Jag blir med kompost!

"Du har sprungit omkring där och täckodlat så länge så jag förstår att du saknar det där med att lägga på hög!" Nu blir det en kompost i trädgården, trots allt.

I flera år har jag skippat komposten. Och det har varit härligt befriande att inte behöva ha de stora tunga högarna att vända. Fler borde prova att göra sig av med högarna och använda komposten på annat sätt, i täckodlingen eller till att bygga limpor och högar att odla direkt på istället.

Men nu har jag fått ett kompost-sug. Jag vill ha en hög. En liten. Bara för mitt höga nöjes skull. För det är ju så förbannat kul att se jord bli till. Veckans avsnitt av vår podcast Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck handlar om kompost. Citatet överst i inlägget är Johannes Wätterbäcks kommentar till mitt beslut att återinföra en liten kompost. Hör mer här:

Veckans sponsorer är Nelson Garden och Gardenize.

Om du vill veta mer om hur jag odlat min trädgård utan kompost kan du kika i kategorin Täckodling här på bloggen. Där finns alla inlägg samlade om hur jag låter komposterbart material gå direkt tillbaka till odlingen istället för att passera komposten som mellanlagringsplats.

Och vår förvirring kring begreppet "muschroomcompost" måste skingras. Det är alltså en biprodukt av svampodling som avses. Vilken lyx att ha sådana tillgångar i närheten! Och Charles Dowding är en brittisk superodlare som använder sig av en grävfri teknik för att odla mängder av grönsaker. Du kan följa honom på hemsidan charlesdowding.co.uk och på YouTube: Charles Dowding.

Bilden överst i inlägget är från 2014 då jag började avveckla kompostsystemet. I den stora bingen har jag gjort en rund ränna i kompostmaterialet som fyllts med jord. Här odlade jag brytbönor det året och skördade mängder, mängder, mängder med bönor. Komposten är en alldeles för bra plats för att stå orörd och ensam under odlingssäsongen!
/Sara Bäckmo

21. mars 2017

5 svar till “Jag blir med kompost!”

 1. Bellas Lantliv skriver:

  Underbart med komposter! Vill inte vara utan. ?
  Tack för en supertrevlig podd!
  Ha det gott.
  Kram Bella

 2. Sanna skriver:

  Är det ingen mer än jag som mår illa av tanken på människoavföring i sin odling? ? Jag älskar er podd, men jag tycker att detta var rent äckligt. Kanske bara jag som är känslig, men menar ni att ni gödslar / vill gödsla med människoskit och dessutom finna det "spännande"?

 3. Anna skriver:

  Under 9 år komposterade jag familjen (4 pers)s latrin och avledde urinen som guldvatten till en del. På de åren blev det totalt 2 kubik helt fantastisk jord. Det användes inte till grönsakerna men väl blommor och annat där behovet fanns. Inte ett spår av avföringen fanns kvar och ingen lukt heller. Jag har ingen möjlighet till detta idag men skulle inte tveka en sekund att sätta igång om möjligheten fanns. Kommunens tillstånd behövdes men ingen kostnad. I den kommun jag bor i nu kostar det en hel del att få även ett vanligt komposttilldtånd. Latrinkompost är inte tillåtet alls. En bakvänd värld vi lever i!

 4. Evelina skriver:

  Vem frågar ens om lov för att få kompostera?!?

 5. Johan skriver:

  @Anna, jag odlar utan tveka i skit från ko, häst och höns, och jag ser inga betänkligheter med utöka till från människa. Nu slänger man inte färsk avföring direkt i landet och odlar morötter i det, det ska först komposteras ordentligt och under lång tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *