05. maj 2014

Fixa kanten på enkelt sätt


Snart prunkar rödblommande bondböna här, 5 maj 2014.
Den omöjliga plätten har varit föremål för mitt fokus idag. Den plätten är så omöjlig att jag varje år blir så glad då jag tagit hand om den att jag omöjligt kan undvara den. Omöjlig på flera sätt alltså.

Det här är en ca 15 meter lång remsa, ca 50 centimeter bred, mellan kornas glupska gap och hallonlandet. Prima jord i mitten, gräs och ogräs i beteshagen på ena sidan och hallonsnårets långa envisa rötter på den andra. 

Dessbättre blir arbetet med att ta hand om plätten lite mindre omöjligt varje år och idag gick det kanske till och med enkelt. Kanten är knepet. Mot kohagen skär jag kanten med spade eller kantspade två gånger om året. Därefter lyfter jag bort ogräsremsorna, skakar av jorden och lägger dinglande rötter och grönmassa på hallonsnåret där de får torka och återgå till jorden som gödsel. Mellan jordåsen och kohagen krafsar jag upp ett litet dike. Rötterna i hagens gräs torkar då de sträcker sig ut i luften och lämnar därmed min odlingsyta ifred. Ett enkelt knep som med fördel kan användas längs kanter i andra bäddar och rabatter. 

Att fixa kanten nu innan vårregnen kommit är en stor fördel. Jorden är lätt att lyfta, lätt att dra upp ogräs ur och lätt att skaka av rötterna. Efter skörd under hösten skär jag också kanten som en förberedelse inför våren. 

På ytan här har jag odlat solrosor, jordärtskockor och mängder av honungsfacelia (bild från 2013) tidigare år Längst ner i raden står i år jordärtskockor och i den övre halvan ska jag äntligen peta ner den vackra rödblommande bondbönan 'Crimson Flowered'. Blå snokört kommer att bädda in fötterna på både bondböna och jordärtskocka. 
/Sara Bäckmo 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *