Varför, varför satte jag hallonen här? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varför, varför satte jag hallonen här?

Minsta lilla rottråd bär på möjligheten att skjuta en ny planta. Förbannat. De är överallt. IOch jag önskar så att någon sagt till mig att det var rent ut sagt korkat att sätta hallon i grönsaksodlingen.

Skillnadens Trädgård

Jag är så evinnerligt trött på hallon. Nu är de flyttade, men jag kommer att leva med konsekvenserna av beslutet att odla hallon i köksträdgården i många år framöver.

Många kraftuttryck har passerat sedan jag planterade dem här under hösten 2011. Jag önskar så att någon sagt till mig att det var rent ut sagt korkat att sätta hallon i grönsaksodlingen. Gör inte samma misstag du. Och har du redan gjort det – gräv upp innan de hinner breda ut sig.

Varje år går jag helt bananas över skörden. Bären är urläckra och välbehövliga. Jag sköter hallonen som vore de små bebisar och blir rikligt belönad. De ger så fina bär. Men plantor som trivs är väldigt livskraftiga och det har jag fått erfara.

I köksträdgården har det alltså stått ett tjugotal plantor som en avgränsning mellan grönsaksbäddar och kohage. En gång mellan hallon och grönsaker trodde jag i min enfald skulle hindra hallonen från att sprida sig.

Icke.

Den fina, täckodlade, luckra jorden på andra sidan gången var mumma för hallonen. De sökte sig dit och flera meter in i bäddarna. Här var det lätt att breda ut sig, det fanns gott om plats och näring, så varför låta bli. Alltså har jag kraftiga hallonrötter i intilliggande bäddar och förstås också i den långa bädd där hallonen tidigare stod.

 

Sara gräver

Jag gräver ur bäddarna där hallonen tidigare stått. En meter tar ungefär en timme att gräva, jag gör ett pass per dag.

 

Under hösten och vårvintern har jag grävt ur där hallonen stod innan flytten. Jag har dubbelgrävt och rensat bort varenda liten hallonrot jag kunnat hitta. Det är mycket svårt. Den minsta lilla rottråd bär på möjligheten att skjuta ett minimalt hallonskott som sedan växer sig stort. Och de är överallt. Efter flera säsonger med täckodling av hallonen är jorden fantastisk, men jag kommer inte att kunna odla någonting här som är flerårigt på länge. Varje år i flera år framöver kommer jag att behöva gräva ur bäddarna för att bli kvitt hallonen. I höst kommer jag att behöva lyfta bort duken över gångarna för att få bort så mycket rötter som möjligt. Och sen kommer jag att behöva gräva igenom bäddarna intill. Hallonen som spridit sig ut i kohagen kommer att fortsätta vara ett gissel och sprida sig in i landet igen.

 

Hallonskott

Minsta lilla hallonrot sätter nya skott som kommer att växa sig stora så småningom.

 

Läs gärna här om den nya växtplatsen:
Hallonen är flyttade

 

Odlingsbädd

Den långa bädden blir fin att odla grönsaker i kommande år, men måste varje år grävas ur för att få bort hallonen.

 

Nåväl. Nu är det som det är. Jag har en drygt tio meter lång bädd i underbart söderläge som är det första en ser av trädgården från grusvägen nedåt byn. Den kommer att vara välgrävd och lucker som sjutton under kommande år och rymma hur mycket grönsaker som helst.

 

Hallon

Hallonen är flyttade och växer i en sned och vind ställning enligt en princip jag ska berätta mer om i kommande inlägg.

 

Hallonen? Jo, de är flyttade och står mitt i gräsmattan på andra sidan av trädgårdens framsida. Säkert kommer de att vålla mig lika mycket bekymmer där, men istället för grönsaksbäddarna titta upp i perennlanden. Fördelen är att vi kan klippa runt bädden med gräsklippare och på så sätt minska arbetet något. Flytten innebar dock inte att hallonplantorna blev färre. Istället passade jag förstås på att dela plantor och föröka, samt göra en hel bädd med bara hösthallon. Jag älskar hallon – bara de håller sig ifrån grönsaksbäddarna.
/Sara Bäckmo

21. maj 2015

30 svar till “Varför, varför satte jag hallonen här?”

 1. Kristoffer skriver:

  Jag har hört att om du planterar nypon så hindrar de hallonen från att sprida sig!

 2. Kristoffer skriver:

  Jag har hört att om du planterar nypon så hindrar de hallonen från att sprida sig!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Där ser man, det har jag aldrig hört. Kanske värt att prova på en plats där det skulle funka. Hälsningar Sara

 3. Vilka sorter hallon har du?

 4. Vilka sorter hallon har du?

 5. Kerstin skriver:

  Jag läste en gång att det skulle vara så bra att odla hallon i hinkar för att slippa rotskott. Har du någon erfarenhet?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nix, ingen erfarenhet av det. Jag sköter om mina plantor som vore de bebisar och de blir stora och fina. Tror inte de skulle må så bra i hink, eller ge så stor skörd där. Hälsningar Sara

 6. Kerstin skriver:

  Jag läste en gång att det skulle vara så bra att odla hallon i hinkar för att slippa rotskott. Har du någon erfarenhet?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nix, ingen erfarenhet av det. Jag sköter om mina plantor som vore de bebisar och de blir stora och fina. Tror inte de skulle må så bra i hink, eller ge så stor skörd där. Hälsningar Sara

 7. MARIE BIRGERSSON skriver:

  Vi planerar att bygga ett litet trädgårdsland med bland annat pallkragar bredvid vårt gamla hallonland. Hallonlandet har stått på samma plats i över 20 år och jag upplever inte att det skickar upp några rotskott i större mängd.
  Platsen där vi planerar det nya landet har jag inte sett några rotskott alls på sen vi flyttade in.
  Bör jag ändå tänka om gällande placeringen?

  Mvh Marie

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag hade tänkt om. Problemet visade sig i mitt fall först när jorden en bit från hallonen blivit så härlig och fin att hallonen tyckte det var bättre att sprida sig dit än att pressa sig genom hård packad jord i annan riktning. Där jag har hallonen vilt växande i nedre delen av trädgården (där jag plockat och förökat upp till den mer ordnade planteringen) sprider de sig nästan inte alls. Men där är jorden belamrad med kvickrot, sten och annat och inte så fördelaktigt. I väl bearbetade bäddar med kanske 40-70 centimeter lucker jord sprider de sig så en blir galen! Hälsningar Sara

 8. MARIE BIRGERSSON skriver:

  Vi planerar att bygga ett litet trädgårdsland med bland annat pallkragar bredvid vårt gamla hallonland. Hallonlandet har stått på samma plats i över 20 år och jag upplever inte att det skickar upp några rotskott i större mängd.
  Platsen där vi planerar det nya landet har jag inte sett några rotskott alls på sen vi flyttade in.
  Bör jag ändå tänka om gällande placeringen?

  Mvh Marie

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag hade tänkt om. Problemet visade sig i mitt fall först när jorden en bit från hallonen blivit så härlig och fin att hallonen tyckte det var bättre att sprida sig dit än att pressa sig genom hård packad jord i annan riktning. Där jag har hallonen vilt växande i nedre delen av trädgården (där jag plockat och förökat upp till den mer ordnade planteringen) sprider de sig nästan inte alls. Men där är jorden belamrad med kvickrot, sten och annat och inte så fördelaktigt. I väl bearbetade bäddar med kanske 40-70 centimeter lucker jord sprider de sig så en blir galen! Hälsningar Sara

 9. Vendela skriver:

  Empirisk kunskap kan vara ack så tung att bära 😉

 10. Vendela skriver:

  Empirisk kunskap kan vara ack så tung att bära 😉

 11. Marion skriver:

  Hmm, har just planerat att sätta hallon 1-1,5 m från mina pallkragar med gräsmatta emellan. Borde kanske tänka om och i stället så mängder med blommor i den planerade täckodlingen. Frågan är bara var jag ska ha hallonen?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är alltid en bra fråga var hallonen ska växa... =) Men jag tror du gör helt rätt i att tänka om och inte sätta hallonen nära din odling, du kommer säkert att få problem annars. Lycka till! /Sara

 12. Marion skriver:

  Hmm, har just planerat att sätta hallon 1-1,5 m från mina pallkragar med gräsmatta emellan. Borde kanske tänka om och i stället så mängder med blommor i den planerade täckodlingen. Frågan är bara var jag ska ha hallonen?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är alltid en bra fråga var hallonen ska växa... =) Men jag tror du gör helt rätt i att tänka om och inte sätta hallonen nära din odling, du kommer säkert att få problem annars. Lycka till! /Sara

 13. Anna skriver:

  Jag gjorde samma misstag. Grävde två gropar och planterade vildhallon, nu har jag hallonskott i häggmispelhäcken, gruset och i odlingsbänkarna. Nästa sommar kommer de grävas upp och en plåt ska grävas ner runt dom...djupt ner i gropen. Hoppas det håller dom på plats, vill inte vara utan dom heller.

 14. Anna skriver:

  Jag gjorde samma misstag. Grävde två gropar och planterade vildhallon, nu har jag hallonskott i häggmispelhäcken, gruset och i odlingsbänkarna. Nästa sommar kommer de grävas upp och en plåt ska grävas ner runt dom...djupt ner i gropen. Hoppas det håller dom på plats, vill inte vara utan dom heller.

 15. Anna skriver:

  Jag gjorde samma misstag. Grävde två gropar och planterade vildhallon, nu har jag hallonskott i häggmispelhäcken, gruset och i odlingsbänkarna. Nästa sommar kommer de grävas upp och en plåt ska grävas ner runt dom...djupt ner i gropen. Hoppas det håller dom på plats, vill inte vara utan dom heller. Man lär så länge man lever =)

 16. Anna skriver:

  Jag gjorde samma misstag. Grävde två gropar och planterade vildhallon, nu har jag hallonskott i häggmispelhäcken, gruset och i odlingsbänkarna. Nästa sommar kommer de grävas upp och en plåt ska grävas ner runt dom...djupt ner i gropen. Hoppas det håller dom på plats, vill inte vara utan dom heller. Man lär så länge man lever =)

 17. Karin skriver:

  Där där hallonen alltså, vilken hatkärlek! Jag planerar att anlägga en köksträdgård nära mitt bärområde nu i vår. Tidigare ägare har inte skött hallonen så de hade spritt sig och växte överallt runt vinbärsbuskar. I höstas flyttade jag alla skott så de står ihop bättre, men säkerligen kvar en del rötter runt buskarna. Nu vill jag ha köksträdgården ca någon meter från vinbärsbuskarna (hallonskotten på andra sidan). Tror du det går att gräva mer plåtar/stenplattor eller liknande mot bärområdet för att hindra hallonen att invadera landet? I så fall, hur djupt behöver jag täcka?

 18. Karin skriver:

  Där där hallonen alltså, vilken hatkärlek! Jag planerar att anlägga en köksträdgård nära mitt bärområde nu i vår. Tidigare ägare har inte skött hallonen så de hade spritt sig och växte överallt runt vinbärsbuskar. I höstas flyttade jag alla skott så de står ihop bättre, men säkerligen kvar en del rötter runt buskarna. Nu vill jag ha köksträdgården ca någon meter från vinbärsbuskarna (hallonskotten på andra sidan). Tror du det går att gräva mer plåtar/stenplattor eller liknande mot bärområdet för att hindra hallonen att invadera landet? I så fall, hur djupt behöver jag täcka?

 19. Margareth Ohlsson skriver:

  Har hallon runt hönsgården!De blir välgödslade, småplantorna inne i hönsgården blir uppätna och plantorna utanför hallonhäcken blir bortklippta av gräsklipparen.
  Lättskött o ger rikligt med goda bär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *