10. mars 2021

Bukett från pallkrage
- direktsådda blommor -

Tänk vad många blommor en enda pallkrage kan leverera. Extra användbart och roligt blir det om blommorna är ämnade för att passa i bukett. Här är en av buketterna från min pallkrage.

Bukett med aster

Ännu en vacker bukett från min lilla trädgård. Den här gången är alla blommorna odlade i pallkrage. Foto: Ida Sjöö.

 

Vintern är en fin tid att drömma sig framåt med hjälp av minnen från förra sommaren. Det gör jag så gärna! I min lilla trädgård anlade jag en ny pallkrageodling förra året, varav en del av den var avsedd för blommor. Sådden gjorde sent, rakt ner i lådorna, men det blev ändå mycket att skörda. Några växter planterades också. Här ska jag visa dig en del av sommarskörden och buketten jag gjorde av dem. Om du vill se hur jag anlade odlingsplatsen och sådde växterna kan du läsa mer om det i länken nedan.

 

Läs mer: Odla sommarblommor i pallkrage

 

 

Bukett från pallkrage

Rött och rosa - klatschig kombination och extra läcker när blommorna kommer från egna trädgården! Foto: Ida Sjöö.

Sommarmalva som snittblomma

Det här är en vacker sommarmalva, i en sort som ger både rosa och vita blommor. Foto: Ida Sjöö.

Sommarmalva i bukett

Sommarmalva har knoppar som slår ut fint när de står i vas, det gör alltså inget om stjälken nästan bara har knoppar och inte så många blommor vid skörd. Foto: Ida Sjöö.

Sara binder bukett

Åhhhhhh! Jag längtar tills jag får hålla ett fång blommor i handen igen. Doften och känslan av ett levande färskt material och att få skapa av det. Jag blir glad! Foto: Ida Sjöö.

 

Grönt och blommigt

I min odling har jag uppskattat att ha riktigt mycket av vissa växter, så jag kan göra buketter som innehåller många stjälkar av en viss typ av växt. Men när sommarens första bukett från de två pallkragarna skulle göras var det principen få av många sorter som fick användas, snarare än många av få sorter. Det var lika kul det!

I pallkragarna hade jag sått korta rader av många olika slags växter, som lämpar sig för direktsådd och som dessutom hinner ge skörd av blommor på ganska kort tid (läs mer om det i inledande länktipset). Det blev en härlig mix av knoppar, blad och blommor i olika färger. Om jag får säga det själv blev det en riktig trädgårdsbukett - en av många från den här växtplatsen.

 

I buketten

  • amarant
  • aster
  • solros
  • dahlia
  • sommarmalva
  • blåklint
  • ringblomma
  • tandpetarsilja

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Spiralteknik

Jag tycker det är så roligt att göra buketter i spiralteknik. Då läggs alla stjälkarna så att de bildar en spiral. På det viset får stjälkarna fin plats, utan att knö ut varandra, och det är lätt att se varje blommig individ i buketten. Blommorna blir inte så ihoptryckta som om de bara läggs i en enda bunt.

 

Läs mer: Lär dig binda bukett i spiralteknik

 

Bukett med spiralbindning

Efter att buketten bundits ihop klipps stjälkarna i lagom längd. Det ser prydligt ut när spiralformen syns så här tydligt. Foto: Ida Sjöö.

Sara binder bukett

Med långa stjälkar på buketten kan det bli en maffig pjäs för en hög vas. Lyxigt att få plocka in! Foto: Ida Sjöö.

 

Många sommarblommor kan sås utomhus redan nu, det kan vara en fin pepp just när snön tinar! Rosenskära, blåklint, amarant, ringblommor och vallmo är exempel på sommarblommor som kan sås utomhus tidigt på våren, även om det är väldigt kallt i jorden. Det finns massor av läckra färger och sorter att välja mellan - det är bara att gå loss! Men glöm inte att gödsla ordentligt i din pallkrage först och se till att jorden förbättras innan du sår. Tips om hur du gör det finns att läsa i länken nedan.

 

Läs mer: Tips för att förbättra jorden i din pallkrage

 

Glöm inte att ange din e-postadress på min lista, så du får ett mail när jag publicerar nästa blogginlägg. Jag uppdaterar min blomblogg en gång i veckan ungefär och det är fiffigt att få ett mail som påminnelse då. Så slipper du kila in på bloggen och leta efter nytt. Prenumerera på mina blogginlägg här. Det är gratis och du kan när som helst säga upp utskicken. Du får inga andra mail från Skillnadens blommor än just tips om blogginlägg.

Många tack för att du läser!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *