag glömde väga kålhuvudet. Det är ganska lätt, inte så hårt packat. Just 'Filderkraut' är en kanonsort att göra kåldolmar på, eftersom bladen är jättestora men inte sitter så hårt runt huvudet. Det är lätt att pilla loss bladen. Till dolmarna skär jag förskiktigt av bladnerven längs stocken och lirkar av hela bladet. Sedan lägger jag bladen två och två kokande vatten några minuter innan jag fyller dem med smet. Då blir bladen mjuka och kan lätt vikas utan att gå sönder. Receptet jag använder kommer från min mamma och finns på sidan 88 i boken Skillnadens skörd, fast jag gör dolmar istället för kålpudding.

 

Ett frodigt kålland med många plantor i olika nyanser av grönt och lila.

Kållandet i all sin prakt i mitten av oktober. Trots många frostnätter finns det mängder av kålhuvuden. Mest savoykål och några spetskål.

 

Vill du odla spetskål nästa år? 'Filderkraut' är som sagt en sen och tämligen köldtålig sort. Årets huvuden har passerat många riktigt kyliga frostnätter och är superfina ändå. Smaken är rejäl, inte bland den mildaste och bladen är så spröda och krispiga att de lätt slinker ner både färska och tillagade. Sorten finns i min egen frökollektion, som du hittar här.

Eftersom 'Filderkraut' är så otroligt stor, också då den växer i landet, kan det vara bra för en mindre trädgård att satsa på andra sorter. Bland de vita spetskålssorterna tycker jag att 'Early Jersey Wakefield' är kanon! Bägge sorterna funkar fint att så i vintersådd för att spara plats inomhus.

 

Se mer: Kål - från sådd till skörd

 

Ett ansat fint kålhuvud i grönvitt ligger på marken.

När de yttre foderbladen är bortplockade är huvudet otroligt fint.

 

Sara står i köksträdgården i ljust turkosa kläder och bär ett grönt kålhuvud i famnen.

Såklart känner jag mig stolt över att kunna bära in så här fin mat och laga det bästa till min familj!

 

Och kåldolmarna, hur smakade de? Åhhhhh, så gott! Med gräddsås och lingon till. Och kokt potatis till barnen. Dessutom slog jag stort på hushållstrumman igår och avrundade dagen med hemgjord bananglass och chokladsås till barnen. Många mammapoäng där!
/Sara Bäckmo

19. oktober 2018

8 svar till “'Filderkraut' - En rentav redig spetskål”

 1. lena-pettersson51 skriver:

  Hej anlägger bäddar till kål för odling nästa säsong. Kan jag använda kålblast till täckning. Man ska ju inte odla kål på samma plats men är det ok med kålrester som täckning?

 2. Anna skriver:

  Det undrar jag med!

 3. Harriet Svensson Bok skriver:

  Hej! I mitt kålland fick vi otroligt mycket sniglar i år. Små "slempluttar", jag vet inte vad de heter... kommer de övervintra och må extra gott om jag täcker landet inför vintern nu? Tips på hur jag kan slippa dom tills nästa år? Jag tror det var torkan som gjorde det i år, för i all täckodling blev det snigelinvasion, enda fuktiga ställena dom hade att tillgå.

 4. lena-pettersson51 skriver:

  Tack för svar.

 5. ingemaa skriver:

  Så fotte spisskål!
  Jeg har også gigantsike spisskål denne høsten, men kan en langre de? Fortsatt står de ute, men når frosten setter inn, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre.

 6. Pia skriver:

  Tänkte prova kålodling nästa år. Blir spännande ☺
  Gillar din randiga klänning. Eller är det ett förkläde? Har du sytt ell köpt den/det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *