06. juni 2014

Ett vrål för kål

Kållandet har matats med gräsklipp. Fler bilder på www.facebook.com/skillnadenstradgard .


Ha, ha vad det är roligt med kål! Vackert så in i vassen. Och kul att ta hand om och pyssla med under säsongen. Det är så tydligt vilka läckerheter som växer fram att det riktigt osar mat om plantorna. 

Jag har planterat ut kål sedan mitten av april, några plantor åt gången för att inte drunkna i mängder av kål av samma sort under en kort period. Nu sätter jag rader om fyra plantor av varje sort och kommer sammanlagt att ha 12-14 rader. Då vi skördat de första huvudena har jag kraftiga och fina plantor på kruka att sätta ut.

Idag har vi äntligen kunnat klippa gräset efter att klipparen varit på lagning. Såklart har vi uppsamlare. Så nu börjar kållandet likna ett kålland så som jag föreställer mig det i min täckodling. Med åsar av täckmaterial mellan raderna. Under gräsklippet ligger rester från förra årets täcke ihopkrattat. Och under nuvarande säsong matar jag åsarna allt eftersom. Gräsklippet kommer att torka upp inom kort. Då blir det en bra plats att lägga ogräsrens på eftersom det kommer att torka snabbt i solen innan det har möjlighet att slå rot. Sedan förmultnar det också. 

Bilder som illustrerar texten nedan finns på www.facebook.com/skillnadenstradgard.

Svartkålen som växer under nät planterades ut i mitten av april (kolla film på www.odlingstv.se med titeln "Så planterar jag kål") och har hunnit växa till sig ordentligt. Jag blir så glad när jag ser den. Tänk att något vi odlar för att äta kan vara så vackert! Det gör verkligen maten ännu godare. De här plantorna kommer vi att börja äta av under helgen då vi gör årets första kålsallad. Då utplanteringen av kål sedan når raden som den här första svartkålen står i så rycker jag upp plantorna. Jag har mer svartkål på annan plats som får en lugnare start i landet och inte kommer att behöva skördas på förrän om en månad eller så. 

Bredvid svartkålen står majrovorna, också dom kommer att ersättas av annan kål. De är skördeklara om några veckor. Bladen är angripna av jordloppor, men de ser ut att ha lämnat plantorna för skrovmål någon annanstans nu. Hur som helst påverkar det inte rötterna. 

Nätet över kållandet är inte snyggt. Men nödvändigt. Jag vill inte spruta plantorna. Alls. Nätet ligger på tills faran för kålfjäril och kålmal är över, det vill säga i mitten av september. Då har sommarblommorna i kållandet vuxit till sig och jag kommer att få dåndimpen av all prakt. Något att njuta av och längta till!
/Sara Bäckmo

2 svar till “Ett vrål för kål”

 1. Linda Färnevik skriver:

  Har du provat att samplantera kål och tomat för att slippa larverna? Jag gjorde ett försök för några år sedan, och det fungerade långt över förväntan!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Linda, ditt inlägg i Köksträdgården var rena dynamiten för mig! Jag använder en tredjedel av kållandet i år som samplantering mellan kål, sommarblommor, mangold och tomat bland annat. Blev så himla inspirerad av dina bilder! Ska göra ett inlägg i veckan hade jag tänkt där jag berättar hur jag gjort. Tappade ditt namn dock, men nu har jag det färskt på pränt och ska credda dig med nöje.

   Nu går jag över landet minst en gång varje dag och förfasas över främst kålmalen som letar sig dit. Än så länge har jag dock inte sett några angrepp eller ägg på grönkålsbladen. Jag är bra nervös! Vilka kålsorter hade du tillsammans med tomaten? Hälsningar Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *