28. augusti 2017

En salig blandning i syltburken

Färsk skörd av frukt och bär i all ära. Vi äter en del sylt och jag vill gärna ha ett ordentligt förråd inför vintern. Men vad gör man när det bara finns lite av varje och inte de stora mängderna som recepten kräver?

De flesta recept på sylt som står att läsa i böckerna innehåller ett eller möjligen två sorters bär eller frukt. Det är till exempel hallonsylt, plommonsylt, blåbärssylt och björnbärssylt. I vissa fall kombineras två bär till en drottningsylt eller liknande. Men det är sällan mer än så.

Vissa år ger trädgårdens buskar och träd så liten skörd att det är svårt att få ihop till en ordentlig sats av favoritsylten. Men det är sällan något problem. Tricket är att tänka utanför boxen och våga svänga ihop en alldeles egen sylt, som inte finns att läsa i receptböckerna.

 

Lätt sockrad till frysen
Ett tips är att samla ihop bär/frukter som finns och göra kombinationer efter eget huvud. Mina barn tycker om kokt sylt, med socker i utan att för den skull bli för söt. Så jag langar helt enkelt ner bären i en gryta, häller i en bottenskyla vatten och sockrar lite lätt. Röran får puttra lätt utan lock tills jag tycker att jag har en lagom simmig konsistens. Sedan smakar jag av, kryddar eller rör i mer socker om det behövs.

Sylten får svalna i grytan och läggs sedan i mindre byttor till frysen.

Anledningen till att jag fryser sylten istället för att sätta den i kylen är att jag inte kan förlita mig på hållbarheten. I ett vanligt recept är mängden socker och frukt anpassade för att få en bra sötma och en tillförlitlig hållbarhet. Sockret konserverar ju produkten. Men mitt hopkok blir som det blir, bara med smaken i fokus, så för att inte sylten ska jäsa eller mögla väljer jag att frysa den.

 

Plommon och blåbär
Det här sättet är bra att använda till slattar som blir över eller små mängder som skördats i förbifarten. Själv har jag gjort en fräsch blandning av blåbär (odlade i trädgården) och blåa plommon nyligen. Plommonen är av sorten 'Czar' och skördade från ett träd som planterades förra året. Att det alls blev någon skörd förvånade mig, men när barnen nu stoppat det de vill ha i magarna, använder jag resten till en mörk lyx-sylt till mina kvällsmackor. Så gott!

Andra toppenkombinationer jag gjort är:
- plommon, rabarber (vi kallar den för falsk aprikosmarmelad eftersom den påminner i smak)
- plommon, rabarber, wonderberries
- svarta vinbär, röda vinbär, rabarber
- jordgubbar, rabarber
- hallon, röda vinbär

Så, våga experimentera och gör syltningen lite enklare. Jag kombinerar mina storkok av sådant vi har mycket av (i år är det plommon och svarta vinbär) med kombinationer där jag blandar upp de små skördarna med annat för att få variation.

Har du några andra superkombinationer att dela med dig av? Eller sätt att göra som förenklar syltningen i ditt kök? Dela gärna med dig!
/Sara Bäckmo

15 svar till “En salig blandning i syltburken”

 1. Jennie skriver:

  Aronia och blåbär, med kanel, vanilj och lite rom i. Sjukt gott.

 2. Frida skriver:

  Hej! Jag blandar alltid 1/3 till 1/2 äppelmos med mina bär. Jag tycker det ger en bättre konsistens, en rundare smak och gör att jag kan minska det tillsatta sockret ytterligare. /Frida

 3. Anne skriver:

  Om alt syltetøy skal få plass i fryseren, da må jeg ha en fryser til. Og jeg har to allerede. Jeg koker alltid syltetøy og tilsetter konserveringsmiddel:
  Jeg setter rene glass og lokk i stekovnen, varmer opp til 100 grader. Så begynner jeg å lage syltetøy. Som deg, med mye mindre sukker enn oppskriftene sier. Når syltetøyet er ferdig, med konserveringsmiddel, heller jeg varmt syltetøy på varme glass, helt fullt, og skrur på lokket. Så setter jeg glassene opp ned til de er blitt kalde. Når de er kalde er det lett å se om glasset er hermetisk tett; knappen i midten på lokket av agurkglass (eller lignende), den vender nedover.
  For å orke å ta i de varme glassene kjøper jeg nye gummihansker!
  Denne metoden lærte jeg av en venninne for 15 år siden. Det har blitt mange glass på disse årene, og aldri har noe mugnet.

 4. Maria skriver:

  Jag kokade saft i saftmaja på röda vinbär,hallon jordgubbar och därefter kokade jag sylt på bären. Blev god sylt och saft ? Har även gjort saft och sylt på röda vinbär, jordgubbar och rabarber, det blev också bra.

 5. Emma skriver:

  Röda vinbär och nektariner blir gott och fint. Inte helt hemmaodlat dock.

 6. Missmartini skriver:

  Jag har precis satt min första romtopf på plommon 😀 det ska bli spännande att öppna burken på jul! Det är en blandning av muscovadosocker/ekologiskt rörsocker , plommon och rom ... Detta äter du med glass och kan sen göra gele på den överblivna vätskan!

 7. Marit Moberg skriver:

  Röda vinbär har jag i överflöd. Älskar körsbärssaft men det blir ju inte alltid en överdådig skörd av dessa. Blandar därför gärna körsbär och röda vinbär. Har också blandat röda vinbär med små vilda körsbär till saft. Supergott!

  I min plommonmarmelad kokar jag med kanelstänger och nejlikor. Mums!

  Jordgubbar i skivor/bitar sockrar jag lätt och rör tills de saftat sig väl. Blandar i fryspulver och fryser in i mindre burkar.

 8. Yvonne Svensson skriver:

  Björnbär och blåbär blev det i år

 9. Lina skriver:

  Plommonmarmelad/sylt med rosmarin är gott till bröd men även att ha i matlagning när man vill ha in lite sött.

 10. Åsa Järnberg skriver:

  Svartavinbär och fänkål är en bra kombo

 11. Annika Turner skriver:

  Jag har också en körsbär+aronia +fläder .En mera vuxen smak. Ibland har jag kört i passervagga för att få bort knastret. Kokat med ingefära, kanel , apelsinskal, nejlika. En riktig julsylt/gele'. Gjort liknande saft också.
  Annika

 12. May Wrangell skriver:

  Lika delar lingon, blåbär och björnbär socker efter smak. Blir en god pannkaks sylt / May

 13. Åsa skriver:

  Jag brukar göra "röd sylt" (eller "pannkakssylt", som känns som ett lite roligare namn) på bär som jag plockat under säsongen och stoppat i frysen undan för undan. Det blir oftast röda vinbär, smultron, hallon, jordgubbar och rabarber i sylten. I år slank det med några blåbär också, då blev det en lite mörkare färg på sylten. Vinbären och rabarbern är mest till för att dryga ut sylten, det brukar vara de andra bären som står för det mesta av den goda smaken. När jag har möjlighet kokar jag sylten i samband med vinbärsplockningen, för att ta vara på pektinet i vinbären. Har för mig att det bryts ner i frysen?

  Annars är blåbärssylt med punsch en favorit här hemma, vid sidan om hjortronsylt och drottningsylt 😊

 14. Jenny skriver:

  Hälften röda vinbär och jordgubbar ger en fräschare sylt, bara jordgubbar blir sötsliskig tycker jag. Dessutom hjälper vinbären till att göra sylten fastare då de har mycket mer naturligt pektin

 15. Ninn skriver:

  Bor i USA, där vi kan odla aprikoser & persikor…

  hallon & persika sylt
  jordgubb & aprikos sylt

  Himmelskt gott & fräscht
  Ibland har jag även blandat alla fyra, smaklökarna far till himmelen då

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *