Glöm inte jordärtskockorna!

Det finns många som inte riktigt vet hur de kan användas och blir överraskade över hur viktiga de är i vår matlagning under våren. Jordärtskockor är en knagglig skatt!

Jordärtskockor skördade under vintern ligger på ett täcke av snö

 

Det finns ett uttryck i odlarvärlden som på engelska heter "the hungry gap". Det är några veckor, kanske månader, tidig vår när få saker finns att skörda. Risk för att gå hungrig med andra ord. Tänkte på det igår när jag delade både klipp och inlägg som andas en längtan om tidig skörd av potatis. Det finns ju faktiskt sätt att använda grönsaker på som gör den hungriga perioden lite kortare.

Jordärtskocka till exempel! En mycket användbar grönsak som finns i många, många trädgårdar.

I princip använder vi jordärtskocka som ersättare till potatis, på alla möjliga sätt utom till rätter där vi vill ha just kokat potatis och bara det. I grytor, gratänger, mos, soppor, ugnsbakade, pommes och en hel del annat passar det utmärkt att använda jordärtskockan som ersättare. Smaken är förstås inte som potatis, men väl mild och fin och mycket passande till det mesta. Kokt torsk med äggsås är jättegott till ett mos på jordärtskocka och lite potatis, liksom pannbiff och en massa andra grejer. I en mängd olika måltider kan vi helt skippa potatisen nu när förrådet börjar tryta och istället ersätta med andra rotsaker, varav jordärtskockan är en.

Tipsar här om taggen Jordärtskocka på bloggen där det finns både tips om hur jag odlar jordärtskockan, hur jag lagrar den i jorden under vintern och olika recept där vi flitigt använder knölarna. Så är du lyckligt lottad att ha några stånd jordärtskocka i landet - använd dem!

Många säger sig helst avstå jordärtskockorna eftersom de lätt får hela familjen rätt gasfylld. Hör du till den gruppen kan du med fördel prova att byta kokvatten på skockorna efter några minuter, det gör matupplevelsen mer angenäm. Ska knölarna ugnsbakas eller liknande går det fint att koka dem några minuter innan de åker in i ugnen också, just för att koka ur en del av ämnena som ger gaser i magen.
/Sara Bäckmo

10. mars 2016

18 svar till “Glöm inte jordärtskockorna!”

 1. Pergament skriver:

  Jag tycker jordärtskockor är supergoda bara som de är: råa. De är krispiga i konsistensen och nästan nötiga i smaken. Bekvämt att ha med sig till jobbet som tilltugg till matlådan.

 2. Caroline skriver:

  Hej! Kul att läsa och lära om allt du odlar!! Kan jag plantera jordärtskockor jag köper i mataffären? Eller var hittar jag dem jag ska plantera?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag undviker att plantera saker jag köpt i butik. De kan innehålla smittor som kan sätta sig i jorden och bli svåra att bli av med. Släng ut en fråga i någon av alla trädgårdsgrupper på FB. Det finns säkert någon i närheten som kan dela med sig, det är sällan brist på jordärtskockor hos den som har dem i trädgården. /Sara

 3. Marie Mårtensson skriver:

  Angående gaseriet som kan uppstå ?
  Jag upplever (och har sedan läst mig till) att de jordärtskockor som skördas innan vintern ger betydligt mer gaser än de som fått stå i landet under frost/tjäle och minusgrader. Slog mig just att borde det inte då hjälper att slänga in dem i frysen en vända? Och kan man frysa dem färska? 🙂

 4. Inger Nordström skriver:

  Hej, fick jordärtskocks-plantor av en granne förra året men de bara vissnade ner och försvann.
  Hur är bästa sättet att börja med odling ? När flyttar du om knölarna för att de ska stå o växa till sig ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jordärtskockor planteras gärna på våren. Då hinner plantorna växa till sig, bilda nya rotknölar som sedan kan skördas nästa vinter och planteras om nästa vår. Nu är en bra tid att både skörda och plantera om. /Sara

 5. Signe skriver:

  Jordärtskockor är mumma för våra goda tarmbakterier visar ny forskning. Jag tar upp både på hösten och våren. Och de kan sättas både höst och vår. Knölarna växer mest på senhösten.

 6. Kitty skriver:

  Jag älskar jordärtskocka och ska få knölar av än kollega till våren. Äntligen ska jag få odla dem själv! Tyvärr hör jag till "gas-gruppen" vilket är så synd, för de är ju så goda.

  PS. Var just och hämtade ut ett paket från posten. Din bok har nu landat på mitt köksbord!!! Oj vad här ska läsas i helgen! Kanske kommer det en liten recension på bloggen efteråt... 😉
  /Kitty

 7. Åsa skriver:

  Ett tips för lättare skalning är dessutom att koka en liten stund och sedan lägga i kallvatten. Då kan man skala dem likt mandlar sedan. Mitt tangentbord fungerar väldigt dåligt på din sida sedan en tid tillbaka, någon aning om varför?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oj, att tangentbordet lägger av har jag inte hört om. Det låter mer som om det är något fel med själva tangentbordet, annars skulle ju sidan ladda konstigt eller så. Skickar vidare frågan till Land. Hälsningar Sara

 8. Charlotte skriver:

  Tack Sara för tipset att koka och byta vatten för att minska problem med gaserna! Det måste jag prova! Jag lagade jättegod jordärtskockssoppa i måndags och min 11-åring som glatt åt tre stora portioner. Men, han var inte glad i mig när han kom hem från skolan igår och han deklarerade att aldrig mer skall äta jordärtskockor.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi hi. Nej, och det är svårt att säga i efterhand att du har en supermetod för att åtgärda problemen nästa gång du gör soppan =) Hoppas han vågar smaka igen så småningom. /Sara

 9. Lena nilsson skriver:

  Bikarbonat det kanske är en lösning. Lägg en udd i soppan. Så gör jag när jag kokar ärtsoppa.

 10. Sia Haij skriver:

  En gnutta fänkål brukar avhjälpa en del gasproblem tycker jag, den färska knölen brukar inte bli så dominant i smaken om den blandas med andra saker. Fröna smakar mer, men kanske kan det passa att blanda i salladen?

 11. Karin skriver:

  Hej! Hur påverkas jordärtskockorna om man klipper ner plantorna under sommaren? Satte några i höstas och inser nu att de kanske kommer skugga ett annat land om de blir för höga. Tänkte att man kanske bara kunde klippa ner dem lite, men vill ju inte ha mindre skörd. Eller kanske de ger mer kraft åt knölarna om de klipps?

  • Sara Bäckmo skriver:

   De påverkas mer än man tror. Jordärtskockorna, alltså knölarna, växer mest på hösten. Om plantan då måste växa upp nya stänglar tar det mycket kraft. Inte klippa alltså!

 12. Kristina skriver:

  Nu är vi i september 18 sep. Är det dumt att lägga på gödslande hö nu så nära vintern? Skockorna ser ut att växa ännu o börjat blomma just. Eller ska jag spara höet till ngt annat ? / Kristina

 13. Lotten skriver:

  Hej, jag har precis grävt upp en av mina bortglömda skockor och där var förstås massor av nya knölar. Planterar om en del men har inte plats för allt. Kan man äta skockor som redan grott? Funderar också på om jag kan förvälla och frysa in?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *