Stäng menyn

God Jul från Sara!

Jul 2021 står för dörren. Barnen har äntligen jullov och föräldrarna har skapat lite ledigt i kalendern, samtidigt som en uppskattad vinter ramar in julförberedelserna.

Sara med grönkål

Vi har gnistrande kallt dagarna innan jul och till och från snöar det också. Lycka! Foto: Ida Sjöö.

 

I år är rött familjens ledord i julförberedelserna. Vi har slagit på stort och gjort en jul-grotta i vardagsrummet, med ny-sydda lååååånga röda julgardiner, massor av röda julstjärnor i krukor, amaryllis och hyacinter, det enorma lapptäcket i rött över soffan och och julduk och julkjolar och röda ljus. Här sitter jag i röda tofflor, dessutom, och ser några ensamma snöflingor singla ner i morgonluften utanför de spröjsade fönstren. Så mysigt.

Den här veckan har jag dragit ner lite på jobb för att julmysa med familjen. Philip är också ledig. Det är våra bästa dagar, när vi susar omkring i hemmakläder och pysslar med grejer. Även om ambitionen är att göra lite lagom av allt har jag svårt att skala bort våra traditionella julpyssel och förberedelse av julmat.

Det här är vår familjs bästa högtid - vi älskar jul! Vi är hyfsat återhållsamma med det mesta under året, men till jul älskar vi att ha massor av hemgjorda kakor och godis, julmat och inte minst julklappar. Relevanta, rimliga och önskade julklappar till fyra förväntansfulla barn och två nästan lika förväntansfulla föräldrar.

I år har vi infört en ny rutin; alla fyra barn har enligt lottning fått köpa varsin julklapp till ett av syskonen för 200 kronor. Jag älskar att ge julklappar till våra barn! Och att få dem. Jag har önskat mig saker som barnen gjort själva, samt en värmare till tekannan så teet hålls varmt medan jag stickar. Ofta köper jag en julklapp till mig själv, men den här hösten har jag tjuvstartat med ny kappa och nya skor i förväg.

 

Kål till julbordet

Grönkålen är skördad och blir till en fräsch grönkålssallad med apelsin och äpple till julbordet. Grönkål till långkål har jag i frysen. Foto: Ida Sjöö.

 

Maten som står på vårt julbord är väldigt traditionell och inget som sticker ut särskilt. Mer av sånt alla gillar och mindre av annat. Jag gravar lax, gör min mammas Jansson, kokar skinka, grönkålssallad, farmors långkål och rödkål och doppebröd och sillabröd och lite sånt. I år gör jag också korv tillsammans med barnen, enligt recept från min mamma.

Bland alla gottegrejer ser jag mest fram emot att göra marmeladgodis av en stor påse svarta vinbär i frysen som jag velat bli av med länge. Hemkokta marmeladkuber rullade i socker! Och av resterna blir det hemkokt vinbärsglögg. Fullträff!

 

Jag önskar alla mina läsare en God Jul med mycket kärlek och värme! Den 26 december presenterar jag en nyhet här på bloggen och hoppas ni är nyfikna på att höra om vad som är på gång.

Ta hand om er i stugorna och njut av julen!
/Sara Bäckmo

22. december 2021