07. april 2014

Gräv en djupbädd

En djupbädd är en fantastisk odlingsplats. De är så roliga att arbeta med eftersom jag på förhand vet att allt jag sår eller planterar där kommer att ge kanonskörd. 

A raised bed with deep soil.

A raised bed with deep soil, created in my garden 2012.

De är precis som det låter, djupa bäddar. Om jag sticker en pinne genom jorden kommer jag ca 70 cm ned utan att använda någon större kraft. I bäddarna lagras fukten fint under säsongen, särskilt om jag täckodlar, och eftersom jag matar bädden ordentligt varje säsong finns här gott om näring. Dessutom ligger bäddarna väl skyddade från vind i en solig del av köksträdgården – idealiskt för tidig sådd och tidig skörd.

Det är roligt att anlägga djupbäddar. Jag har gjort mina under hösten då jag tyckt att det funnits tid. Innan jag startat har jag samlat mängder av organiskt material i högar bredvid den aktuella platsen.

 

 

Så här gör jag

Mina bäddar är 120 centimeter breda och ca 3 och 9 meter långa. Innan jag börjar gräva märker jag ut bädden med hjälp av pinnar med snöre emellan, eller höftar mot en intilliggande bädd. Därefter skär jag med hjälp av spade längs kanterna av bädden för att förenkla själva grävningen.

Grävningen görs genom att jag börjar vid ena kortändan och gräver upp en rad (längs den korta änden av bädden) med jord som jag lägger i en skottkärra. Jag gräver ungefär två spadtag djupt.

I hålet lägger jag sedan så mycket organiskt material jag kan, gärna upp till markytan. Sedan fortsäter jag med nästa rad (fortfarande längs korta änden, fast ett snäpp nedanför den förra grävda raden). Gräver upp jord, som jag sedan lägger på föregående rad och dess innehåll med organiskt material. Och sedan nästa rad. Och nästa, tills hela bädden är grävd.

På detta sätt får jag en bädd som är både upphöjd och djupt grävd, där växternas rötter har lätt att utvecklas i den porösa jorden. Dessutom är bädden väl gödslad med mängder av godsaker för maskar och insekter.

 

Fortsätter gräva om

Kommande vår odlar jag på bädden. Och till hösten efter skörden gräver jag ett dike, så djupt jag kan, mitt i bädden. Här matar jag jorden med så mycket organiskt material jag hare över. Krattar sedan över jorden och låter småkrypen sköta nedbrytningen under vintern.

 

 

Våren efter gräver jag ett dike på kortsidan, enligt metoden för den allra första grävningen då bädden anlades,  och vänder ner kommande rad i den. Nu gräver jag dock bara ett spadtag och matar inte jorden fullt lika mycket som vid anläggningen.

 

 

 

Så ser arbetet ut med bädden ut nu, gräva om den på våren och mata den i mittendiket på hösten. Det är alltså ingen ”extern” jord tillförd för att få upp ytan, den är bara matad med diverse.

Saker som passar att komposteras i bädden är all typ av material från köksträdgården, löv, nedklippta perenner, överbliven hästskit, gräsklipp, kompost etc. Allt blir finaste jord, och det snabbt!

Det går fint att låta bäddarna vila från grävning ett år eller två, den håller sig lucker och fin lång tid, så länge inga träd växer in sina rötter.

 

En odlingsbädd täckt med ett tjockt lager fårull. En jättestor svart hund sitter bredvid och tittar.

Bädden är superfluffig med den nya ullen på. Bild från försommar 2018.

 

Bilden överst i inlägget är från sensommaren 2012 då jag nyss anlade en djupbädd längs stenmuren. Samma bädd ses i bilden ovan, nyss täckt med ull i täckodling.
/Sara Bäckmo

9 svar till “Gräv en djupbädd”

 1. Anonymous skriver:

  Hej Sara!
  Vad bra du berättar hur du gör ,jättefina tips får jag av dig .
  Odlingsfilmsnuttarna mycket bra!
  Ha det bra i trädgården men akta ryggen det är tungt med trädgårdsjobb.
  Bästa hälsningar Gerd Johansson
  Årsta Havsbad

 2. Anonymous skriver:

  Tusen tack för ditt svar på min fråga om nyzeeländsk spenat häromdagen. Nu kommer nästa fråga:
  Jag har nyligen fått tillträde till en sedan länge obrukad odlingslott. Det är alltså en öppen plätt utan något vindskydd eller liknande men med bra sol. Första uppgiften jag gett mig själv är att gräva några djupbäddar. Frågan är, ska jag lägga dem i öst-västlig riktning eller nord-sydlig? Är det bäst att göra korta rader på tvärsen eller ska man göra långa på längden av bädden?
  Med vänlig hälsning,
  M

 3. Helene skriver:

  Skulle vara spännande att få se en grov skiss över hur din trädgård är anlagd.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det kommer i boken. Har inte listat ut hur jag ska kunna göra det begripligt i en liten bild på bloggen. Stora delar av trädgården är förresten inte "anlagd" alls... =) Hälsningar Sara

 4. kat skriver:

  Vad jag inte har listat ut är hur jag ska gräva i bädden när den väl är anlagd. Jag vill ju inte trampa i den och trycka ner all lucker jord... Hur bär du dig åt för att gräva diket, eller gräva om ordentligt på våren? Jag har dessutom en sarg runt bädden...

 5. Nanna Svensson skriver:

  Hej Sara,
  jag har precis hittat din ”Skillnadens av Sara Bäckmo” ☺️

  Nybörjare är jag och har en enda plats där jag skulle kunna odla. Denna platsen är proppfull med parksallat.
  Kan jag göra en djupnads där ändå eller ska jag göra en täckodling först?

  Tack för allt fint du gör och delar med dig av ?
  Varma hälsningar
  Nanna

 6. IGMR skriver:

  Hej Sara och tack för all inspiration och alla guider. Hur ser du på att mata djupbädden även vid vårgrävningen. Vi har ingen kompost och har en hel del växtmaterial att bli av med även på våren. Jag brukar alltså mata bädden även då - tankar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *