05. april 2014

Fatta - ett helt fat fullt!

Rädisor av olika sorter, skördade 5 april 2014 i varmänken. 

Det är lätt att tycka om varmbänken när den en kylig dag i början av april ger mig den här skörden!

Egentligen skulle jag bara plocka några stycken men när jag kikade närmare började flera av dem se väldigt stora ut, samtidigt som blasten började nalla på utrymmet i raderna bredvid. Jag tog upp rubbet. 

Nu behöver jag fundera ut vad jag sätter i utrymmet där jag nyss skördat rädisorna. Det blir nog lite trångt att sätta något som jag låter växa till sig, med tanke på att avståndet till nästa rad endast är drygt 15 cm. Kanske en omgång rucola då, ärtskott eller smörgåskrasse, som växer fort och endast skördas en gång. 

Eller så drar jag upp något annat jag behöver. Kål. Eller planterar ut purjo som får stå kvar sedan rotsakerna vid sidan om skördats. Många val att fundera över.

Förutom rädisorna skördades idag en stor skål sallat. Tillsammans med vita rädisor, lökblast och dill (fryst från förra året) blev det en sjukt god sallad. Men treåringen valde att äta den sticksiga rädisblasten istället. Han tyckte det var jättegott.

Hemmasallad tycker jag gör sig bäst med den kravmärkta rapsolja med citronsmak som alltid finns i vårt kylskåp. Ibland duttar jag på lite balsamvinäger med fikonsmak. Och lite örtsalt. That's it. Så lite smak som möjligt från annat - så mycket som möjligt från grönsakerna själva. Ibland är det enklaste bäst.

Hur gör du säsongens sallader på hemodlat? Vilka kombinationer funkar hos dig? Och vad har du för favoriter som förhöjer smaken?
/Sara Bäckmo

2 svar till “Fatta - ett helt fat fullt!”

  1. Underbart! Vilken inspiration. Jag vill också ha

  2. Tack! Det är verkligen kanon att kunna skörda så här vid den här tiden på året. Nästa år ska jag endast ha smörgåsgrönsaker i bänken, så vi har tillgång till färskt varje frukost.
    Hälsningar Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *