Fantatiska färger i höstjorden - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fantatiska färger i höstjorden

Rödbeta sådd i juli, skördeklar i oktober och framåt. Ser du den lilla masken?

Jag fortsätter på temat sena sådder - sena skördar.

En grönsak som är fantastisk att så i små byttor eller pluggbrätten under sommaren är rödbeta. Jo, det är sant, de går jättebra att förså!

När rödbetsfröet gror bildas flera små plantor, efter som ett frö egentligen består av många ihopklumpade fröer. Ett frö kan ge uppåt fyra plantor. När jag sår i små krukor för att sedan sätta ut i landen kan jag ta tillvara på alla de små plantorna istället för att gallra bort.

Förresten är det onödigt att gallra tokmycket. Ibland låter jag rödbetorna stå kvar i de små kluster de grott i och skördar ett helt knippe små betor istället för en stor.

Plantorna på bilden såddes i början av juli. Sedan sattes de ut i bönlandet i augusti efter en rad sockerärter. Rödbetor sätter jag lite där det finns plats och är inte alls så noga med växtföljden som med kål, potatis och morötter, som alla kan drabbas av olika sjukdomar och skadedjur.

Nu i slutet av oktober har rödbetorna vuxit sig stora nog att skördas. Just de här är av den avlånga sorten 'Forono' och är tänkta att bli en sen inläggning.

Jag vill gärna använda ytan i köksträdgården så effektivt som möjligt. Så långt det går låter jag skördarna avlösa varandra. Det är först fram på höstkanten som det syns bar jord där det inte längre är lönt att plantera eller så någonting.

Förutom rödbetor är piplök, salladslök, sallat, sockerärter, spenat några av de grönsaker som är bra att ha ståendes i tråg eller krukor för att sätta ut när det finns yta ledig. Nästa säsong alltså.
/Sara Bäckmo

27. oktober 2014