En salig blandning i syltburken - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En salig blandning i syltburken

Färsk skörd av frukt och bär i all ära. Vi äter en del sylt och jag vill gärna ha ett ordentligt förråd inför vintern. Men vad gör man när det bara finns lite av varje och inte de stora mängderna som recepten kräver?

De flesta recept på sylt som står att läsa i böckerna innehåller ett eller möjligen två sorters bär eller frukt. Det är till exempel hallonsylt, plommonsylt, blåbärssylt och björnbärssylt. I vissa fall kombineras två bär till en drottningsylt eller liknande. Men det är sällan mer än så.

Vissa år ger trädgårdens buskar och träd så liten skörd att det är svårt att få ihop till en ordentlig sats av favoritsylten. Men det är sällan något problem. Tricket är att tänka utanför boxen och våga svänga ihop en alldeles egen sylt, som inte finns att läsa i receptböckerna.

 

Lätt sockrad till frysen
Ett tips är att samla ihop bär/frukter som finns och göra kombinationer efter eget huvud. Mina barn tycker om kokt sylt, med socker i utan att för den skull bli för söt. Så jag langar helt enkelt ner bären i en gryta, häller i en bottenskyla vatten och sockrar lite lätt. Röran får puttra lätt utan lock tills jag tycker att jag har en lagom simmig konsistens. Sedan smakar jag av, kryddar eller rör i mer socker om det behövs.

Sylten får svalna i grytan och läggs sedan i mindre byttor till frysen.

Anledningen till att jag fryser sylten istället för att sätta den i kylen är att jag inte kan förlita mig på hållbarheten. I ett vanligt recept är mängden socker och frukt anpassade för att få en bra sötma och en tillförlitlig hållbarhet. Sockret konserverar ju produkten. Men mitt hopkok blir som det blir, bara med smaken i fokus, så för att inte sylten ska jäsa eller mögla väljer jag att frysa den.

 

Plommon och blåbär
Det här sättet är bra att använda till slattar som blir över eller små mängder som skördats i förbifarten. Själv har jag gjort en fräsch blandning av blåbär (odlade i trädgården) och blåa plommon nyligen. Plommonen är av sorten 'Czar' och skördade från ett träd som planterades förra året. Att det alls blev någon skörd förvånade mig, men när barnen nu stoppat det de vill ha i magarna, använder jag resten till en mörk lyx-sylt till mina kvällsmackor. Så gott!

Andra toppenkombinationer jag gjort är:
- plommon, rabarber (vi kallar den för falsk aprikosmarmelad eftersom den påminner i smak)
- plommon, rabarber, wonderberries
- svarta vinbär, röda vinbär, rabarber
- jordgubbar, rabarber
- hallon, röda vinbär

Så, våga experimentera och gör syltningen lite enklare. Jag kombinerar mina storkok av sådant vi har mycket av (i år är det plommon och svarta vinbär) med kombinationer där jag blandar upp de små skördarna med annat för att få variation.

Har du några andra superkombinationer att dela med dig av? Eller sätt att göra som förenklar syltningen i ditt kök? Dela gärna med dig!
/Sara Bäckmo

28. augusti 2017