Första sommarbuketten 2021

Kolla vilken maffig sommarbukett som jag satt ihop! Min trädgård bjuder på få blommor av varje sort nu - men som de imponerar tillsammans.

Sara med en sommarbukett på Berghem

Så otroligt somrig den här buketten blev! Basen är fem fina sommarblommor, och lite fluff. Foto: Ida Sjöö.

 

Vilken otroligt maffig blomsterkick jag fick igår! Första sprängfyllda sommarbuketten från trädgården sattes ihop. En timme under eken på berget, med ett urval av blommor jag plockat - så himla härligt! Jag är uppriktigt glad att jag lade lite tid förra sommaren på att öva göra buketter, det har jag stor användning av nu. Inte bara för egen del, utan också för att jag kan visa andra och förhoppningsvis inspirera till fler blommiga stunder. I det här inlägget vill jag bjussa på några av min kollega Ida Sjöös fina bilder av buketten och berätta lite om hur jag satt ihop den.

 

PRENUMERERA PÅ SKILLNADENS BLOMMOR TILL DIN MAIL

 

Sommarblommor till bukett

Hundkex, någon slags syra, bondpion och akleja. Foto: Ida Sjöö.

Löjtnantshjärtat har jag fått av vänner i inflyttningspresent när jag köpte min lilla frustuga. Så gullig! Foto: Ida Sjöö.

Sara binder bukett

Så här startar jag buketen: tre stjälkar som läggs omlott. Här använder jag stjälkar från svarta vinbär. Foto: Ida Sjöö.

Sara med en sommarbukett

Börjar den bli färdig? Det är svårt att sluta i tid, alltid något mer som kan få plats. Foto: Ida Sjöö.

 

Blommor i buketten

  • bondpion
  • ranunkel
  • löjtnantshjärta
  • prästkrage
  • ruta
  • hundkex
  • akleja
  • ormbunkar
  • svarta vinbär

 

De flesta blommor plockades dagen innan buketten gjordes och fick stå i en vas och dra åt sig vatten över natten. Om blommor plockas på dagen när det är väldigt varmt slokar de himla lätt och då är det svårare att göra en bukett.

I vanlig ordning hade jag plockat lite extra som jag hade med mig i reserv. Nån slags syra, röd trädgårsmålla och kattmynta kom inte till användning just idag.

 

Sara med ett fång blommor från trädgården

Foto: Ida Sjöö

Fluff att fylla ut bukett med

Foto: Ida Sjöö

Sara binder sommarbukett

Foto: Ida Sjöö

Spiralbunden sommarbukett

Foto: Ida Sjöö

 

Med stjälkar i spiral

Till sommarens första bukett har jag använt blommor med ganska smala stjälkar. Det blir massor av stjälkar i en rejäl bukett, också för att jag tycker det är så snyggt när det är massivt mycket. Då är det praktiskt att använda sig av spiralteknik för att binda buketten.

 

KOM I GÅNG MED SPIRALEN

Lägg tre stjälkar omlott i vänster hand. Håll med fingrarna om stället där stjälkarna möts. Lägg en ny stjälk på, där blomman pekar åt vänster och stjälken åt höger. Snurra buketten lite åt höger. Lägg på en ny stjälk som passar buketten. Fortsätt så tills buketten ser fin och klar ut.

 

När buketten binds i spiral är det lätt att justera blommor som hamnat fel och sätta till extra blommor om du tycker att något saknas. Om du vill följa med och se hur det funkar att binda en bukett kan du kolla videolänken nedan där jag visar.

 

Se mer: Lär dig göra fin bukett

 

Sara med en egen sommarbukett

Så kan man få sitta, nöjd och glad med sin bukett i trädgården. Bara en kopp te och en bit choklad som saknas! Foto: Ida Sjöö.

 

Sara med en sommarbukett

Jag är väldigt förtjust i det vilda och busiga som trädgårdens blommor ger, tillsammans med det vilda som växer runtomkring. Foto: Ida Sjöö.

Sara med en ranunkel till bukett

Äntligen en ranunkel! Detta är mitt livs första ranunkel, som skördats i tunnelväxthuset. Foto: Ida Sjöö.

 

Blomman på sista bilden är alltså en ranunkel. Det är första gången jag kan skörda en sådan hemma. Jag provade att odla dem förra året med, men då ruttnade alla knölarna. Så snopet. I år har jag odlat dem i samma typ av låda som jag odlar ärtskott i, för att minska risken att knölarna ligger i blöt jord. Det verkar ha funkat bra. Nu blommar de för fullt!

Hoppas du tyckte det var kul att se min bukett. Jag ska försöka göra en varje vecka och se lite hur utbudet av blommor förändras i trädgården under säsongen. Det är verkligen roligt! Om du vill se fler blommor, buketter och arrangemang som jag gjort, så tipsar jag om spellistan Skillnadens blommor på YouTube. Där kan du följa med när jag lär mig mer om blommor.

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

09. juni 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *