Hydroponisk odling av tomater

Dags att skörda tomater! Inte så att vi kan frossa i dem än, men några varje dag åtminstone! Läs mer om hydroponisk odling av tomater här nedan.

Klasar med små röda tomater i hydroponisk odling.

Nu börjar tomaterna mogna i klasar på inomhusodlade tomaterna. Hydroponisk odling är ett superknep för att få fina tomater!

 

Flera av er hajade till inför mina nyskördade tomater tidigare i veckan. Vi åt årets första sallad med hemodlade tomater - nyskördade från sovrumsfönstret. Där växer sex små lågväxande plantor av sorten 'Maskota' och (tror jag) 'Cherry Falls'. Den senare har inte gett skörd än så jag är inte helt säker på om det är just den, eller en annan sort. Tidigare år har jag odlat Vilma med stor behållning inomhus. Nu testar jag hur det funkar med tomater i hydroponisk odling.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

Hydroponisk odling med tomatsticklingar

Plantorna är sticklingar från tomater jag sådde förra sommaren som ett test. Jag satte sticklingarna direkt i odlingspluggar från Nelson Garden som jag visat i några sammanhang tidigare. Det går snabbt för tomater att utveckla rötter från sticklingar och när de väl var rotade sattes de i de små korgarna som medföljer till den hydroponiska odlingslådan Harvy. Där har de stått sedan förra hösten. I vårt sovrumsfönster som vätter mot söder.

Helt ärligt har jag inte varit så snäll mot de här plantorna. De hade kunnat ge skörd långt, långt tidigare än så här. Men jag har inte gett dem någon växtbelysning förrän i början av året så de har fått klara sig bäst de kunnat. Det har gått bra hur som helst, visar det sig.

Två av sex plantor är stora nog att ge skörd nu, fyra mindre plantor har en bit kvar att växa. Smaken är kanonfin! Jag ska väl tillägga att jag inte alltid är så tålmodig och självklart skördat en och annan tomat lite väl tidigt. Men de som sitter kvar och mognar ordentligt är så himla söta och goda i smaken!

 

Fönster med en vit plastlåda med lock och sex tomatplantor som växer i hydroponisk odling.

Min smarta hydroponiska odling får lätt plats i ett fönster och rymmer totalt sex plantor.

 

Närbild på klasar med tomater i röda nyanser.

Jag har stöttat upp tomaterna i fönstret, de blir ganska tunga när klasarna börjar växa till sig.

 

Hydroponisk odling - hur det funkar

En hydroponisk odling är en växtplats där plantor lever i och av vatten blandat med näringslösning, i en behållare. Den här varianten heter alltså Harvy och finns i en del trädgårdsbutiker och i nätbutiker. Plantorna sås eller sätts som sticklingar i en liten cylinder av ett torvliknande material, som stoppas ner i en liten korg av plast och har kontakt med vattnet hela tiden. Från vattnet får plantan all sin näring genom en särskild näringslösning anpassad för hydroponisk odling.

Näringslösningen är inte organisk, alltså som kiss, lakvatten från bokashi eller andra typer av hemmagjorda gödselvatten. Om man stoppar i det i vattnet luktar det väldans illa. Jag är lite si och så till att använda den här typen av näringslösningar men vill trots allt prova för att veta hur jag ska förhålla mig till det.

Växtplatsen är i princip underhållsfri, vilket är otroligt lyxigt. Det enda jag behöver göra är att då och då fylla på med vatten spetsat med näringslösning. Tomaterna är ganska stora plantor som dricker mycket vatten, bladrönsakerna kräver mindre.

 

Läs mer: Inomhusodla tomater för tidig skörd

 

Fönstret med odlingsbehållaren i hydroponisk odling fotograferad på närmare håll.

Jag har hängt en LED-ramp med växtbelysning över min hydroponiska odling. Den lyser cirka 14 timmar per dygn.

 

Tomater i fönstret

I vintras fick då de sex plantorna i min hydroponiska odling lite växtbelysning och kort därefter började de blomma. Nu växer det fram tomater i något som liknar rasande fart. Det blir ett litet gäng att skörda varje dag. Vi har inte ätit färska tomater hemma sedan något av barnen hade ett födelsedagskalas och bjöd på tacos - med köpta tomater - i vintras.

Någon kanske undrar varför vi inte käkar tomater på vintern? Vår utmaning är att äta det trädgården har att erbjuda och i så stor utsträckning det går planera vår mathållning efter det. Vi är nästintill självförsörjande på grönsaker och gör endast några mindre inköp om något växt katastrofdåligt eller om barnen önskar något särskilt på sina födelsedagar och andra högtider.

Just nu växer tomaterna bra här i fönstret och jag har så fina växtplatser både inne och ute till övriga grönsaker, att jag helt enkelt låter dem stå kvar. Det sägs att plantor som vuxit upp i den här miljön inte kan planteras om till växtplatser med enbart jord och det känns inte som rätt tid att experimentera vidare nu när tomaterna ger så fint.

 

Närbild på en klase röda tomater i fönstret.

Man kan inte vara annat än nöjd över att skörda tomater inomhus i april. Allt med hjälp av hydroponisk odling. Det känns toppen!

 

Vad du kan odla

Vad jag förstått är det vanligast att odla bladgrönsaker i en sån här liten odlingsstation. Men jag kunde inte låta bli att köpa boken Hydroponisk odling av Niklas Hjelm i våras och fick massor av idéer om annat som kan odlas i de här systemen. Kan vara så att jag blir sugen att prova något mer framöver. Eller bara odla ännu mer tomater - det är ju väldigt värdefullt att piffa upp maten med vid tider på året då de inte finns att skörda ute i trädgården.

 

Mer om tomater:
Odla tomater på friland
Eftermogna tomater inne
Tjuva, beskär och toppa tomater
Rädda rangliga tomater

 

Har du provat hydroponisk odling? Vad tycker du? Dela gärna med dig om du odlat något särskilt som funkat extra bra eller om du har något tips till oss andra som är nybörjare.
/Sara Bäckmo

 

 

18. april 2019

17 svar till “Hydroponisk odling av tomater”

 1. Veronica skriver:

  Ja jag har just nu stora Brandywine, aubergin och och minigurka på g hydroponiskt. Dom blommar nog vilken dag som helst.
  Har även ett rörsystem som kommer ha sallat och pakchoi i vinter.
  Jag öppnar ju gårdsbutik i sommar och vill kunna sälja matkassar i vinter. Då kommer det bli perfekt att kunna blanda upp de lagrade rotsakerna med färskt bladgrönt. Närodlat fast hydroponiskt.
  Finns ju vid Högakusten Peckas tomater som är hydroponiskt odlade.
  Jag har faktiskt beställt gödning från USA Masterblend som man blandar med epsomsalt och kaliumnitrat. Funkar bra, är även här nybörjare och haft bra hjälp av samma bok som du. Tycker de svåraste är näringsdoseringen och när man ska fylla på jag
  Men jag fortsätter experimentera skriver på bloggen om mina hydroponiska odlingar och mina tester?

  • Synnöve Kristen skriver:

   Finns det verkligen inte nånnäringslösning i Sverige som motsvarar amerikanska "Masterblend" . Det blir dyrt att beställa från USA med fraktavgift, moms och Postens avgift. Har du kvar flaskan? Vad innehåller den?
   Mvh Synnöve

 2. David skriver:

  Hej Sara

  Lite roligt att du skriver då jag och tjejen pratade om att odla tomat i hydroponisk odling, i bilen på väg hem ifrån våran nya odlingslott. Har för ca en månad sedan både skaffat en odlingslott och en blandning av IKEAs och Harvys hydroponiska set (Ikea låda och Harvy ljus). Har än enbart sått så det har inte riktigt kommit igång i den hydroponiska odlingen än. Tackar för inlägget.

 3. Hanna Pohjola skriver:

  Jag har odlat hydroponiskt och varit självförsörjande på blad och örter en hel vinter. Sedan har jag odlat basilika sommar och höst förra året med mycket gott resultat. Jag gjorde odlingskärlen av återanvänt material, men köpte korgar och rockwolkuber på nätet. Tomater har jag inte hunnit testa och jag undrar vad det är för sort du odlar

 4. Alexandra Ekstrand skriver:

  Hej,
  Blir det någon skillnad på smaken när man odlar hydroponiskt kontra i jord? Min chef hävdar bestämt att det är för att köpetomater odlas hydroponiskt som dom inte smakar så mycket så är väldigt nyfiken om det ligger något i det :).

 5. Niklas Hjelm skriver:

  Hej Sara,
  vad roligt att höra att du fick lite inspiration av mig bok. Tomaterna ser jättefina ut!
  Mvh / Niklas

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jamen visst! Boken är kanon. Jag har redan köpt en Harvy till och drömmer om egna kapkrusbär i fönstret. =)

 6. Ove skriver:

  Hejsan!
  Jag har samma system som dig Och odlar lite sallad, men så satte jag en tomat stickling som har stått i vatten och fått rötter i en nätkruka och satte ner den bredvid salladen.
  Den tog seg grymt första veckorna, men sen började den bli tanig.
  Jag har varit jätte noga med vattennivån och näringen.
  Så jag undrar om man ska ha mer näring i den till tomater än sallad?
  Hur mycket tar du per liter vatten?
  Dom ser klart fina ut dina tomater?
  Tack för en trevlig sida
  Mvh Ove

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tomaterna gör av med massor av vatten+näring i hydroponiska odlingen. Jag har doserat samma som till övriga växter, men fyllt på ofta med både vatten och näring.

 7. Erik Selander skriver:

  Hej! Mycket intressant! Jag odlar själv nu. Bara blad än. Skulle vilja veta vilken led-ramp du har?

 8. Jossan skriver:

  Hej Sara, har odlat tomater i hydropotisk odling sedan januari förra året. När plantorna var ca 2m höga och ej fick plats i fönstret längre provade jag faktiskt att plantera ut dem i jord på balkongen. De var evt lite ledsna någon dag, men tomater får ju snabbt nya rötter så det gick faktiskt hur bra som helst. Hade en hel "djungel" som grannarna poängterade men fick god skörd fram till sen höst/tidig vinter (tog in plantorna då det började bli kallare). I år har jag även planterat om aubergine och chili från hydropotisk odling till jord för några dagar sedan, än så länge lever de men något ledsna. Vi får se hur det går.

 9. Synnöve Kristen skriver:

  Toppentips om tomater hydroponiskt, tack! Jag tycker dock det är synd att både du , Farbror Grön mfl bara lyfter fram Harveys system med Led belysning för de är ju väldigt dyra. Alla har inte råd med dem. Dessutom är återvinning något väldigt bra. Man kan hur lätt som helst kan göra egna snygga likvärdiga system för nästan inga pengar alls. Men förstår att trädgårdsföretagare måste tjäna pengar bla med att kanske  ingå avtal med Harvey mfl.  Eller så har ni helt enkelt råd med dessa dyra system. Många hobbyodlare har dock ingen tjock plånbok så det vore ju bra om de fick tips om att göra hydroponiska system själva av burkar, backar mm. Begagnade lysrörsarmaturer kan man köpa på Blocket, eller nya på tex  Biltema. Sedan  köpa vanliga lysrör med dagsljus 6500 K, inte alls så dyra som Led. Vanliga lysrör drar väldigt lite ström.
  Vi drar nu igång våra hydroponiska system  med stora snygga fetaostburkar som liknar Harvey,  som vi får från en grekisk restaurang. Målar dem eller täcker med nåt som hindrar ljuset att nå lösningen- annars växer det alger. Sååå bra ??

 10. Inga Olausson skriver:

  Hej!
  Vad gör jag för fel???? Odlar hydroponiska plocksallad, romansallad, persilja och basilika. Det växer så det knakar. Men! Det smakar absolut ingenting!!!!!! Använder låda, ljusramp, när8mgslösning,odlingskorgar med ställning osv som var med i kittet jag köpte.
  Men!
  Salladen smakar absolut ingen ting, inte heller persiljan…..
  Inga Olausson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *