Filma enkelt med din mobilkamera - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Filma enkelt med din mobilkamera

Gör det lätt för dig! Ett klipp som är enkelt, med trevlig ton och ett intressant och tydligt innehåll är så mycket lättare att ta till sig än ett med stora ambitioner som bara når halvvägs.

Att filma med mobilkameran är nästan världens enklaste. På med kameran och sen av med kameran. Vem som helst kan göra ett fint klipp om något de brinner för eller väldigt gärna vill dela med andra. Trädgård, bilvård, kakbakning eller miljoner andra ämnen. Men om det inte finns en tanke bakom klippet blir det lätt ett magplask. Kanske alldeles för långt. Halvtaskig kvalitet, eller ännu troligare heltaskig. Snabba bildbyten och ryckig kamera. Flackigt. Osammanhängande. Sånt där som gör att tittaren stänger av och inte vill se på fler klipp, hur mycket du än spelar in.

Satsa på ett enkelt klipp med bra innehåll. Här är några tips som kan ta dig en bit på vägen.

 

Gör ett kort klipp
Vad vill du berätta? Ditt inslag kommer att bli mer intressant för tittaren om du noga mejslar fram en kärna – ett innehåll. Vill du berätta mycket så gör hellre flera korta klipp, en serie inslag. Det är svårt att ta till sig ett långt och spretigt innehåll som är filmat med mobilkamera, särskilt om det är gjort av en person som är ovan vid att stå både framför och bakom kameran. Då är det lätt att tittaren börjar uppmärksamma brister istället för att ta till sig det du verkligen vill förmedla. Ett kort, enkelt och trevligt klipp är lättare att ta till sig. Kanske är en minut lagom till en början. Prova att prata om ett ämne, vad som helst, i en minut så kommer du att märka hur mycket som hinner bli sagt.

Som exempel kan vi ta en björnbärsplantering som jag kanske vill visa. Istället för att berätta ALLT jag vet om björnbär väljer jag att göra ett en minut långt klipp om hur jag bundit upp buskarna för att slippa de långa taggiga rankorna som letar sig långt ut i köksträdgården. (Bilden längst upp i inlägget är förresten björnbärsblommor...)

 

Planera och förbered
Också ett kort klipp blir bäst om det finns en tanke och en plan bakom. Tänk på att det allra enklaste ofta är det allra bästa. Skippa ett långt och avancerat klipp med en massa redigering du kanske inte klarar av. Planera för ett kort klipp som är inspelat i ett svep, utan att trycka på paus eller stop. Skala bort allt som är onödigt och håll dig till kärnan.

Skriv gärna ner några tankar om klippet som en förberedelse. Följande frågor kan vara bra att ge svar på:

  • Vad är det du ska visa i ditt klipp?
  • Varför tror du att tittaren har nytta av att se det du vill visa?
  • Hur har du gjort det du visar?
  • Lägg till en trevlig inledning och avslutning, kort förstås.

Ett exempel kan vara:

"Hej, jag heter Sara. Jag ska visa min björnbärsplantering som är så himla läcker i år. Särskilt nöjd är jag med hur jag bundit upp plantorna, eftersom det..... bla bla bla
Det var väldigt enkelt att binda upp dem, jag gjorde helt enkelt så att jag.... bla bla bla.
Nu blommar buskarna jättefint och jag ser fram emot en stor skörd om ångra veckor. Hej då."

Det är en bra idé att skriva ner små stolpar att ha med sig under själva inspelningen. Du kan skriva ner dem på en liten lista och tejpa på mobiltelefonen så du ser dem när du filmar och pratar samtidigt.

Öva på ditt klipp genom att spela in en provversion. Då ser du hur längden blir i förhållande till det du tänkt, om något var för svårt som behöver justeras eller liknande.

 

Inspelning
Spela alltid in med mobilkameran liggandes, då används maximalt av skärmen när klippet visas. Håll mobilen med två stadiga händer cirka en halv meter från kroppen, det ger lugnast rörelser när du flyttar kameran. Tänk på att alltid röra kameran långsamt och använd helst hela kroppen när du rör kameran i sidled eller uppåt eller nedåt. Ryckiga och hastiga rörelser kan vara mycket störande för tittaren eftersom ögat har svårt att hänga med och fokusera om, särskilt som den snabba rörelsen ofta blir väldigt suddig.

Variera gärna bildutsnittet flera gånger under klippet. Välj både övergripande bilder och de nära bilderna, men använd ALDRIG zoom. Det är mycket svårt att få till snyggt på en mobilkamera och ger ofta intryck av något som är mer amatörmässigt än nödvändigt. Kryp istället nära objektet för en närbild och tvärtom för en helbild.

Det är extra snyggt om du på förhand tänkt ut en startbild och en slutbild, alltså en början och ett slut på klippet. Stanna upp några sekunder på dessa bilder innan du börjar prata eller slår av kameran.

I exemplet med björnbärsklippet ovan skulle bilderna kunna vara:

Startbild, övergripande på björnbärsplanteringen.
Hej, jag heter Sara. Jag ska visa min björnbärsplantering som är så himla läcker i år.

Halvbild, men fortfarande inte för nära, på buskarna samtidigt som jag går runt dem.
Särskilt nöjd är jag med hur jag bundit upp plantorna, eftersom det..... bla bla bla

Närbilder på uppbindningen och halvbilder på buskarna.
Det var väldigt enkelt att binda upp dem, jag gjorde helt enkelt så att jag.... bla bla bla.

Helbild med björnbären och skogsbrynet med solnedgång bakom avslutar klippet.
Nu blommar buskarna jättefint och jag ser fram emot en stor skörd om ångra veckor. Hej då. 

Undvik att spela in en massa selfiebilder där du pratar, om det inte är en grej att hela klippet är så förstås. Väldigt många har alltför svårt att undvika att se på sig själva i skärmen under inspelningen och det ser alltid väldigt lustigt och ovant ut. Ska du göra ett selfie-klipp – ta då reda på vilken lins som är kameralinsen och titta i den när du vill ha kontakt med kameran.

 

Att prata i ett klipp
Tänk på att den som ser ditt klipp lånar ut x antal minuter av sin tid. Förvalta dessa minuter väl, till exempel genom att förbereda det du ska säga och kanske också öva på det.

Ett väldigt bra knep är att du föreställer dig en person du pratar till under inspelningen. En vänlig person som står på andra sidan kameran och nickar uppmuntrande med snälla och intresserade ögon.

Prata gärna lite högre än du tror dig behöva eller är van vid. Och lite tydligare. Tänk på att betona rätt ord och att låta trevlig, som om du verkligen gillar att prata på det här sättet. Något som bättrar på det här är faktiskt att le. Det kan kännas fånigt men gör stor skillnad på hur vi låter när vi pratar.

Blir du torr i munnen under tiden du pratar så ta en paus på några sekunder och bit dig själv i tungan hårt - det gör att kroppen producerar mer saliv, vilket gör det lättare att prata.

Det är lätt att det blåser in i mobiltelefonens mikrofon och det ger ett hemskt jobbigt ljud att lyssna på. Prova att koppla in ett headset och använd det som mikrofon. Eventuellt kan du gömma mikrofonen under en löst stickad sjal eller liknande, men lyssna noga på en provinspelning så det inte blir skrapiga ljud när sjalen rör sig över mikrofonen.

Och igen, välj noga vad du säger. Det ska vara intressant och trevligt. Babbla inte bort minutrarna med oviktigheter, som hur osäker du är på att prata så här, eller hur konstigt det känns. Nu är det du som är experten, sträck på dig och var stolt över att du har något att visa upp och berätta om!

 

Efterbearbetning
Gör ingen redigering. Ingen alls. Det är svårt att redigera och ett redigerat klipp kräver mycket planering där bilderna ska stämma överens med varandra och ljudet/pratet ska vara så luftigt att det inte blir fult och hackigt. Det är bättre att satsa på ett enda klipp, från början till slut. Gör heller ingen piffig titel som trillar ner från ena hörnet och snurrar i en spiral i glittriga färger eller liknande, det ser bara taffligt ut. Istället för att lägga information i klippet, så gör det där du publicerar det.

Om du absolut envisas med att klippa i materialet, satsa då på raka klipp (utan mixningar eller knäppa övergångar ur effektarkivet) likt de som många youtubers använder sig av i sina klipp. Där är det liksom en poäng att det är hackigt och uppstyckat, alla gör så.

Låt din viktigaste efterbearbetning vara att eventuellt justera starten och slutet så det inte kommer med några fulbilder eller harklingar.
Och glöm inte att döpa ditt klipp till något relevant och tydligt.

 

Publicering
Det finns en mängd plattformar där ditt klipp kan publiceras. Det är väldigt enkelt att ladda upp ett klipp på Facebook till exempel, i ditt eget flöde eller i någon grupp avsedd för de med samma intressen som du. Också plattformar som Instagram (dock bara med möjlighet att ladda upp 15 sekunders klipp) och Twitter har den möjligheten. Och så kan du förstås skapa en egen Youtube-kanal. Det är mycket enkelt.

Glöm inte att skriva en liten presentation av ditt innehåll så att den som läser om klippet i en beskrivning eller presentation vet vad det handlar om. Det är en fin service. Skriv gärna också var tittaren/läsaren kan hitta mer info, om de skulle gilla det de ser. Kanske en länk till blogg eller Facebook-sida.

Ibland finns möjlighet att skicka in klipp till sajter och projekt som drivs av ett företag eller organisation. Det är ett kul sätt att visa upp grejer på. Men tänk på att du då lämnat ifrån dig möjligheten att styra över ditt eget material. Företaget eller organisationen har (oftast) rätt att använda det som sitt eget och det kan dyka upp där du minst anar det, utan att du har rätt att bestämma vad du tycker är lämpligt eller inte.

 

Tänk på att
De som delar samma intresse som du älskar nördiga klipp där du delar med dig av tips om sånt som funkar hos dig, oavsett om det handlar om matlagning, trädgård, akvarellmålning eller utställningskatter. Du behöver inte alls göra något stort och väldigt, som ett helt tv-program, för att det ska vara intressant. Några korta härliga sekunder med det du brinner för allra mest är precis vad vi vill se! Och det är också det du kommer tycka mest om att göra. Inget är så kul som att se eller höra en hängiven person berätta om något, nästan oavsett vad.

Det är jätteroligt att göra små videoklipp! Och mobiltelefonen är en enorm resurs som både gammal och ung kan använda. Så använd den! Våga spela in och dela. Be om feedback. Gör nya klipp. Utvecklas. Titta på andra. Apa efter. Och ha kul!

Vi har en Facebookgrupp som heter Gröna Trädgårdsklipp och här längtar vi jättemycket efter att se små filmsnuttar från odlare och trädgårdsnördar. Och vänta för guds skull inte till sommaren innan du delar nåt - det är ju nu vi behöver alla knepen för att lyckas med våra förkultiveringar och planteringar. Hoppas vi ses där!

Mina klipp handlar förstås om trädgård. Jag filmar inte med mobilkameran, mest för att jag vill ha möjligheter rent inspelningsmässigt som mobilen inte erbjuder. Läs gärna här om hur jag gör mina inspelningar. Klippen hittar du på bloggens Play-sida samt på min Youtube-kanal.
/Sara Bäckmo

 

24. januari 2016