Enkelt bröd med mycket vitlök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Enkelt bröd med mycket vitlök

I början av odlingssäsongen är färsk vitlök jättefin att ha på brödet. Också färsk, hackad vitlöksblast kan användas, inte bara på utan också i degen.

 

Vitlök

Klyftor av vitlök, från lök skördad i augusti.

Det här är ett snabb-bakat bröd med god vitlökssmak. Passar fint till en fisksoppa, köttfärsröra eller sallad. I början av odlingssäsongen är färsk vitlök jättefin att ha på brödet. Också färsk, hackad vitlöksblast kan användas, inte bara på utan också i degen.

Du behöver:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
vetemjöl
3 msk olivolja
örtsalt
vitlök

Gör så här:
Lös jästen i degvätskan. Blanda i olivolja. Rör ut mjölet lite i taget tills det bildats en mycket lös deg, den ska vara kletig i konsistensen. Bearbeta degen länge, gärna 10 minuter i maskin, eller minst lika länge för hand. Låt sedan jäsa cirka 45 minuter i sin skål täckt med duk, på en plats som inte är för kall.

Under tiden degen jäser blandar du ihop några matskedar olivolja med många finhackade klyftor vitlök.

Då degen jäst färdigt välts den upp på ett mjölat bord och delas i tre eller flera delar. Knåda ut degen till längder som sedan fästs till stora rundlar, likt bagels. Låt jäsa på plåtar täckta med bakplåtspapper i 20-30 minuter. Värm då ugnen till drygt 200 grader.

Pensla bröden med rikligt av vitlöksoljan och strö över ett grovt örtsalt. Grädda i ugnen 20-30 minuter beroende på brödens storlek. Låt svalna något men ät gärna nygräddat, ljummet till maten.

Läs mer om vitlök här:
Skillnadens galet goda vitlökssalt
Enkelt att lagra hemodlad vitlök
/Sara Bäckmo

24. januari 2015