Åtta fina kycklingar | Skillnadens trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Glad midsommar med kycklingar

Lagom till midsommarveckan tittade de efterlängtade dunbollarna ut. Åtta fina kycklingar. Och fler blir det.

Tycker själv att det var ganska bra utdelning. Av tolv ägg kläcktes alla de åtta jag behöll då jag lyste dem efter tio dagar. Att lysa ägg är jätteroligt. Tio dagar efter jag lagt äggen under hönan sätter jag äggen på en stark lampa, i ett mörkt utrymme. Då syns tydligt vilka ägg som är befruktade och inte. Ägg med kyckling i är mörka, syns knappt något ljus genom ägget. Tvärtom med obefruktade ägg, där lyser ljuset igenom. Jag behåller de befruktade äggen och kastar de andra.

Kycklingar i en korg.

Det är en stor kochin som legat på äggen så jag valde att lägga under ganska många. Det har varit stört omöjligt att få henne att ligga på äggen där jag velat ha henne, så hon fick ligga kvar i värpredet tills de två första kläcktes i början av veckan. Då flyttade jag henne till lilla kycklinglådan och där kom så resten natten mot onsdag.

Barn gosar med kyckling.

Förhoppningsvis blir nu kycklingarna av större modell. Äggen är alla från kochin eller blommehöns, med en kochintupp som pappa. Nu ska de få växa till sig. En eller två hönor behåller jag, resten åker i grytan. Det känns grymt att behöva prata om det inför barnen, men det måste finnas med naturligt redan från början. Det är också därför barnen har egna goshöns, så vi lättare kan se på djuren med rätt ögon.

Kycklingar i en korg,

Nu har jag en dvärgkochin som ligger på ytterligare åtta ägg och jag hoppas att ännu en väljer att lägga sig snart. Jag skulle vilja ha uppåt tjugo ätkycklingar kläckta under sommaren för att ha lite marginal.

Jag har valt att ha hönsrasen kochin bland annat för att det är en stor fågel. Den värper inte så bra, men ger i gengäld mycket kött. En tupp kan väga fem kilo som fullvuxen, vilket skulle ge oss många måltider på en fågel. Tillsammans med hemodlade grönsaker blir det riktigt bra mat. Fantastiskt att kunna framställa jättefint kycklingkött på den egna tomten och dessutom få både ägg och gödsel. Jag är glad att jag blev hönsägare!
/Sara Bäckmo

18. juni 2015

3 svar till “Glad midsommar med kycklingar”

 1. Erica Lindblom skriver:

  Jag tycker det är jättebra att barn lär sig var maten kommer ifrån. Man kan inte hålla på och gosa med alla djur och sedan inte äta dem. Lär man dem detta som en naturlig del av livet vet de skillnaden.
  Det är jättekul att följa din blogg och läsa om hur ni har det. Jag önskar att jag hade mer plats i min trädgård för odling, men jag har ett trädgårdsland där jag tryckt in så mycket det går, egen kompost och bärbuskar. Älskar att ta till vara så mycket det bara går och så vet man vad man får i sig (och framför allt vad man inte får i sig). Älskar också att se barnen sitta i trädgårdslandet och smaska i sig så mycket de bara kan!

 2. Maria skriver:

  Äter du hönorna oxå eller säljer dom? Vi hoppas på många tuppar vi har fått 10+7 kycklingar av våra minsta dvärghönor. Den stora la sig på 19 ägg men har bajsat ner så många att det inte blev så många. Hon har 6 ägg kvar nu.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Vi kommer att äta hönorna också, de vi inte vill behålla. Jag tar dock inga kycklingar från dvärghönsen, det blir inte så mycket mat. Vi har haft besök i hönshuset och har just nu bara fyra kycklingar kvar. Vederbörande knep också ett av äggen som en liten höna ligger på så nu är där bara fyra kvar. Hoppas att någon vill lägga sig snart igen. Vill helst ha en mammahöna till småttingarna istället för att kläcka i maskin. Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *