12. juli 2020

Full rulle i trädgården

Helg! Jag har varit ledig några dagar och gjort sommargrejer. Här är en kort rapport, med lista över grönsakerna jag sådde igår, lördag.

Bild från en köksträdgård med en gång i mitten.

Min köksträdgård har knappt en enda blomma i år. Mycket har sniglarna ätit upp och annat är så sent att de knappt hunnit sätta knopp. Blickfång av dahlia, tobak och solrosor syns ännu inte.

 

I juli är min man Philip ledig från jobbet, men jag jobbar som vanligt. Med några justeringar. Istället för att jobba halvdagar har jag knött ihop arbetsdagarna och jobbar 2,5 dagar i veckan och är ledig resten av tiden med familjen. Det är härligt! Och ovanligt. I augusti ska jag vara ledig en vecka, men mer semester än så blir det inte för min del.

När vi är lediga tillsammans försöker vi att göra något allihopa varje dag. Just nu har vårt yngsta barn lärt sig cykla som en riktig stjärna, vilket gör att vi varje dag cyklar en rejäl runda. Annars står bad högt på listorna, men nu är det så himla kallt att bad inte är med i planerna alls.

Utöver att göra grejer tillsammans ser vi också till att ha tid att göra sånt vi gillar var och en för sig. Philip vill läsa och tänka. Jag vill odla och snickra. Det är en bra kombo. Oftast brukar Philip ta hand om innesysslorna, medan jag är ute. Det ger honom tid att filosofera över sakernas tillstånd och jag kan röja omkring ohejdat mycket utan att störa allt för mycket med sjuhundra idéer och saker vi bara måååååååååste göra, ha ha. Barnen cyklar, bygger, leker och pysslar. Om några dagar ska vi åka till Skåne på en dagsutflykt, men i övrigt är vi mest hemma. Det är det vi gillar mest.

 

Nya projekt och planer

Du som följer mig på Instagram vet att jag håller på att bygga odlingslådor, portaler, staket och växthus. Allt för att foga samman mina kvarter på framsidan av huset. Det är något jag drömt om att göra i tio år. Jag ska skriva mer om det nästa vecka, tänkte jag. Du ser ett av projekten skymta på bilden ovan.

Något jag älskar att göra vid den här tiden på året är att sitta och glo på vissa valda delar av trädgården. Alla större projekt jag tagit mig för börjar så. Jag på en stol. Titta, titta, titta. Så småningom tar en plan form. Just nu vrider och vänder jag på brädor i mitt inre och listar ut hur det kommande växthuset ska bli, hur detaljerna ska fogas samman.

När jag tänker tillbaka på de senaste tio åren, då jag odlat så intensivt i köksträdgården, har alla somrar haft en kort period då jag för en stund ägnat mig åt nåt annat. Det brukar inträffa när en del av sommarsådderna är gjorda och landen är så fulla av grönt att vi först måste äta upp något innan jag kan börja plantera ut eller så något nytt i landen. Under den tiden gjorde jag till exempel mitt nya blomsterkvarter förra året.

 

Här bakom cykelstaketet har jag planterat dahlior jag fått från byns handelsträdgård. De är i vanliga fall otroligt pampiga och högvuxna, men just nu når de inte ens över cykelhjulen...

 

Ett rött hus med köksträdgård framför.

På håll är köksträdgården en grön matta. Jag har inte haft några stora planer hemma för året, nu när vi fortfarande renoverar och allt. Har också lyckats hålla mig till min plan om att inte odla så många sorter av varje grönsak.

 

Nya sådder

Igår kväll gjorde jag en sådd i rekordfart, innan kvällsmyset. Ni undrade vad jag sått. Här är listan. Det är enbart fröer från min frökollektion Så året runt och sorter som varit med, eller snart är med i min såkalender för juli månad, som du kan följa som medlem på sarabackmo.se.

 • rödbeta
 • sallat
 • komatsuma
 • salladslök
 • kinesisk salladskål
 • kailaan/kinesisk broccoli
 • majrova
 • persilja
 • sibirisk bladraps
 • nyzeeländsk spenat
 • kålrabbi
 • mangold
 • purpurkål

Om du vill veta mer om hur du kan så de olika grönsakerna nu på sommaren kan du följa Såkalendern under juli som medlem. Det kostar 79 kr/månad att vara medlem på min sajt. Det finns ingen bindningstid så du får gärna gå med och prova en månad och se om du tycker det är kul.

 

Läs mer om medlemskapet här

 

Idag, söndag, bygger jag vidare på mitt staket och ska dessutom skörda en gigantisk blomkål. Jag älskar stuvad blomkål, men tänkte att dagens skörd ska få bli en god soppa tillsammans med hembakt bröd. Om jag har tid ska jag också skörda bondbönor och göra en läcker röra till mackorna. Bondbönröra är ett av det godaste pålägget jag vet.

Du ska få en bättre genomgång av min köksträdgård och vad som växer i den senare. Hoppas du har en härlig söndag!
/Sara Bäckmo

3 svar till “Full rulle i trädgården”

 1. Marie Bengtsson skriver:

  Hej. Undrar hur du bearbetar jorden inför den andra så omgången? Vad gödslar du med?
  Mvh Marie i Mörrum

 2. moja31212 skriver:

  Hej Hur gör du röran av bondbönor? Jag har bara ätit dom kokta. Kunde vara kul att prova nåt nytt.

 3. B skriver:

  Hej!
  Det låter mysigt!
  Jag har följt dig länge och i år hade jag tänkt göra som du, odla kål och skörda blad lite då och då. Döm om min förvåning när allting smakar gräs. Svartkål, grönkål, vitkål, allt smakar gräs. Jag vet ju hur det ska smaka, jag köper ju det i butiken annars. Konstigt. Nu får de växa klart och hoppas de ” mognat”. Morötterna smakar iallafall morot och dillen smakar dill..
  Ha en fin dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *