Frågor och svar om kinesisk salladskål - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frågor och svar om kinesisk salladskål

Kinesisk salladskål är en av höstens viktigaste och mest uppskattade grönsaker i vårt hushåll. En grönsak som är toppen att lära sig odla bra!

Köksträdgård med ståtlig ljusgrön salladskål mot bakgrund av rosa blommor.

I mitt land på berget står perfekt kinesisk salladskål och tronar.

 

Oj så roligt det var att få visa upp min kinesiska salladskål i helgen! Jag har lagt bilderna från Instagram här i blogginlägget om du missade. Många tror att kinesisk salladskål är ytterst krånglig att odla, men det är den inte. De gäller bara att ha kläm på hur den vill ha det för att trivas. Jag håller på att fila på en rejäl artikel om kinesisk salladskål, den kan du läsa senare i oktober på medlemssidorna. Men redan nu ville jag svara på några frågor om den här fina grönsaken, som dök upp på min Insta.

 

Sara sitter med nyskördad kinesisk salladskål i famnen.

Ett rejält tungt huvud av kinesisk salladskål. Minns dock inte vilken sort jag odlat i år.

 

Ett stort kålhuvud ligger på marken bredvid en skördekniv.

De yttre bladen må vara lite skadade av angrepp, men när dessa skalats bort är de inre bladen helt perfekta.

 

Sara står i höstkläder bredvid landet och håller kålhuvudet i famnen.

Stolt som en tupp bredvid min salladskål. Den odlas i min lilla köksträdgård på Berghem, bredvid kyrkan i Kalvsvik.

 

Dina plantor ser så fina ut, inga angrepp. Använder du Turex eller annat? 

Växter som växer tidigt och sent på säsongen drabbas inte lika mycket av angrepp. Sent på säsongen är inte kålfjärilar lika aktiva. Dessa plantor har vuxit under ett kålnät fram till början av oktober, det räcker. Det har varit en del tvestjärtar och snaskat, men de skadorna förstör inte plantorna så mycket som angrepp av sniglar och larver gör. Jag har inte använt Turex eller andra bekämpningsmedel.

 

Min salladskål knyter sig inte. Är det sorten (Bok Choi) som inte gör det, eller kan det vara något annat?

Min gissning är att kålen inte knutit sig för att den inte kommit dit i tillväxten än. Det tar lite tid. Dessa plantor sattes ut i landet sent i juli och skördas först nu. De hade kunnat skördas tidigt i september, men jag ville ha större huvuden och har låtit dem stå. På bilden nedan ser du kinesisk salladskål som såtts direkt på växtplatsen i augusti. Den har inte heller knutit sig, för att den är för liten.

 

Mindre plantor av salladskål med gröna blad.

Dessa plantor är sådda en månad senare än de jag skördar nu. De har alltså inte kommit lika långt i utvecklingen. Bladen är goda att äta, men har inte lika biffiga bladnerver som då huvudet knutit sig.

 

Hur förvarar du kinesisk salladskål efter skörd?

I första hand skördar vi och äter upp skörden direkt. Därför är det viktigt att odla lagom mycket, så man inte drunknar i skörd. Salladskål håller sig färsk och fin i lagom svalt utrymme ett tag efter skörd. Se dock till att det inte blir för kallt. Och, som med all kål, behåll gärna så mycket av de yttre bladen som möjligt efter skörd om du ska lagra den en tid. Då hålls huvudet inuti färskt och fint.

 

Äter du den färsk, eller tillagar?

Vi äter nästan all salladskål färsk, strimlad. Barnen tycker det är gott. Själv tycker jag också om större blad som steks och brukar äta det till lunch. Jag har också fermenterat en del.

 

Gör du egen kimchi?

Ja. Förra året gjorde jag dock så mycket att jag inte behöver göra någon ny i år. Kimchi passar inte så bra till vår vardagsmat, så det går inte åt så mycket.

 


Bli gärna medlem på min sajt så du kan läsa mer om salladskål snart. Som medlem får du längre artiklar, videos och tillgång till vår medlemsgrupp på Facebook. Just nu bjussar jag på en nedladdningsbar såkalender till alla som blir medlemmar. Det finns ingen bindningstsid för medlemskapet, så passa gärna på att testa. Läs mer om medlemskapet nedan.

 

Läs mer: Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Salladskålen jag skördade i helgen har blivit grönsallad till två måltider än så länge. Det var ett ganska stort kålhuvud, dock har jag inte vägt det. Gissa hur mycket vi ätit?

 

Det är lätt att känna sig lyckad med den här skörden, särskilt som det står kanske femton till totalt i mina land och väntar på skörd.

 

Bara en fjärdedel har ätits upp än så länge. Men då äter vi ju också en del andra grönsaker till maten, utöver kålen. Salladskål kan bli rejält stor och räcker med andra ord länge. I vår familj har det kommit att bli en av höstens viktigaste grönsaker. De två senaste åren har jag inte odlat lika mycket vanlig sallat på hösten. Barnen äter mer salladskål!
/Sara Bäckmo

 

 

 

05. oktober 2020