Längtar till maj - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Längtar till maj

I maj månad börjar Skillnadens Trädgård att leva på allvar. Mycket finns att skörda, det är vackert. Här är bilder från maj 2014 att längta till.

I maj månad börjar Skillnadens Trädgård att leva på allvar. Mycket finns att skörda, det är vackert. Här är bilder från maj 2014 att längta till.
/Sara Bäckmo

Gräslök i maj.

Gräslök och bondpioner blommar samtidigt på våren. Jag skördar gräslökens blommor för att använda i sallader och grönsakssalt.

Blåbär i maj.

I maj blommar de amerikanska blåbären. De nu tre år gamla buskarna ska förhoppningsvis ge skörd i år. Längtar!

Spenat i maj.

Maj månad är högsäsong för spenat. Jag skördar, förväller och fryser en stor mängd som vi bland annat använder till lasagne, pastasås, pizza, stuvningar, crepés etc. Min favoritsort är 'Medania'.

Romansallat i maj

Romansallat 'Little Gem' är en av mina absoluta favoritsallater. Jag sår den med några veckors intervaller under hela säsongen. Här står den skördeklar i varmbänken. Den blir cirka 15 centimeter hög och är mycket fin i smaken.

Majrova i maj.

I maj har vi gott om majrovor att skörda i varmbänken. Majrova är en fantastisk delikatess. De växer fint under både vår, sommar och höst.

Sparris i maj.

Varje säsong har sin tjusning och våren är sparrisens tid. Jag skördar under maj-juni på de 15 plantor som är gamla nog. I år planterar jag ut ytterligare 15 plantor, av en sort med lila stänglar.

Kronärtskocka i maj.

De övervintrade kronärtskockorna har ett stort försprång jämfört med de plantor som såtts i januari samma år. Jag övervintrar skockorna genom att kupa jord över plantorna och sedan täcka omsorgsfullt med halm och eventuellt plast.

Sallat i maj.

Bredsådd sallad av mixade sorter i en enkel odlingslåda med lock. Jag skördar genom att klippa av hela plantor vid marken.

Vitlök i maj

Även om vitlöken inte bildat någon stor lök med klyftor är den mycket fin att äta. Jag odlar extra mycket vitlök för att kunna skörda tidigt, då de ser ut som purjolök. Mycket gott att använda i sallader och på smörgås.

Kärleksört i maj.

Katterna Snabel och Monster inspekterar kärleksörten. Jag förökar plantorna varje vår med sticklingar. Förra året fick jag veta att skotten går att äta, gärna frästa i panna med lite vitlök. Jag ska prova i år!

09. januari 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *