Kål från sådd till skörd - omplantering - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kål från sådd till skörd - omplantering

Nu är det dags för nästa del i min serie om kålen som vi följer från sådd till skörd. Efter att ha grott fint ska plantorna sättas i egna krukor.

Friska kålplantor i kruka på ett bord.

I förgrunden syns de små plantorna av spetskål som nu planterats om. De har vuxit väldigt fint och har en bra grund inför kommande veckor.

 

Tack för det fina gensvaret på serien om kål från sådd till skörd! Hoppas det betyder att många ger sig på att odla kål, även om det är till synes lite krångligt. De flesta som vill odla får ju höra hur svårt det är med kål eftersom plantorna lätt drabbas av angrepp. Det ska jag återkomma till senare i serien.

 

Nu är det dags för del två - omplantering. Sorten jag odlar här är alltså en spetskål, som heter 'Early Jersey Wakefield'. Den såddes ca 15 februari och planterades om vid inspelning 8 mars, tre veckor efter sådd.

 

Under de tre veckorna som gått sedan första delen i serien har den lilla krukan stått inomhus under extrabelysning. Plantorna har fått en dos svagt kissvatten som gödning den sista veckan.

Som du ser har några av plantorna kommit längre än andra i krukan. Det stressar mig inte alls. Om den ena kålen har ett försprång betyder det bara att min skördeperiod förlängs. Det är det bästa för mig om kålen inte blir färdig att skörda exakt samtidigt. Det är faktiskt något att tänka på när vi odlar, att det för hemmaodlaren sällan är det bästa att allt står skördeklart på en gång, så som yrkesodlarna föredrar. När det gäller min första kål är jag bara glad om plantorna växer fram ojämnt, då kan jag skörda under längre tid.

Om du missat del ett i serien om kål från sådd till skörd kan du se den nedan.

 

 

Just nu står de fem små kålplantorna i tvättstugan. I rumstemperatur under extrabelysning. Dagsljuset är fortfarande inte optimalt och räcker inte till riktigt för att plantorna ska trivas inomhus utan extra ljus. Jag har redan platsbrist för inomhusodlade plantor men väljer att prioritera kålen under lyse. Varför? De här plantorna ska ge skörd tidigast av allt som står inomhus. Jag vill ha friska fina plantor, starka och tåliga, och därför vill jag inte stressa dem med bristfälligt ljus, plats, gödning eller angrepp av olika slag. Jag pysslar helt enkelt om dem som vore de små bebisar.

 

Jag har skrivit mer om kål på sajten, för dig som vill veta ännu mer. Tipsar till exempelom min artikel Odla underbar kål och blogginläggen Vintersådd kål i pluggbrätte och Grönkål i skugga.

I nästa del i serien ska jag antingen plantera om kålen en gång till (beroende på hur de växer de kommande två veckorna) eller sätta ut dem i tunnelväxthuset. Utplanteringen styrs helt av hur värmen ute kommer igång. Än så länge lyser ju våren med sin frånvaro så det ser ut att bli ännu några veckor i tvättstugan.
/Sara Bäckmo

14. mars 2018