Täckodla köksträdgården på hösten | Skillnadens Trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ett täcke för höst och vinter

Nu börjar nästa fas - att täcka inför hösten. Det är ett roligt arbete eftersom jag vet att resultatet med största säkerhet kommer att bli väldigt bra.

De senaste månaderna har jag haft extremt lite trädgårdstid. Mitt dåliga samvete över tidsbristen har matats varje gång jag hämtat mat i köksträdgården. Samtidigt har jag känt en stor glädje över att odlingen hänger mer och liksom sköter sig själv. Det enda jag gjort senaste tiden är egentligen att skörda och så.

En stor härlig sak med att ha odlat en plätt i några säsonger är att jag känner mig väldigt trygg med vad jag absolut måste göra. Då vet jag också vad jag absolut INTE måste göra just nu. Väldigt många saker kan skjutas på. Tidigare säsonger har en del av höstarbetet kunnat göras i december. Med gott samvete låter jag en del ligga till senare.

När jag ändå hade lite trädgårdstid i helgen passade jag på att rensa ur en av alla bäddar jag grävde förra vintern. Flera bäddarna hade jag inte material nog för att täckodla i år utan har istället odlat mycket tätt för att inte allt för mycket ogräs skulle få fäste. Det har funkat fint. Nu är bädden skördad och jag har rensat den hjälpligt för att inte få för mycket flerårigt ogräs i den. Nu börjar nästa fas - att täcka inför hösten. Det är ett roligt arbete eftersom jag vet att resultatet kommer att bli väldigt bra.

 

Växtdelar ligger på en odlingsbädd.

Allsköns trädgårdsskräp som inte är för grovt läggs på den rensade jordytan.

 

På den rensade ytan lägger jag nu växtmaterial som blir över från andra bäddar. Här hamnar plantor av överblommade sommarblommor, blast, ogräs och annat trädgårdsskräp i en tjock matta. Jag fick glädjande nog ett telefonsamtal från grannen om att det fanns fyra högar gräsklipp att hämta och lade det på toppen. Nu kommer maskarna att äta upp materialet. När jag ska odla här nästa år kommer nästan ingenting alls att finnas kvar.

 

Sara i blåa arbetskläder lägger ut färskt gräsklipp på odlingsbädden.

Två fulla skottkärror med gräsklipp läggs ut i ett tjockt lager över bädden.

 

Så här arbetar jag mig igenom yta efter yta när jag täckodlar köksträdgården på hösten. En förberedelse till nästa säsong. Det som skördas läggs på grannbädden. Ingenting bärs till en kompost nånstans. Allt återgår till jorden i odlingen och blir näring till kommande säsonger. Det är så praktiskt att odla så. Det spar mig mycket tid.

En del bäddar får inget täcke över vintern. Det är de bäddar där jag höstsår grönsaker för att skörda under vinter och kommande vår. Jag har till exempel en hel bädd med spenat, en annan med vintersallat och kommer senare att ha en hel bädd med morot och fler med vintersallat. För att inte sådden ska förstöras och kvävas av täcket låter jag dessa ytor stå med bar jord och täcker först till våren när sådderna kommit upp.

 

En flera meter lång odlingsbädd täckt av färskt gräsklipp.

Den här bädden ska odlas med rotsaker eller lök nästa säsong.

Flera har frågat om höstsådder och jag ska skriva mer om det senare i veckan. Håll ut! Och passa på att fixa odlingsyta om du behöver mer.
/Sara Bäckmo

 

21. september 2015

13 svar till “Ett täcke för höst och vinter”

 1. ingerharjerud skriver:

  Vill bara passa på och tacka dig för dina fina klipp och för att du talar så tydligt högt och bra./Inger H

 2. Cleo Dioszegi skriver:

  Tack för dina inspirerande klipp och inlägg. Har grävt med glädje och entusiasm i veckan i trädgården. Känner också glädje när jag matar jorden med gräsklipp och annat grönt från trädgården. Du har förändrat min syn på jorden, jag har med kärlek handskats med frukt och grönsaker. Nu gäller detsamma själva jorden också. Önskar dig kraft och energi! Tack för att du delar med dig.

 3. Ulla Toll skriver:

  Det är roligt att förbereda för hösten. Vi ska flytta jordgubbsplantora till ett soligare ställe. Är det verkligen sant att de randiga sniglarna inte äter grönt utan mördar sniglar?

 4. Thina skriver:

  Undrar lite hur du har gjort locken till dina pallkragar?

 5. Kat skriver:

  Hej Sara!
  Tusen tack för all inspiration. Mitt stora intresse för gräsklipp väcker en hel del munterhet i trakten. Och det är väl bra. Att folk är glada. Men nu bor jag i stad och jakten på gräs är ojämn. Jag har helt enkelt svårt att hitta tillräckligt med klipp till min kolonilott. Ensilage har du pratat om i en av dina filmer. Fungerar det? Skulle vara praktiskt med en storbal att dela med andra kolonister men undrar över syran som finns i ensilaget. Vad säger jord och småkryp om den? Måste man i så fall kompensera med något basiskt?

 6. Annica Johansson skriver:

  Hej Sara. Jag håller på att göra en ny rabatt .Tagit bort gräset under lagt dit kompostjord och nu fyller jag på med gamlaväxter ,jord från krukor osv. Men jag har inte gräsklipp kan jag lägga på löven som faller tallbarr Och ska jag köpa kogödning (min kompostjord är slut). Och ska man röra runt i jorden flera gånger på hösten ?eller? Tack för en fin och bra blogg du har/Annica

 7. Meta skriver:

  Hej! Kan man lägga fallfrukt på dessa bäddar med?

 8. Ann-Charlotte Markman skriver:

  Undrar varför du inte klipper täckmaterialet i småbitar för att det ska komposteras snabbare?

 9. Therese skriver:

  Hej
  Det stod att du lägger ogräs på dina täckodlingar, låter du det vissna ner först innan du lägger på det? Får sådan inspiration av att läsa hur du gör

 10. Mia skriver:

  Hej jag undrar om du även lägger fallfrukt i täckodlingen? Är det bra? Dåligt? Lockar skadedjur? Ger näring? Jag blir osäker och har bara blandat ner lite fallfrukt i min täckodling. Tack för all vägledning och glädje!

 11. Ingeborg Møller skriver:

  Kæmpe TAK for at dele ud af din store viden og erfaring med täckodling. Nu ligger et tykt lag ukrudt og græsklip og varmer bærbuskenes rødder, græsklip ligger ved pastinak og gulerod, så de kan vokse videre i oktober, græsklip ligger over det nye hvidløgsbed og bedet med tulipaner og narcisser. Jeg håber, det også går godt. Eller skal jeg kun lægge græsklip der, hvor jeg skal så til foråret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *