27. januari 2020

Januari i Skillnadens Trädgård

Vad har jag gjort i januari? Jag har till exempel förberett för vintersådd, hämtat gödsel och pysslat om mitt hus. Följ med mig under några dagar i en ny vlogg från årets första månad.

Köksträdgård på vintern utan snö.

Så här ser min köksträdgård ut nu i januari. Skillnadens Trädgård ligger i zon 3, 2,5 mil söder om Växjö i Småland.

 

Det här har ju varit en himla konstig månad egentligen. Januari 2020 har vi endast haft enstaka frostnätter, men knappt någon kyla dagtid. Plusgrader för jämnan. Det känns inte så upplyftande precis. Lite som om vi skjuter vintern framför oss hela tiden. Jag har hellre en varm och skön vår, än en mild vinter.

Nåväl, det milda vädret är trots allt bra i ett avseende. Vi renoverar ju övervåningen och det är lite si och så med värmen i huset i anslutning med det. Fönster och dörrar står öppna lite då och då och det hade varit mycket mer besvärligt en riktigt kall vinter.

 

Vloggar från Skillnadens

Under jul och nyår visade jag en hel serie vloggar från mitt nya hus Berghem och jag vet att det var väldigt uppskattat. Själv tyckte jag det var väldigt roligt att göra en satsning på vloggar. Kul att spela in och kul att klippa och kul att publicera.

Jag har grunnat lite på hur jag ska fortsätta vloggeriet och bestämt mig för att under året vlogga från Skillnadens, alltså vår trädgård hemma, och publicera löpande under året. Jag spelar också in material från Berghem, men sparar det till en liten julkaramell likt förra årets jul-videoserie. Under det här året kommer du ju att få se massor från Berghem i alla möjliga sociala medier ändå, så blir det en liten bonus där i slutet av året med en vloggserie.

Alltså kommer idag den första vloggen för året från Skillnadens Trädgård. Här är några av mina trädgårdsdagar i januari.

 

 

Glöm inte bort att jag gjort en himla massa vloggar tidigare. Det finns ett trettiotal att se i spellistan Saras trädgårdsvlogg på YouTube. Lättast för att hitta spellistan är att följa den här länken.

Kul att ni kikar och inspireras av mitt trädgårdsliv! Kommentera gärna och berätta hur din januari varit och är.
/Sara Bäckmo

12 svar till “Januari i Skillnadens Trädgård”

 1. Kamilla skriver:

  Men åh jag bara älskar de gamla cyklarna vid landens ena kant. Så himla fint. Får klura på om det går göra något här hemma med gamla cyklar.

 2. Louise skriver:

  Januari har varit ganska mild men nu kommer det mycket snö och minusgrader vilket känns otroligt skönt

 3. siasofia skriver:

  Jag passar också på att greja i landen när det inte är fruset, jag ligger efter med i princip allt...
  Men jag provar också lite nytt, tidig kålsådd till tunneln till exempel och ett nytt försök med vintersådd som inte gick så bra förra gången. Tack för inspirationen!

 4. Irene Wall skriver:

  Jag håller på att ordningställa nya odlingslådor. Har eget stall och god tillgång på obrunnen hästgödsel, halm och hösilage. Undrar hur jag ska blanda och hur mycket jord som behövs? Förstår att det kan skilja mellan olika grödor. Och hösilaget, är det att jämställa med gräsklipp?

 5. Barbro Gunnarsson skriver:

  Kul att följa ditt arbete med båda trädgårdarna. Vilken energi! Här börjar den vintersådda tatsoi och plocksallad att titta upp, och mizuna, i tunneln. Så blir väl till att använda 5dubbla dukar om kylan kommer. Samtidigt får man ju utnyttja vädret till det där man inte hann i höstas! ?

 6. Anna-Lena skriver:

  Hej
  Jag bor i zon 8 på gränsen mot fjällregion. Här har vi - 15 grader och ca 1 m snö. Jag småler när jag läser om era odlingsmöjligheter. Barmark mitt i vintern! Känns helt onaturligt, men bra för börja odla tidigare. De förberedelse jag gör just nu är att lägga halm och kaninploppar över mina land när jag rensar våra kaniners hus. Så när snön smälter så hamnar det i mina odlingar. Jag skyddade ett land i år genom att sätta ett lock över det. Det är nu ett tjockt lager snö över så någon dag ska jag gräva fram locket och se vad som döljer sig därunder. Jag satte morotsfrön därunder i höstas men det är ännu alldeles för mörkt och kallt för att något ska börja växa. Tänk så olika det ser ut i norra och södra Sverige.

 7. elapalmer77 skriver:

  Januari här på Österlen är mörkare än mörkast & blötare än blötast. Jag väntar på ❄️frost❄️ för att jag vill ju vinterså?
  Ruccola & spenat har redan grott i tunnelväxthuset. En hel del sådder är gjorda inomhus paprika, chili, aubergine ?, kål för tidig skörd, fönster tomat & gurka ? mm.
  Försöker få till lite utepass i köksträdgården. Men med Selma en brun labrador valp? på 10 veckor är det inte så lätt ? Längtan efter ljuset är såååå STOR just nu!!
  Må gott! Hälsar Mikaela ??‍?

 8. Sofia skriver:

  Hahaha ” Kuling nej, du får inte äta!” Min lilla shihtzu hade inte bara tuggat på bajset utan även rullat å gnuggat ner sig totalt!
  Här får jag nöja mig med chili å purjosådd inomhus å skotta av växthustaket. 🙂 ..och mer snö faller nu hela tiden..antagligen ända till lördag. 🙂 men så kul å se hur ni har det.

 9. nyfiqen skriver:

  Innebandy med sonen hela lördagen men på söndag verkar det bli strålande sol och några plusgrader, då ska jag försöka få till en dag ute i trädgården och fortsätta täcka mina odlingsbäddar. Jag är (som vanligt) så taggad inför kommande säsong. Växthuset är fullt med vintersådder och övervintrade grönsaker men några ärtor skall jag försöka peta ned. Härligt att gå in i februari månad så man kan göra de planerade sådderna för denna månad, det är ju så härligt att få pyssla med dessa sådder. 🙂

 10. Mia skriver:

  Ett tips från mig nu när du lägger hästskiten överst är att du täcker den med ytterligare material. Den innehåller en hel del ogräs som inte är bearbetat av hästens mage .
  Jag har använt massor i mina odlingar & det är där jag lagt hästskiten som ogräset kommer upp som på beställning äv3n om det legat över vintern. Har motat det med tidningar & halm på tidiga vårkanten & då fungerar det fint.
  Gödsel från häst ska visst avge en viss näring i hela 7 år. Tror dock att som vi odlar så äter våra växter upp den näring som finns - så upplever jag det i mina rabatter.
  Tycker dock att varvat med annat material så ger det en otrolig fin jord som hpller vätan - & som sagt hundarna älskar att äta detta så täck med annat annars så byter Kuling till en inte så angenäm andedräkt. ???
  Fortsätter att följa detta med spänning. /Mia

  • Lina Blomstrand skriver:

   Tack för detta tips Mia, jag har precis fått hem en traktorskopa obrunnen hästskit och langat ut på bäddar det som inte gick åt till varmbänken. Nu ska jag ut i helgen och slänga över ett lager! ?

  • Louise Eriksson skriver:

   Haha jag känner så väl igen det du skriver om ogräs i hästskiten för jag har ett helt otroligt minne jag kan skratta åt än idag (men samtidigt såå synd om min mamma haha). När jag var runt 10 år så bodde vi på en liten gård och mammas kille hade efter mycket om och men byggt ett fint litet ”halvt” glasväxthus mot en vägg. Kanske ca 2 meter upp gick taket, mamma sådde fina tomater där och hämtade hästgödsel från stället vi brukade tippa på och herregud vad brännässlor det kom. Det slutade med att hela växthuset togs över av brännässlorna som var de i särklass största jag någonsin skådat. De lyckades till och med växa ut genom springorna mellan glasen i taket och jag ser det fortfarande så tydligt framför mig fast jag var så liten. Stackars mamma, behöver jag ens nämna att vi inte fick några tomater? Haha, det var bland det sjukaste jag sett. Tyvärr odlade hon aldrig mer efter den sommaren. Geten grävde upp lökar i landen genom att lägga sig på de upphöjda gallren så de trycktes ner och hon kunde gräva med nosen och hon åt upp alla blomknoppar på de nätade buskarna bl a så jag förstår dock varför hon gav upp. Hoppas på att värva henne till min lilla odling nu 18 år senare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *