02. januari 2018

Idag är det premiär!

Idag är det äntligen dags! Jag har precis publicerat min nya trädgårdssida på nätet; Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård. Välkommen att ta en titt på min nya sajt!

Skärmdump från förstasidan på min nya sajt.

 

Hur fantastiskt känns det inte att det äntligen, äntligen är premiär!?! De senaste dagarna har varit så lååååååånga. Nu är vi live på min första alldeles egna plattform: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård. Välkommen! Hoppas att några av er redan kastat er över artiklarna ovan och blivit medlem för att läsa. De 100 första medlemmarna på sajten får en påse fröer till svartrot 'Hoffmanns schwartze Pfahl' från Runåbergs Fröer!

Bli medlem genom att klicka på någon av artiklarna ovan eller i menyn under Artiklar eller Skillnadens mat.

 

Det senaste året
Den här sajten började planeras för över ett år sedan. Jag hade bestämt mig för att göra ett år till på bloggsajten land.se och under tiden bygga upp en ny plattform för att samla alla mina aktiviteter. Otroligt många detaljer skulle gås igenom och bestämmas. Massa information om design och funktion bollades fram och tillbaka mellan mig och norska byrån Fete typer + Savant, som byggt sajten. Varför det blev en norsk byrå? Vi hade ett samarbete redan kring den norska systerbloggen till Skillnadens och det kändes naturligt att utveckla det vidare.

Tidigt förra våren tog skisserna på nya sajten form och allt kändes fint och perfekt. Fast avlägset. Ett år är ju väldigt lång tid.

Under våren började jag jobba med att hitta några bra företag som kunde backa upp mig i starten. Att bygga en helt ny plattform är en jättestor ekonomisk satsning, den största jag gjort. Alla jag tog kontakt med var odelat positiva, trots att jag inte kunde visa upp en färdig sajt utan bara beskriva mitt drömprojekt i ord. Riktigt bra företag nappade och det gav mig styrkan att satsa på riktigt bra och användarvänlig design och funktioner.

Efter sommaren började Maria Strömberg Bååth fotografera nya matbilder till den del av sajten som vi kallar Skillnadens mat och samtidigt började annonsföretaget ProAd i Malmö forma en plan för hur vi skulle kunna få till riktigt bra annonsmöjligheter, med relevanta annonser, på sajten. Jag vill inte ha random-annonser för vad som helst utan är noga med att det ska vara bra annonsmaterial och dessutom företagssamarbeten som jag kan stå för till etthundra procent.

Under hösten behövde jag också hyra en helt egen server. Det kom som en nyhet för mig att en sajt som har så många besökare som Skillnadens inte kan ligga på ett vanligt webbhotell utan att det hackar och går långsamt att använda sajten. Så nu har jag en egen server, en fysisk låda, som står och tickar i ett skåp i Stockholm. Det är en festlig detalj i det här arbetet som jag fnissar åt ibland.

I september började Elin Iderström att arbeta tillsammans med mig. Hennes huvudansvar är den här sajten och att se till att allt innehåll ser perfekt ut. Genom hennes försorg kan jag skriva mer än tidigare och lägga mindre tid på bearbetning av text och bild. Vilken dröm!

I oktober fick vi den första versionen av sidan att arbeta med och kunde börja mata den med artiklar och bilder. Sedan dess har jag jobbat parallellt med nya sajten, samtidigt som jag hållt alla andra delar av min verksamhet igång. Nu ska det bli otroligt skönt att fokusera mitt arbete till en plats och utveckla den maximalt. Just möjligheten att utveckla arbetet är något jag saknat senaste åren och jag är så taggad på att kunna göra mer och bättre material för dig som läser och följer.

Den nya sajten heter för tydlighetens skull Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård och nås via adresserna www.sarabackmo.se och www.skillnadenstradgard.se, samma som förut med andra ord. Sånt där sköter datorerna om. Anledningen till att huvudadressen är www.sarabackmo.se är för att namnet lättare kan kommuniceras mot läsare i andra länder. Skillnadens har ju följare i till exempel Norge, Danmark och Finland och engelskspråkiga länder, där heter trädgård andra saker än just trädgård.

 

Vad finns på min sajt?
Hela mitt blogg-arkiv med ett tusental inlägg är flyttat och finns att läsa på nya sajten. Allt som fanns på tidigare bloggsajten finns alltså här. Utöver bloggen finns också tre nya satsningar:

En ny digital receptbok, vi kallar den för Skillnades mat. Här publiceras regelbundet nya recept och beskrivningar på mat vår familj lagar av trädgårdens skörd. I säsong och på hemodlade råvaror.

En samlingsplats där du kan läsa alla mina längre artiklar. Tidigare har jag sålt artiklar till tidningar och magasin. Nu kan du läsa allt på min egen sajt, istället för att behöva prenumerera på andras material. Mer om artiklarna och innehållet i dessa kan du se i Allt om sajten - provläs.

Varje månad finns erbjudande från företag jag vill samarbeta med, på produkter och tjänster.

De tre delarna ovan är medlemsinnehåll och förutom det fantastiska i att allt mitt material finns samlat på en och samma sida, som jag dessutom äger själv, är det här den största nyheten. En del av det du tidigare köpt genom att prenumerera på andra sajter eller tidningar köper du istället direkt via mig genom att bli medlem på sajten.* Nya artiklar publiceras 2-4 gånger per vecka inledningsvis.

Allt material går förstås att dela vidare i sociala medier, både blogginlägg och artiklar från sajten. De delas fint med bild och text men medlemsinnehållet ligger då bakom en betalvägg, precis som betalartiklar som delas från dagstidningar med liknande lösningar. Det går också att tipsa vänner och bekanta om artiklar och inlägg via till exempel mail.

 

Alla som varit med
Jag har skrivit min blogg proffessionellt i tre år, med land.se som bas och samarbetspartner. Även om de har en väldigt stor redaktion så har jag skött mitt jobb på egen hand. Det har varit ett ensamjobb. Med nya sajten har det varit helt fantastiskt att bygga en egen liten organisation. En redaktion. Det har fått mig att växa som yrkesmänniska och fått min etreprenörs-sida att blomma. Så roligt jag haft! Och ändå är det bara början, så känns det. Nu finns massor att utveckla! Här är alla personer som på ett eller annat sätt varit involverade i den här sajten:

Philip Bäckmo - Min fantastiska man, som på alla kärleksfulla sätt som finns backat upp och stöttat och som med sin av naturen lite oroliga sida ställt kompetenta och kritiska frågor.

Linda Hörnfeldt - Min coach och bollplank, som jag har möte med varje månad, som varit med sedan starten, som stenhårt trott på den här idén, som peppat och stöttat, som nickat och lyssnat och bidragit med alla sin kunskap om världen i sociala medier.

Anette Hjerde - Min samarbetspartner för Skillnadens norska systerblogg sarabackmo.no, som inledningsvis var med i utformandet av sajten, som varit ovärderlig i tankearbetet och som inspirerar max genom egna projekt.

Fete typer + Savant - Byrån som byggt sajten, som varit otroligt tillmötesgående, som fattat grejen och som finns till hands och justerar och finlirar efter alla mina önskemål.

Elin Iderström - Min kollega, som är en stor kreativ idéspruta, som sjösätter och fixar, som är superkompetent och kan en massa grejer som inte jag kan, som är glad och har en underbar värmländsk dialekt.

Maria Fors Östberg - Min fantastiska medförfattare och fotograf, som följt arbetet i trädgården med sin kamera i många år nu, som levererar vackra och verklighetstrogna bilder, som ger mig en paus i vardagen och som är den vuxna person utöver mig och min man mina barn träffat mest regelbundet i sitt hem.

Maria Strömberg Bååth - Superproffsig fotograf och bloggare, som skildrar vår vardagsmat i vackra och konstnärliga foton, som bidrar med sin kunskap och som jag längtar efter att lära känna mer.

ProAd Malmö - Företaget som är ansvariga för att annonser med bra innehåll finns med och som sköter den tekniska biten kring annonseringen.

 

Utöver dessa vill jag också med stor värme nämna Impecta Fröhandel, Nelson Garden, Gjordnära Tunnelväxthus och Bokashi.se, med Michael, Ulf och Ingrid, Daniel och Jenny vid rodret, som trott på min idé från start och stöttat mig otroligt fint under resans gång. Tack för att ni gör det här möjligt genom att finnas med som mina huvudsponsorer under våren!

 

Hör av dig!
Nu är vi igång! Allt är nytt och det tar lite tid att hitta i de nya systemen. Vi har haft tid att sätta oss in i hur det mesta fungerar, nu är det din tur. Hoppas att du tycker om det du ser och läser och blir sugen på att se mer.

Om du stöter på något på den nya sajten som inte fungerar eller som du har synpunkter på vill jag gärna att du skickar ett mail och berättar. Då kan vi titta på det och förhoppningsvis göra en justering. Använd då e-postadress info@sarabackmo.se.

Nu kör vi!
/Sara Bäckmo

 

*Att ta betalt för material är helt avgörande för att den här satsningen ska vara möjligt. Kostnader för att skapa och driva en sajt är väldigt stora. Förra vårens experiment med att ta betalt för vissa YouTube-videos visade att en del högljutt protesterar när något på nätet kostar. Om du får en impuls att skriva något negativt om detta i kommentarerna ber jag dig ödmjukt att tänka på allt du får gratis av mig i form av blogginlägg, videos, Insta-bilder och annan kommunikation. Om du inte vill läsa medlemsinnehållet hoppas jag att du fortfarande vill läsa bloggen, som är gratis och kommer att skrivas med samma glädje och glöd som tidigare. Tack!

5 svar till “Idag är det premiär!”

 1. Maria Strömberg Bååth skriver:

  Underbart att sajten äntligen är igång! Ser så fram emot att få vara en liten del i att skapa den här underbara platsen tillsammans med dig och alla andra inblandade! Och..så klart lära mig ännu mer om odling i processen! Stor peppkram

 2. Birgitta Andersson skriver:

  Grattis Sara! Helt fantastiskt, vi är många som gläds med dig idag. Superfint! Så fina bilder!

  Birgitta

 3. Å vad roligt! Önskar lycka till. Jätteinspirerande, har gett mej nytt mod och energi i trädgården

 4. olaigatan42 skriver:

  Ska bli så kul att följa dig, det du skriver och bilderna du lägger upp!

 5. katarina.eckhardt skriver:

  Härligt! Du är verkligen en inspirationskälla för mig. Mitt fulla stöd för att utvecklingen fortsätter för dig och därmed för oss alla! Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *