Hur mycket täckmaterial?

Nu är det dags att bädda in delar av köksträdgården och lägga grunden till en bra täckodling nästa år. Men hur tjocka lager ska man täcka bäddarna med?

Bild på en odlingsbädd som täckts med löv.

Löv är en fin tillgång på hösten och funkar perfekt som översta täcke i täckodlingen.

 

En fråga som alltid dyker upp, nästan oavsett vilken tid på året det är, handlar om hur mycket täckmaterial som är lagom att lägga på landen. Ganska många som är nya med täckodling känner sig osäkra på hur mycket som är lagom och är också oroliga för att det ska bli fel om man lägger på för lite eller för mycket. Idag ska jag dela några tankar om det.

 

Läs mer: Jordanalys - Täckodlad jord är bäst!

 

Vad är täckodling?

Täckodling handlar alltså om att lägga organiska material, såsom löv, växtdelar, ensilage och gräsklipp, över jorden. Materialet omvandlas till ny jord med hjälp av maskar och mikroliv i marken. Jorden blir fylld av härlig mull, näring och fukt med hjälp av det nedbrutna materialet. Därtill minskar mängden ogräs och det finns inte heller något behov av att hålla på att gräva och vända på jorden, det sköter maskarna om.

Hösten är en jättebra tid för att både underhålla en redan påbörjad täckodling och att starta en från grunden. Om du vill börja täckodla ska du samla på dig gott om material till en större yta, eller börja täcka en liten yta efterhand. Jag kan göra ett separat inlägg senare med enkla tips för att komma igång.

Om du däremot redan har några land eller pallkragar som du provat att täcka på sommaren, så är hösten en mycket bra tid att mata täckodlingen inför vintern och nästa vår. På hösten finns massor av material som passar att använda i täckodlingen.

Tjocka lager

Jag föredrar att lägga på massor av material över landen. Ju mer jag lägger på desto mer näring och mull tillför jag jorden. Täckmaterialet isolerar också värmen i jorden (senare också kylan) och gör att maskarna kan arbeta längre in på senhösten och vintern. När det är fruset i delar av köksträdgården där jorden ligger bar, är det fortfarande gott om mask under täckmaterialet i bäddarna intill och de lever och frodas.

För att täckodlingen ska funka allra bäst tycker jag att tjocka lager av täckmaterial är att föredra. Jag lägger på 10-20 cm över jorden och något tunnare lager om det är en jord som redan har täckmaterial över sig sedan tidigare. Det är bra att komma ihåg att täckmaterialet sjunker ihop under vintermånaderna och inte alls kommer att vara lika fluffiga sedan.

 

Ett odlingskvarter täckt med vitgrå fårull.

Under det här täcket av fårull ligger både gräsklipp och halvförmultnade växtdelar. Ytterligare löv kommer att läggas på under hösten.

 

Tre tips

 • Lägg "fult" material underst, som gamla växtdelar eller grövre stockar och stjälkar. Täck med gräsklipp, löv, halm eller annat mer enhetligt material så syns inte röran under. Det ser väldigt snyggt ut!
 • För att inte materialet ska blåsa bort kan du lägga ett eller flera kompostgaller över bädden eller pallkragen, det håller löv, halm och annat på plats över jorden.
 • Om du är rädd för sniglar kan du låta täckmaterialet frysa till och sedan vända på hela kakan, eller lyfta det åt sidan en dag eller två. Då fryser snigelägg under täckmaterialet och förstörs.

 

Jag har en tydlig prioritering för min årliga höst-täckning. I första hand täcker jag nästa års kålland omsorgsfullt, i år med till exempel ull, gräsklipp, växtdelar och löv på toppen. Därefter täcker jag ytor där jag gissar att jag ska sätta ut större plantor till våren. Jag lämnar alltid en eller flera bäddar och pallkragar med bar jord, som jag krattar iordning och gödslar med till exempel bokashi eller nergrävd gräsklipp, till mina vintersådder. Dessa bäddar ska ligga i bra läge som är lätta att skydda, helst.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Mindre mängd täckmaterial

Det finns iakttagelser i täckodling om att också ett väldigt tunt lager med till exempel gräsklipp gör stor skillnad i hur fukt behålls i jorden och för att få lite extra näring i jorden. Och det är ju jättebra. En del tycker också att det är lättare att täckodla om det finns sniglar i trädgården, om täckmaterialet är tunt. Jag har också massor av sniglar, men tycker det funkar bäst att lassa på mycket material ändå. Om täckmaterialet ligger i ett tunt lager är det nämligen väldigt liten skillnad i hur mycket ogräs som får fäste i landet, och då måste jag hur som helst hålla på och rensa. Ogräsrensning är bland det mest arbetskrävande och det vill jag helst minimera.

Om du inte har möjlighet att samla ihop det som behövs till hela din odling, tycker jag att det är bäst att koncentrera täckodlingen till en mindre yta och täcka den rejält. Behåll övriga ytor med bar jord, som är betydligt lättare att rensa.

 

Närbild på löv som ligger över en odlingsbädd vid en stenmur.

Den svarta slangen som sticker ut mellan löven är en fuktslang. Den ligger kvar under hela vintern under det tjocka täckmateralet.

 

Så, om du frågar mig hur mycket täckmaterial du ska satsa på i höst så är mitt bästa tips att ösa på. Skulle du till våren vilja flytta en del för att du ändrat dina planer eller vill jobba på annat sätt så är det världens enklaste jobb.
/Sara Bäckmo

20. oktober 2019

13 svar till “Hur mycket täckmaterial?”

 1. Annika Isgar skriver:

  Hej!
  Vad händer sedan till våren när man vill så i det landet? Ett tjockt lager löv, växtdelar etc hinner ju inte bli jord över vintern. Gräver/fräser man ner täckmaterialet då? Eller kan man bara täckodla där man tänkt sätta ut plantor?
  Hälsningar Annika

  • Elisabeth skriver:

   Jag brukar antingen fösa undan täckmaterialet för att komma åt jorden under, eller lägga på några centimeter jord ovanpå och så där. Beror på vilken grönsak jag tänker så. Till exempel morötter vill jag så i djup jord så då makar jag undan täcket, men bladgrönsaker växer fint i ett tunnare jordlager med täckmaterial under. Potatis funkar bra att stoppa ner djupt i täckmaterialet, så det får kontakt med jorden och sedan bara fylla på med mer täckmaterial några gånger under säsongen.

   • Nadja Johansson skriver:

    Om jag redan sådde morötter och vitlök nu på hösten är det någon ide att täcka bäddar så att jorden ska berikas under vinter och sedan ta bort täckmaterial på våren så att morötter kan växa obehindrat, eller är det dumt ide? Jag menar om man ska fösa undan täckmaterialet på våren är det någon ide att lägga på den i första hand på hösten? Det kanske inte händer så mycket under vintertid?

 2. Maja-Lisa skriver:

  Hej! Är de några löv man ska akta sig för att lägga i täckodlingen? Min pappa sa att Eklöv tar lång tid att bryta ner och att de utsöndrar ämnen som är mindre bra. Vet du något om detta? Eller har min pappa hittar på detta?
  Tack för bra inlägg!
  /Maja-Lisa

  • Sara Bäckmo skriver:

   Både eklöv och boklöv tar lång tid på sig att förmultna. Jag använder gärna bägge, men blandar med annat material så det blir en bra mix i landet.

 3. Bianca skriver:

  Hej Sara!
  Hur ska man tänka om man odlar i bäddar med krage (en rektangel av brädor) eller i pallkragar. Blir den inte fulla till slut? Får man då gräva bort av jorden? Ska utöka min köksteädgård och har tänkt pallkragar till det. Har egenbyggda kragar till de stora bäddarna (1,2*7m). Men kanske får tänka om om jag ska täckodla?! Vi har massor av mördsrsniglar, så jag tycker det är lättare att hålla dem utanför bäddarna om jag kan skydda den med snigelkant eller eltrådar. Snigelkant på pallkragarna och el runt de egenbyggda.

 4. Michelle Ljungmark skriver:

  Hej Sara!
  Vi har just fått en kolonilott som var gräsmatta i våras. Täckodling låter så logiskt och bra MEN hur gör vi med ”Sjuka” plantor? Kan vi använda blad från gurka, squash och ärter som fått mjöldagg?

  Vissa säger att det är ok att lägga dessa på komposten, andra tycker de ska brännas. Hur gör du?

 5. Eva Olsson skriver:

  Hej!
  Har du prövat med tång och i så fall i vilket "lager" ska det helst ligga?

  • Ingeborg Margrethe Møller skriver:

   Ovenpå brændenælder lagde vi karton, læggekartofler, hestemøg, tang, græsklip og fyldte mere på i løbet af sommeren. Og det blev antastisk flotte kartofler. Det går fint at blande tang i lagene.

 6. Gitte Johansson skriver:

  Hur är det med pillöv i mina pallkragar odlingar?
  Kan man använda dem eller ska de tas bort från vår tomt?

 7. I sommar täckte jag tomatplantorna med ull, men gick potatisbladmögel pga potatis i trädgården. Behöver jag kasta ullen som varit under tomatplantor med potatisbladmögel eller kan den användas ännu på något sätt?

 8. Vera Rydberg skriver:

  Hej - vad gör fårullen frö nytta? Förmultnar det också eller ska dettas bort i vår?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *