Lagra gräsklipp i säckar

När jag får mycket gräsklipp passar jag på att lagra till dagar då jag behöver nytt täckmaterial. Här är knepet för att lyckas med att lagra gräsklipp.

Om du liksom jag tycker att gräsklipp är bland det bästa som finns så har du kanske också behov av att spara ett gäng säckar då och då. Det är inte alltid det finns tid att använda allt gräsklipp på en och samma gång. Men hur gör man?

Gräsklipp som läggs i en enkel hög blir snabbt svårt att arbeta med. För det första blir det hett som i helvetet när det börjar att brytas ner, det brukar kallas för att det brinner och är alltså början till komposteringsprocessen. När det legat några dagar bildas tjocka "kakor" i högen som gör att det är svårt att lägga ut på ett bra sätt runt växterna.

Men det finns ett knep för att komma runt det här och som gör att gräsklipp kan lagras mycket länge. Jag har framgångsrikt lagrat gräsklipp över vintern på det här viset och haft fint gräs att använda tidig vår året därpå.

Här visar jag hur jag gör:

 

Gräsklipp i en blå sopsäck.

1. Gräsklippet packas i säckar. Välj stora byggsäckar, finns till exempel på Biltema och liknande ställen. Byggsäckar rymmer mer, och är av kraftigare plast. Det är viktigt att säcken är hel och inte har några hål.

2. Packa en säck nästan full. Lyft upp den och släpp den i backen några gånger så att gräset packas ungefär till hälften i påsen.

 

En blå ihopknuten sopsäck.

3. Pressa ut så mycket luft du kan ur påsen. Lättast att göra genom att lägga knän och armar runt påsens öppning och liksom trycka ut luften.

4. Snurra sedan ihop säcken ordentligt, du behöver inte knyta ihop den, bara snurra plasten några varv så att öppningen försluts. Vänd sedan hela säcken upp och ner. Ställ säckarna där de kan stå så länge du orkar med dem. Jag låter mina stå nära odlingen eftersom jag mest sannolikt kommer att vilja använda dem där, då behöver jag inte flytta dem så långt.

 

Ett gulnande gräsklipp i en sopsäck.

Så här ser gräsklippet ut efter drygt en vecka. Det är fuktigt, luftigt och luktar friskt. Gräset blir i praktiken ett slags ensilage där i säcken. Det behåller fortfarande sina fina egenskaper som gödsel i täckodlingen.

 

en plantering av kålplantor

Genom att spara gräsklippet kan jag lätt ha säckar tillhands och täcka en plantering så snart den är gjord. Här har jag planterat ut den läckra spetskålen 'Filderkraut' och genast täckt med gräsklipp som legat i drygt en vecka i säck. 'Filderkraut' skördas först till hösten och trivs liksom annan kål med täckodling. Under täckmaterialet är jorden fuktig och näringsrik - extra viktigt nu när det är så väldigt varmt och torrt.

Du som ännu inte tänkt på gräsklipp som en resurs i trädgården kanske vill veta mer om täckodling och vilka fördelarna är. Kolla klippet till en början och läs gärna mer på bloggen i kategorin Täckodling.
/Sara Bäckmo

 
27. maj 2017

25 svar till “Lagra gräsklipp i säckar”

 1. Camimlla skriver:

  Hej Sara, jag måste fråga om kål. Jag vill ju ha massor av hemodlad kål! Men den här säsången har det inte gått alls att dra upp några plantor. Jag har sått dem i ett pluggbrätte, de har kommit upp fint och fått sina hjärtblad, men det är dit de har kommit liksom, det har kommit upp ett karaktärsblad (om det nu heter så) men liksom inget mer. Då har jag försökt att plantera om dem för att se om det kunde ge dem lite livsvilja. Men de har torkat bort och dött. De har stått i källaren under lysrör i ca 17 graders värme. Vad har jag gjort för fel? Förra säsången fick jag ju upp plantor i alla fall, även om några inte ville vara med, Vad gör jag för fel!? Vet att deras rötter är känsliga och att man inte ska vattna för mycket, men ändå funkar det inte.

  Tack för en superbra blogg
  Hälsningar Camilla.

 2. Kirsten jensen skriver:

  Men min nu existerande gräsmatta är full av maskroserr. Fr jag inte odlingen full av maskrosor om jag använder gräsklippet?

  • Rosa skriver:

   Klipp före blommorna bildar frön, det är ju så de sprider sig! Min gräsmatta är också full av maskrosor, och det har fungerat bra.

 3. Åsa skriver:

  Äntligen ett inlägg om gräsklipp! Åh, vad jag blev glad ? Nu ska här samlas, grannarnas och eget!

 4. Mari-Ann skriver:

  Hur är det med mördarsniglar o deras ägg? Dör de i säcken? Jag vill ju inte ha dem i landet.

 5. Rigmor skriver:

  Så smart å spare på gressklipp! Noen lar sekkene stå i to-tre år og får ypperlig kompostjord også. I min plen er det mye ugress, og jeg har også iberiasnegler, så jeg har vært forsiktig med å bruke gressklipp som jorddekke. Jeg er redd for at det blir et gjemmested for sneglene. Jeg dyrker ikke så mye grønnsaker, så inntil nå har jeg latt gresset ligge på plenen. Kanskje jeg burde tenke annerledes? Tusen takk for tips 🙂
  Ønsker deg en ny fin uke!

 6. Julia Strömblad Lenhoff skriver:

  Hej!
  Kan man använda klipp från kirskål och andra ogräs utan att riskera att det kommer sprida sig till odlingen?
  Tack för intressant blogg!
  Julia

 7. Mayki skriver:

  Hur gör du med täckmaterialet typ gräsklipp om det regnar mycket och det blir väldigt blött och sjunker ihop? Är det inte risk för mögel då?
  Tack Sara för all inspiration du bidrar med!!!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi hi, tänk att jag har svar på nästan allt som ni frågar. Knäppt! När det regnat på en hög så ser jag till att lägga ut den direkt. Bäst blir att spara gräs som är torrt. Tack för att du läser! /Sara

 8. Merit Kullinger skriver:

  Hej Sara!
  Har du provat med Bokashiströ i påsarna och samma metod? Tänkte att man kanske får det ännu mer bevarat och dessutom berikat med nyttiga mikroorganismer, men har inte haft gräsklipp över för att prova än.
  Hälsningar!
  Merit Kullinger

 9. Anders skriver:

  Hej Sara,

  För mig startar nedbrytningsprocessen på gräsklippet i säckarna (gräsklippet är ju sällan helt torrt) och det blidas även en del vitt mögel ser det ut som. Det doftar även som av ensilage när man öppnar säcken.

  Kan detta användas i odlingarna trots det vita möglet??

  /Anders

  • Sara Bäckmo skriver:

   Absolut! Prova att trycka ut så mycket luft du kan ur säckarna när du packar det. Det spelar ingen roll att gräset är fuktigt, så länge det är lufttätt blir det konserverat och inte komposterat. /Sara

 10. Maud skriver:

  Hur bra är det att bara täcka med halm?
  Bättre blanda gräsklipp och halm eller?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Undvik halm under växtperioden. Risken är stor att den snor energi från jorden för att brytas ner. Halm tillför ingen näring, bara struktur. /Sara

 11. Josefine Söderlund skriver:

  Jag har haft halm som en typ av skydd runtom på kanterna av odlingarna (och runtom om mina Leksandslökar), hur bra/dåligt är det tror du?

 12. Marie Bengtsson skriver:

  Hej. Funkar det att göra likadant med brännässlor?

 13. Annika skriver:

  Drar inte täckodling till dig sniglar? Tänker främst på mördarsniglar som det finns mycket av hos mig.

 14. tofta.design skriver:

  Hej Sara
  Tack för att du är en sådan fantastisk inspiratör o kunnig rådgivare, Du ger mig så mycket livsglädje. Jag har sått så mycket o allt har tagit sig utan scarlottenlöken men purjon växer bra. Min man hjälper mig att bygga en växthustunnel trots att jag har ett glasväxthus, men jag har sådan lust att testa olika saker. Nästa säsong har jag tänkt börja täckodla ett land. Mvh AnneD/tofta.design

 15. […] tidningarna har jag sedan lagt gräsklipp som jag bunkrat i säckar. Jag lägger på 10-15 centimeter över hela bädden och ser till att plantorna tittar upp fint […]

 16. […] Läs mer: Lagra gräsklipp i säckar […]

 17. Rosmarie Jiveborn skriver:

  Samlade gräs i säckar förra året och la ut tidigt! Kändes Lyxigt att ha tillgången!

 18. Susanne skriver:

  Hm, jag har gjort lite som du fast på ett annat sätt. Jag fick sonen att köra hit en ensilagebal som kasserats pga att plasten gått hål på ett ställe. Nästan hela balen var perfekt lagom torrt syrat gräs som nu är utdelat över odlingarna. Jag förstår att det beror på var man bor men om man har en vänligt sinnad bonde med ensilage i närheten så tror jag att det alltid finns ensilage att få/köpa billigt.
  Men mycket enslige blir det i en rundbal, säkert 100kg.

  Tack för bra inspiration!

 19. Kersti skriver:

  Jag har med glädje lagt gräsklipp på alla mina odlingar, främst lök, jordgubbar och rotfrukter.
  Det kommer jag INTE göra nästa år. I dom odlingar jag gar lagt gräsklipp, har jag massor av SORK. INTE i de andra odlingarna, där jag inte lagt på det. Så nu blir det kompostering av gräset först, eller ev att gräva ner det, djupt.

 20. Ylva Svanborg skriver:

  Kan man täcka när man planterar blommor och buskar också, vill göra en torparrabatt till våren hur kan jag förbereda nu i höst för den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *