Frysa citroner och citronskal - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frysa citroner och citronskal

Kan man frysa citroner? Absolut! Dessutom kan du frysa citronskalen som du pressat saft ur eller använt på annat sätt. De blir en fin grund i marmelad.

Ett fat med citronskal

Använda citronskal är en fin grund till god citronmarmelad.

 

Nu har jag äntligen gjort mitt storkok av citronmarmelad! Jag har väntat så på rätt tillfälle. En höstruskig dag när kokspisen spred värme i köket och ulltofflorna var på - då var det dags.

I somras köpte jag 6 kilo ekologiska citroner från CrowdFarming, lagom till att citronlemonad, flädersaft och diverse annat skulle tillagas. En fröjd att få hem så fina citroner! Fortfarande i slutet av oktober har jag frukter kvar, som lagrats fint i kylskåpet.

 

Läs mer: Citroner från CrowdFarming

 

Med en så stor och fin låda citroner, helt obesprutade, blev jag lite snål och förbjöd snabbt familjen att slänga ett endaste citronskal. Jag ville spara och få användning för den fina råvaran på alla sätt jag kunde. Under sommaren och hösten har jag fyllt upp stora påsar i frysen med citronskal i olika former.

 

Frysa citroner

Hela citroner kan med fördel frysas i klyftor eller skivor om du skulle råka på fina citroner och göra ett större inköp. Frys dem i påsar eller burkar. De blir lite sladdriga efter infrysningen och är inte lika fina att använda som färska, men de passar perfekt till matlagning och citronvatten. Plocka fram klyftor och låt tina i en kanna vatten.

Tänk på att tvätta citronerna innan du fryser in dem, särskilt om du inte köpt ekologiska.

 

Närbild på citronhalvor som pressats på citronsaft.

Det gör inget om skalen är helt färska, eller om de legat och dragit i sockerlösning till saft - de går bra att frysa ändå.

 

Frysa citronskal

Det är precis lika lätt att frysa citronskal som hela eller delade citroner. Det är ett fint sätt att få användning för en bra råvara - skalen är ju en otroligt smakrik del av citronen.

Jag använder bara ekologiska citroner i köket och sköljer dem innan användning, särskilt om jag vet att jag ska frysa skalen.

Citronerna vars skal jag fryser har först använt på olika sätt; pressat ur saften eller låtit skivad frukt ligga och dra i sockerblandningar till saft eller lemonad. En del frukt har jag också rivit av skalet fint till olika inläggningar, då har jag sparat resten av skalresterna till infrysning.

Efter att citronerna använts har jag helt enkelt langat ner dem i påsar, oavsett om de varit skivade, klyftade, halverade eller legat blötlagda. Påsarna har fyllts upp i frysen efterhand med skal huller om buller.

När citronerna ska användas är det bara att plocka fram dem ur frysen och tina i en bunke. Doften av ljuvlig citron fyller hela köket! Citronskalen är lite sliskiga men inte alls läskiga i konsistensen. Helt perfekta till marmeladkok. De har hackats hjälpligt i matberedaren innan koket. Receptet på min skalmarmelad kommer snart här på bloggen.

 

En papplåda med citroner bredvid några sommarblommor.

Inget onödigt plast eller liknande runt de här citronerna. De kommer i en pappkartong och inte en enda är skrynklig, ful i skalet eller halvmöglig. Tusen gånger finare än de som köps i butik!

 

I jul får vi hem 15 kilo apelsiner från CrowdFarming och jag tänker absolut fortsätta att köpa citrusfrukter på det här sättet. Jag har fått många frågor på Instagram om hur det funkat att köpa och jag har bara gott att säga om det här systemet. Citronerna från kartongen jag köpte är de bästa jag någonsin käkat här i Sverige - de slår butikernas med hästlängder. Att jag dessutom kunnat lagra dem i många månader är toppen! Läs mer om citronerna i länken överst i inlägget.

Min jätteladdning med marmelad kommer att bunkras till nästa års öppen trädgård. Ni har frågat om datumen för de tillfällena. Om allt går som jag önskar hoppas jag kunna ha öppen trädgård en gång per månad under maj-september. Datumen kommer att släppas i början av nästa år. Hoppas ni är många som vill komma och hälsa på mig då!
/Sara Bäckmo

29. oktober 2019