Kardon ett riktmärke i köksträdgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kardon ett riktmärke i köksträdgården

Kardon liknar kronärtskockan till utseendet, men är kraftigare och har knoppar med betydligt stickigare fjäll. Den är mycket vacker. Och god, enligt de som smakat.

 

Kardon och sommarblommor

Kardon i Skillnadens Trädgård, sommaren 2013.

Den här grönsaken liknar kronärtskockan till utseendet, men är kraftigare och har knoppar med betydligt stickigare fjäll. Den är mycket vacker.

Den heter kardon, med samma betoning som ordet melon. Till skillnad från kronärtskockan är det dock inte knopparna som är delikatessen utan bladens stjälk/mittnerv. Hur de smakar kan jag dock inte säga, för år 2013 när jag odlade dem var de så vackra att jag inte ville skörda något. Sen blev hösten för sen. I år tänker jag göra ett nytt försök.

En tidig knopp av kardon.

En tidig knopp av kardon.

Det är dags att så fröna nu i januari-februari så plantorna hinner växa till sig innan utplantering. Själv tänker jag upprepa den fina kombinationen från 2013 med rödrosa sommarblommor vid kardonen. På bild syns den röda sommarrudbeckian 'Cherry Brandy' och min favoritrosenskära 'Rubenza'. Tidigare på sommaren blommade också klarblå klint upp mellan blad och blomstänglar. Det var så vackert!

Kardon och sommarrudbeckia.

Kardon tillsammans med sommarrudbeckia 'Cherry Brandy'.

I år ska kardonen få stå mitt i kållandet som ett stoppmärke med de färgglada blommorna på svaj mellan taggiga knopparna.
/Sara Bäckmo

22. januari 2015